Kwaliteit
Uitgangspunt voor integrale geboortezorg is dat uitkomsten voor moeder en kind optimaal zijn. Om kwaliteit van zorg te kunnen verbeteren zullen deze uitkomsten centraal moeten staan. Om kwaliteit van zorg te kunnen verbeteren en bewaken, is het noodzakelijk om op de verschillende uitkomsten regelmatig gegevens te verzamelen, te analyseren en te bespreken met alle betrokkenen.
In het BUZZ project wordt aan zwangeren en (pas) bevallen vrouwen een beter inzicht gegeven in de voor hen belangrijke keuzes tijdens en na de zwangerschap, zodat zij geïnformeerd kunnen beslissen over de zorg voor zichzelf en haar (ongeboren) kind. Op deze manier wordt geprobeerd het bespreken van uitkomsten van de zwangerschap in de spreekkamer te stimuleren.
Kan ik je helpen?
Criteria voor Kwaliteitsdashboard gereed
In het implementatieplan van de ZIG én in de Strategische agenda werd het belang van een dashboard kwaliteit onderstreept. In…
lees meerSubsidieoproep Zorg op Afstand ZonMw
Beroepsorganisaties die eigenaar zijn van richtlijnen of beheerders/regiehouders van multidisciplinaire richtlijnen kunnen subsidie aanvragen voor het opnemen van aanbevelingen over…
lees meerStreven werkgroep indicatoren om voor 2022 NPS te vervangen door PREM
De werkgroep Indicatoren streeft erna om de huidige NPS+ cliëntervaringsmeting voor verslagjaar 2022 te vervangen voor een compacte PREM-screeningslijst. Deze compacte PREM-screeningslijst…
lees meerNieuwe subsidieoproep Zwangerschap en geboorte: Ronde 2020/2021
Wil je met onderzoek bijdragen aan de gezondheid voor moeder en kind rond de zwangerschap en geboorte? En heb je…
lees meerInzicht in de cijfers van het VSV
Verschillende manieren om duidelijkheid te krijgen over de prestaties van je VSV Openbare transparante feedback Afgelopen zomer is de set…
lees meerTriagewijzer Verloskunde
De Nederlandse Triagewijzer Verloskunde (NTV) is een kwaliteitsimpuls voor de ongeplande zorgvragen van zwangere vrouwen binnen de Nederlandse ziekenhuizen. Doelmatigheid…
lees meerCliënt input gevraagd PREM vragenlijst
In een eerdere oproep hebben wij jouw hulp gevraagd bij de ontwikkeling van een nieuwe cliëntervaringsvragenlijst (PREM) voor de geboortezorg. We wilden…
lees meerVALID studie: Onderzoek naar Praktijkvariatie in de geboortezorg
Er bestaat aanzienlijke praktijkvariatie in de geboortezorg, ook binnen Nederland. Er is nog weinig bekend over de mechanismen die in…
lees meerZoek in meer dan 500 publicaties
Praktijkvoorbeelden
Vraag en antwoord
Wat zijn de NPS (Netto Promotor Score) en cliëntervaringslijsten?
Het verplicht uitvragen van de cliëntervaring op het niveau van het VSV is nieuw. ZiN heeft de klantervaringsvraag van de NPS – Net Promotor Score, verplicht gesteld per verslagjaar 2018. Het gaat hierbij om 3 vragen die worden gesteld aan alle cliënten van het VSV:
- Zou u de kraamzorgorganisatie aanbevelen bij andere vrouwen die zwanger zijn?
- Zou u de verloskundige aanbevelen bij andere vrouwen die zwanger zijn?
- Zou u het ziekenhuis aanbevelen bij andere vrouwen die zwanger zijn?
De antwoordmogelijkheden zijn: ja, geen mening, nee en niet van toepassing.
Daarnaast is het VSV verplicht om een gevalideerde cliëntervaringslijst naar keuze te gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn: ReproQ, LadyX, PCQ, Zorgkaart Nederland, ICHOM Zwangerschap en Geboorte.
Wat zijn klantpreferenties?
Een klantpreferentie is letterlijk: de voorkeur van de cliënt. Het is belangrijk dat de cliënte weet waarvoor ze kiest wanneer ze zich aanmeldt bij een verloskundige praktijk, kraamzorgorganisatie en ziekenhuis. Vandaar dat de geboorteorganisaties op hun website aangeven wat ze haar te bieden hebben. Zodoende kan zij geïnformeerd en overwogen een keuze maken voor een zorgaanbieder. Het gaat om informatie over online faciliteiten, het zorgaanbod en begeleidingsbeleid, openingstijden, beantwoording vragen, etc.
Wat kun je doen met de uitkomsten van de indicatoren?
Je kunt bijvoorbeeld ieder kwartaal de uitkomsten bekijken en analyseren. Deze geven zicht op de kwaliteit van zorg die met elkaar geleverd wordt. Zo zie je wat er goed gaat, wat aandacht nodig heeft, etc. Door de uitkomsten met elkaar te analyseren, kun je plannen met elkaar opstellen over hoe de zorgverlening verbeterd kan worden. Door de uitkomsten herhaaldelijk te analyseren en te beoordelen, weet je als VSV of je plan heeft gewerkt om de zorg te verbeteren of dat je het plan moet bijstellen. Hiermee pas je een kwaliteitscyclus toe.