Begrijpelijke informatie over kraamzorg

23 juni 2023

Uit onderzoek blijkt dat jaarlijks 29.000 ouders geen of te weinig kraamzorg krijgen. Hierdoor lopen zij een hoger risico op gezondheidsproblemen. Dat moet veranderen. Pharos en Bo Geboortezorg ontwikkelden daarom samen met het Kenniscentrum Kraamzorg een begrijpelijke animatievideo en een beeldverhaal over wat kraamzorg inhoudt.

Begrijpelijke uitleg over kraamzorg
Verloskundigen, jeugdverpleegkundigen en kraamzorgintakers kunnen de animatievideo en het beeldverhaal gebruiken om kraamzorg begrijpelijk aan de cliënt uit te leggen. Zo begrijpen cliënten beter wat de kraamverzorgende voor de cliënt kan betekenen.

Animatievideo: Miriam en Raf krijgen kraamzorg
Animatie met uitleg over kraamzorg in begrijpelijke taal.

Toegankelijke kraamzorg
Bepaalde groepen vrouwen maken te weinig gebruik van kraamzorg. Bijvoorbeeld alleenstaande moeders en gezinnen met een laag opleidingsniveau of een migratieachtergrond. Toch hebben juist gezinnen in kwetsbare situaties extra zorg nodig in het jaar na de bevalling. Geen of weinig kraamzorg heeft invloed op de gezondheid van moeder en kind:

  • Vrouwen die helemaal geen kraamzorg krijgen, maken hogere zorgkosten voor zichzelf in het eerste jaar na de bevalling.
  • Vrouwen die minder dan 24 uur kraamzorg krijgen, hebben niet alleen hogere zorgkosten voor zichzelf, maar ook voor hun kind door gezondheidsklachten na de kraamperiode.

Onderdeel van tool ‘klantroute kraamzorg’

Deze voorlichtingsmaterialen zijn onderdeel van de ‘klantroute kraamzorg’ die binnenkort wordt gelanceerd. Deze tool zal (gratis) beschikbaar zijn voor zorgprofessionals om kraamzorg toegankelijker te maken.


Lees ook

18 april 2024
Kansrijke Start

Zevende voortgangsrapportage Kansrijke Start

Op 17 april heeft staatssecretaris Van Ooijen de jaarlijkse voortgangsrapportage Kansrijke Start en de landelijke monitor van het RIVM naar...
18 april 2024
Kansrijke Start

Leertraject Sociale geboortezorg in het ziekenhuis (en eruit!)

Verschillende samenwerkingsverbanden tussen ziekenhuizen, eerstelijnsverloskundigen, jeugdgezondheidszorg, kraamzorgverleners en instanties binnen het sociaal domein zetten zich in voor integrale zorg en...
11 april 2024
Kansrijke Start

Terugblik ‘Regiotour 2024 Samen voor een Kansrijke Start’

De regiotour "Samen voor een Kansrijke Start" sloot afgelopen dinsdag 9 april af met een geslaagde bijeenkomst in Den Bosch,...