Kraamzorg

De afgelopen jaren zijn er verschillende onderzoeken gedaan, waarin het belang van kraamzorg bij signalering en zorg voor kwetsbaren naar voren is gekomen. Een aantal van de onderzoeken, maar ook interventies en instrumenten vind je op deze pagina 

De KCKZ-special “De beste start voor de kwetsbare kraamvrouw” bevat de resultaten van het ZonMw onderzoek naar kraamzorg voor kwetsbare zwangeren (en kraamvrouwen). Je vindt er onder andere leerpunten en tips en aanbevelingen uit het onderzoek. 
De Factsheet ERKEN-studie Kraamzorg (Evaluatie Risicosignalering Kraambed En Nazorg) bevat resultaten van een onderzoek naar de noodzakelijkheid van verleende kraamzorg in Nederland,  gericht op risicosignalering.  
De Factsheet GIZ-methodiek (Gezamenlijk Inschatten van Zorgbehoeften) bevat de opzet resultaten van een pilot, uitgevoerd door TNO, om met behulp van gezamenlijke besluitvorming tijdens de intake van de kraamzorg de zorg beter op maat gesneden kan worden. Binnenkort worden de resultaten gepubliceerd door NCJ.  
De LIP studie (Kraamzorg op Maat LIP3.0) heeft inzichtelijk gemaakt dat gezonde vrouwen de meeste uren kraamzorg krijgen en dat zieke kraamvrouwen en -baby’s de dupe zijn van de regels in het huidige LIP.  
Zie ook Checklist Vroegsignalering  
Het Kenniscentrum Kraamzorg heeft E-learnings ontwikkeld rondom verschillende interventies voor cliënten.