Landelijke richtlijnen geboortezorg

Een richtlijn is een document met aanbevelingen gericht op het verbeteren van de kwaliteit van zorg ter ondersteuning van zorgprofessionals en zorggebruikers Het zijn aanbevelingen voor goede diagnostiek en behandeling en vormen de basis voor de besluitvorming in de spreekkamer. Richtlijnen worden ontwikkeld door de wetenschappelijke vereniging van een specialisme of beroep. Ze komen tot stand door uitgebreide analyse van wetenschappelijke literatuur en ervaring van collega’s en patiëntenorganisaties. Hieronder vind je verschillende links naar websites waar je informatie over richtlijnen van verschillende (beroeps)organisaties in de geboortezorg kan vinden.

KNOV richtlijnen

Op deze pagina vind je een overzicht van de richtlijnen en standaarden van de geboortezorg op de website van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV).

KNOV richtlijnen in ontwikkeling

Op deze pagina vind je een overzicht van de richtlijnen en standaarden en andere kwaliteitsdocumenten die in ontwikkeling zijn op de website van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV).

NVOG richtlijnen

Op deze pagina vind je een overzicht van de richtlijnen en standaarden perinatologie van de Nederlandse Vereniging van Obstetrie en Gynaecologie (NVOG).

Kenniscentrum Kraamzorg protocollen

Op deze pagina vind je een overzicht van de landelijke protocollen voor de kraamzorg van het Kenniscentrum Kraamzorg. Je dient wel een account aan te maken.

NVK richtlijnen

Op deze pagina vind je een overzicht van de richtlijnen en standaarden van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK).

V&VN richtlijnen

Korte inleiding van maximaal 4 regels. Zet een link achter de titel voor een volledig klikbare kaart. Voeg een omslagafbeelding toe boven de titel voor een afbeelding.

Methode NVOG, KNOV, NVK en

Patiëntenfederatie Nederland

Bovengenoemde partijen werken nauw samen in het opstellen van richtlijnen. Ze gebruiken hiervoor de FMS Methodiek die ook de AQUA-leidraad volgt voor de ontwikkeling van een richtlijn van het Zorginstituut Nederland. De richtlijnen vormen ook de basis voor patiënteninformatie en keuzehulpen zoals consultkaarten.

Meer lezen over richtlijnen?

Betekenis richtlijnen FMS

De betekenis en afbakening van richtlijnen volgens de Federatie van Medisch Specialisten (FMS). De FMS heeft ook een eigen richtlijnendatabase heeft een richtlijnendatabase ontwikkeld.

Zorginzicht.nl

Op Zorginzicht.nl geeft een overzicht van landelijke afspraken over goede zorg, zoals beschreven in kwaliteitsstandaarden, meetinstrumenten en informatiestandaarden. En je vind hulpmiddelen om deze te maken of te ontwikkelen.

Zorgstandaard Integrale Geboortezorg

In Nederland zijn afspraken gemaakt over hoe geboortezorg eruit moet zien. Zo weten alle zorgverleners wat zij op welk moment moeten doen. De veiligheid van moeder en kind staat voorop. De landelijke afspraken staan in de Zorgstandaard Integrale Geboortezorg..