Cliëntparticipatie
Cliëntenparticipatie is de verzamelnaam voor verschillende vormen van inspraak of medezeggenschap van cliënten. Door het benutten en leren van de ervaring van cliënten wordt beoogd de kwaliteit van zorg te verhogen binnen een VSV of IGO. Daarnaast zijn vraaggerichte en cliëntgerichte zorg leidende principes bij Integrale Geboortezorg. Voor de individuele cliënt betekent dit dat zij de regie heeft over haar eigen zorgproces. In de Agenda voor de Geboortezorg hebben de landelijke partijen in de geboortezorg de volgende ambitie geformuleerd:
In 2022 is de cliënt een gelijkwaardig partner en beslist zij samen met de zorgprofessional.
Op deze pagina vind je informatie, voorbeelden, links en documenten die je kunnen helpen bij het vormgeven van cliëntparticipatie in jouw organisatie.
Kan ik je helpen?
Allesoverzwanger.nl
Website voor zwangere vrouwen met betrouwbare informatie van beroeps- branche en patiëntenorganisaties in de geb
Strakszwangerworden.nl
Website voor vrouwen die zwanger willen worden. Met tips over hoe je zo gezond mogelijk zwanger kunt worden.
Presenteren van cliëntervaringen in het jaarverslag
Het is bekend dat verloskunde op cliëntervaringsmetingen over het algemeen hoog scoort in vergelijking met andere zorgverleners. Het kan dan ook heel motiverend zijn…
lees meerBeluister nu de podcast over Samen beslissen in de praktijk
Gasten: Emily Gannon, cliënte & kinderarts/neonatoloog Angelique Hoffmann Haringsma van Franciscus Gasthuis & Vlietland én initiatiefnemer van Het Kleine Heldenhuis Tijdens haar…
lees meerOnline keuzehulp voor (aanstaande) zwangeren live
Met de keuzehulp zwangerschap en geboorte, die vanuit de indicatoren opgesteld is, kunnen (aanstaande) zwangere vrouwen ziekenhuizen vergelijken om de verloskundige zorg…
lees meerHet StEM (Stem en Ervaringen van Moeders)- onderzoek: Cliëntervaringsmetingen in onderzoeksverband
In de Nederlandse geboortezorg vinden we het belangrijk om goed te meten welke ervaringen (aanstaande) moeders hebben met de zorg. Dit…
lees meerToolbox cliëntparticipatie ontwikkeld door Athena Instituut
Toolbox cliëntparticipatie ontwikkeld door Athena Instituut Het (beter) betrekken van cliënten is een speerpunt voor veel VSV’s. Maar hoe daar…
lees meerLijst ter inspiratie voor zwangeren voor geboortezorgplan – Geboortebeweging
Lijst ter inspiratie voor zwangeren voor geboortezorgplan – Geboortebeweging Een geboorteplan is een document waarin de zwangere haar wensen en verwachtingen…
lees meerShared decision making: 3 goede vragen – onderzoek
Improving shared decision-making in a clinical obstetric ward by using the three question intervention, Baijens e.a. juli 2018 In dit…
lees meerWebsite allesoverzwanger.nl voor zwangere vrouw en partner
Website allesoverzwanger.nl voor zwangere vrouw en partner Er is een nieuwe website voor vrouwen die zwanger zijn of het willen…
lees meerZoek in meer dan 385 publicaties
Vraag en antwoord
Wat is cliëntparticipatie?
Een veel gebruikte formele definitie voor cliëntparticipatie is die van Edelenbos (2000): ‘Het vroegtijdig betrekken van einddoelgroepen bij de vorming van beleid en verbetering van de kwaliteit, waarbij in openheid en op basis van gelijkwaardigheid en onderling debat problemen in kaart worden gebracht en oplossingen worden verkend die van invloed zijn op het uiteindelijke besluit’. Einddoelgroepen kunnen zijn: patiënten, cliënten en burgers. Zij moeten volwaardig mee kunnen doen op die domeinen waarop zij tot voor kort geen toegang hadden, maar wel belang hebben bij de uitkomst. Denk aan het domein van de medicus, van de onderzoeker en van de beleidsmaker.
Welke vormen van cliëntparticipatie en empowerment worden genoemd in de Zorgstandaard Integrale Gebooretzorg?
Er worden drie vormen van cliëntparticipatie en empowerment beschreven binnen de ZIG over dit centraal stellen van de zorgvraag van de zwangere.
- Op individueel niveau wordt beschreven hoe een coördinerend zorgverlener gedurende het hele geboortezorgtraject de vrouw helpt de regie over het door haar te doorlopen geboortezorgtraject te nemen en behouden o.a. door middel van het opstellen en bewaken van een individueel geboortezorgplan waarin informed consent wordt verkregen volgens de principes van gezamenlijke besluitvorming. Daarbij wordt gewerkt aan empowerment van de vrouw en aan de versterking van haar intrinsieke vermogen om haar zwangerschap zo gezond en veilig mogelijk te starten en uit te dragen. (p. 11 ZIG). Het actualisatiepunt bij dit onderdeel van de ZIG zou kunnen zijn: dat Samen Beslissen geen eenmalige actie is maar veel meer een attitude en een proces. Daaruit volgt dat om samen te beslissen er continue gedoseerde, informatie beschikbaar moet zijn.
- Op regionaal niveau heeft het VSV (Verloskundig Samenwerkingsverband) een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het organiseren van o.a. een regionale adviesraad van zwangeren/(jonge) ouders en het aanbieden en bespreken van de uitkomsten van het gezamenlijk kwaliteit jaarverslag en beleidsplannen met de regionale adviesraad van zwangeren/ (jonge) ouders. (p. 46 ZIG).
- De indicatorenset Integrale Geboortezorg hoort bij de zorgstandaard. Ook de patiëntenorganisaties bepalen mee welke indicatoren in de set worden opgenomen. Zij hebben het initiatief bij de zogenaamde klantpreferenties. Informatie uit de indicatoren wordt ingezet voor keuze informatie voor cliënten en verdere kwaliteitsverbetering, beleidsbepaling en toezicht. Daarnaast bevat de indicatorenset cliëntenvragenlijsten over de ervaren kwaliteit van zorg en effecten van de ontvangen zorg. Dit is een manier om cliënten te raadplegen en informeren
Is elke zorgverlener verplicht om aan de cliënt en de partner de cliëntversie zorgstandaard aan te bieden?