Cliëntparticipatie
Cliëntenparticipatie is de verzamelnaam voor verschillende vormen van inspraak of medezeggenschap van cliënten. Door het benutten en leren van de ervaring van cliënten wordt beoogd de kwaliteit van zorg te verhogen binnen een VSV of IGO. Daarnaast zijn vraaggerichte en cliëntgerichte zorg leidende principes bij Integrale Geboortezorg. Voor de individuele cliënt betekent dit dat zij de regie heeft over haar eigen zorgproces. In de Agenda voor de Geboortezorg hebben de landelijke partijen in de geboortezorg de volgende ambitie geformuleerd:
In 2022 is de cliënt een gelijkwaardig partner en beslist zij samen met de zorgprofessional.
Op deze pagina vind je informatie, voorbeelden, links en documenten die je kunnen helpen bij het vormgeven van cliëntparticipatie in jouw organisatie.
Kan ik je helpen?
Allesoverzwanger.nl
Website voor zwangere vrouwen met betrouwbare informatie van beroeps- branche en patiëntenorganisaties in de geb
Strakszwangerworden.nl
Website voor vrouwen die zwanger willen worden. Met tips over hoe je zo gezond mogelijk zwanger kunt worden.
Samen Beslissen in de Geboortezorg: Uitnodiging voor co-creatie sessie UMC
Het Amsterdam UMC zoekt zorgprofessionals voor een co-creatie sessie voor ontwikkeling van een digitale tool voor cliënten. In het onderzoeksproject…
lees meerNieuw: toolkit samen beslissen
In de geboortezorg zijn er veel keuzes te maken en beslissingen te nemen. De cliënt heeft vaak meerdere mogelijkheden voor…
lees meerTerugkijken: Webinar 3 Goede Vragen
27 oktober 2020 organiseerde CPZ een webinar over de methode ‘3 goede vragen’. De methode ‘3 goede vragen’ stimuleert het…
lees meerWebinar: Aan de slag met ‘3 goede vragen’
Op dinsdag 27 oktober a.s. vanaf 20.00 uur organiseert het CPZ een webinar over de methode ‘3 goede vragen’. De…
lees meerWe gaan weer starten met 3 Goede vragen!
In het voorjaar stonden we in de startblokken om de methode ‘De 3 goede vragen’ te gaan testen in de…
lees meerBel-instructies kaarten kwetsbare zwangeren in vier talen
VSV Amsterdam Oost heeft met ondersteuning van Consortium Netwerk Geboortezorg Noordwest Nederland het ‘Klein maar fijn’-project Kwetsbare zwangeren uitgevoerd. Een…
lees meerDe Agenda Cliënt als gelijkwaardig partner is er!
Cliëntparticipatie en keuzevrijheid zijn belangrijke waarden in integrale geboortezorg. De gezamenlijke geboortzorgpartijen hebben in de Agenda voor de Geboortezorg: Samen…
lees meerOnline zorg voor Eritrese zwangeren
Verloskundige Anne Bedaux en co-begeleider Amy Welde Selase starten vanaf eind juni met online Centering-groepen voor Eritrese zwangeren en moeders…
lees meerZoek in meer dan 500 publicaties
Vraag en antwoord
Wat is cliëntparticipatie?
Een veel gebruikte formele definitie voor cliëntparticipatie is die van Edelenbos (2000): ‘Het vroegtijdig betrekken van einddoelgroepen bij de vorming van beleid en verbetering van de kwaliteit, waarbij in openheid en op basis van gelijkwaardigheid en onderling debat problemen in kaart worden gebracht en oplossingen worden verkend die van invloed zijn op het uiteindelijke besluit’. Einddoelgroepen kunnen zijn: patiënten, cliënten en burgers. Zij moeten volwaardig mee kunnen doen op die domeinen waarop zij tot voor kort geen toegang hadden, maar wel belang hebben bij de uitkomst. Denk aan het domein van de medicus, van de onderzoeker en van de beleidsmaker.
Welke vormen van cliëntparticipatie en empowerment worden genoemd in de Zorgstandaard Integrale Gebooretzorg?
Er worden drie vormen van cliëntparticipatie en empowerment beschreven binnen de ZIG over dit centraal stellen van de zorgvraag van de zwangere.
- Op individueel niveau wordt beschreven hoe een coördinerend zorgverlener gedurende het hele geboortezorgtraject de vrouw helpt de regie over het door haar te doorlopen geboortezorgtraject te nemen en behouden o.a. door middel van het opstellen en bewaken van een individueel geboortezorgplan waarin informed consent wordt verkregen volgens de principes van gezamenlijke besluitvorming. Daarbij wordt gewerkt aan empowerment van de vrouw en aan de versterking van haar intrinsieke vermogen om haar zwangerschap zo gezond en veilig mogelijk te starten en uit te dragen. (p. 11 ZIG). Het actualisatiepunt bij dit onderdeel van de ZIG zou kunnen zijn: dat Samen Beslissen geen eenmalige actie is maar veel meer een attitude en een proces. Daaruit volgt dat om samen te beslissen er continue gedoseerde, informatie beschikbaar moet zijn.
- Op regionaal niveau heeft het VSV (Verloskundig Samenwerkingsverband) een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het organiseren van o.a. een regionale adviesraad van zwangeren/(jonge) ouders en het aanbieden en bespreken van de uitkomsten van het gezamenlijk kwaliteit jaarverslag en beleidsplannen met de regionale adviesraad van zwangeren/ (jonge) ouders. (p. 46 ZIG).
- De indicatorenset Integrale Geboortezorg hoort bij de zorgstandaard. Ook de patiëntenorganisaties bepalen mee welke indicatoren in de set worden opgenomen. Zij hebben het initiatief bij de zogenaamde klantpreferenties. Informatie uit de indicatoren wordt ingezet voor keuze informatie voor cliënten en verdere kwaliteitsverbetering, beleidsbepaling en toezicht. Daarnaast bevat de indicatorenset cliëntenvragenlijsten over de ervaren kwaliteit van zorg en effecten van de ontvangen zorg. Dit is een manier om cliënten te raadplegen en informeren
Is elke zorgverlener verplicht om aan de cliënt en de partner de cliëntversie zorgstandaard aan te bieden?