Nieuwsbrieven Kansrijke Start

Hier staat een overzicht van al de nieuwsbrieven van Kansrijke Start. Je kunt je hier inschrijven voor deze nieuwsbrief.

2024

mei 2024

In deze nieuwsbrief wordt je uitgenodigd voor de 6e landelijke conferentie Kansrijke Start en wordt het dagprogramma gedeeld. Nog niet aangemeld voor de conferentie? Ook is de conferentie de aftrap van de week van Gezond Zwanger Worden. Er zijn een heleboel inspirerende en informatieve activiteiten gepland om het bewustzijn rondom preconceptionele gezondheid te vergroten. Denk aan boeiende webinars, interviews in (vak)bladen en bijscholingen voor professionals.

april 2024

In deze nieuwsbrief vind je de save the date voor de 6e landelijke conferentie die plaatsvindt op maandag 17 juni 2024. Het thema van deze conferentie is ‘Blijven doen wat nodig is’. Je kunt meer lezen over het boek ‘gezond zwanger worden’ en er worden mooie praktijkvoorbeelden en infosheets gedeeld. Daarnaast is op 15 maart tijdens het NHG congres de factsheet voor huisartsen gelanceerd.

februari 2024

De maand februari stond in het teken van een aantal mooie bijeenkomsten, waaronder de negenmaandenbeurs, waarbij de Rijksoverheid aanwezig was om (aanstaande) ouders op weg te helpen met hun vragen over onder andere de eerste 1000 dagen. Ook werd deze maand de eerste aflevering van de podcast 1000 dagen 1000 vragen gelanceerd.

januari 2024

Vijf mooie artikelen met o.a. een oproep om je aan te melden voor de Serious game waarbij je als professional kan ervaren hoe het is om als (aanstaande) ouder in bestaansonzekerheid te leven als ze van alles moeten regelen voor de eerste 1000 dagen van hun kindje. Luister ook naar de Podcast Nu Niet Zwanger. Hans Schleiffert vertelt in deze podcast over de inhoud en het belang van Nu Niet Zwanger.

2023

november 2023

Terwijl de verkiezingen zijn geweest, word je in deze nieuwsbrief meegenomen in een aantal mooie, inspirerende nieuwsartikelen en wat zich afgelopen maand heeft afgespeeld. Bijvoorbeeld Zwanger, roken en veel stress: waarom stoppen met roken altijd prioriteit heeft of de sucessen van Nu niet Zwanger. Lees ook het verhaal van vier jonge vaders over het vaderschap: wat is er lokaal nodig?

november 2023 extra nieuwsbrief Kansrijke Start – terugblik Kansrijke Start 5 jaar: maak het verschil!

Kansrijke Start bestond afgelopen week 5 jaar. In deze extra nieuwsbrief wordt teruggeblikt naar deze mooi week. Tijdens de jubileumweek is de handreiking Kansrijke Start aangekondigd. Deze is nu te vinden via deze nieuwsbrief en op de website. Daarnaast wordt de trailer van de nieuwe podcast ‘1000 dagen, 1000 vragen’ gedeeld.

oktober 2023 30 oktober – 3 november: Week van Kansrijke Start 5 jaar: Maak het verschil!

Het landelijke actieprogramma Kansrijke Start bestaat bijna 5 jaar. In de week van 30 oktober t/m 3 november wordt hier feestelijk bij stil. De voorbereidingen zijn in volle gang. Er is een mooie beweging in gang gezet in het land met alle lokale coalities Kansrijke Start, maar de aandacht tijdens deze week gaat ook uit naar waar we met Kansrijke Start nog meer impact kunnen maken.

september 2023 Kansrijke Start 5 jaar: Maak het verschil!

Het landelijke actieprogramma Kansrijke Start bestaat bijna 5 jaar. In de week van 30 oktober t/m 3 november wordt hier feestelijk bij stil. De voorbereidingen zijn in volle gang. Er is een mooie beweging in gang gezet in het land met alle lokale coalities Kansrijke Start, maar de aandacht tijdens deze week gaat ook uit naar waar we met Kansrijke Start nog meer impact kunnen maken.

augustus 2023 Weer aan de slag met Kansrijke Start

In deze editie van de nieuwsbrief Kansrijke Start is de uitnodiging van Kansrijke Start 5 jaar: maak het verschil! opgenomen. Ook staan er weer een paar mooie praktijkvoorbeelden in de nieuwsbrief en vult de agenda zich weer langzaam voor het najaar!

juli 2023 Nieuwsbrief Kansrijke Start

Het zomerreces is begonnen en dat betekent voor velen een periode van rust en tot stilstand komen. Het programmateam Kansrijke Start wenst iedereen een fijne zomer toe. In deze nieuwsbrief wordt teruggeblikt op de succesvolle bijdrage van GGD Amsterdam met de Serious Game tijdens de landelijke conferentie Kansrijke Start en de bijdrage die Gemeente Utrecht heeft geleverd tijdens de plenaire sessie.  Daarnaast bestaat in oktober het Actieprogramma Kansrijke Start 5 jaar. In de week van 31 oktober t/m 3 november wordt hier in de week van Kansrijke Start: Maak het verschil! hier feestelijk bij stil gestaan. De voorbereidingen zijn in volle gang.

juni 2023 Terugblik op de Conferentie Kansrijke Start “Samen tegen armoede in de 1e 1000 dagen”

Op 19 juni 2023 vond de 5e landelijke conferentie Kansrijke Start plaats. De conferentie stond in het teken van een kansrijke start in relatie tot armoede. In het beeldverslag “Samen tegen armoede in de 1e 1000 dagen” blikken we terug op een succesvolle en inspirerende dag waarbij 450 bezoekers aanwezig waren. In deze nieuwsbrief is het beeldverslag te zien. Ook zijn er weer mooie praktijkvoorbeelden te lezen en blikken we terug op de start van een nieuwe lokale coalitie Kansrijke Start in Dongen.

juni 2023 Kansrijke Start 5 jaar: Maak het verschil!

In oktober bestaat het actieprogramma Kansrijke Start 5 jaar. In deze jubileumweek van 30 oktober tot en met 3 november 2023 staan we hier feestelijk bij stil. Er is een mooie beweging in gang gezet in het land met alle lokale coalities Kansrijke Start! We blikken samen met staatssecretaris Maarten van Ooijen terug op deze 5 jaar Kansrijke Start. En we kijken samen met ervaringsdeskundigen, de lokale coalities en zorgprofessionals waar we met een Kansrijke Start aanpak nog meer het verschil kunnen maken in Nederland.

mei 2023 Op weg naar de conferentie Kansrijke Start “Samen tegen armoede begint bij de 1e 1000 dagen”

In deze nieuwsbrief vind je de officiële uitnodiging van onze conferentie Kansrijke Start ’’Samen tegen armoede begint in de 1e 1000 dagen’’. Wij nodigen je dan ook graag uit om deze dag samen met ons door te brengen. In de nieuwsbrief lees je hoe je je kunt aanmelden voor 19 juni. Ook staat de nieuwsbrief in het teken van mooie praktijkvoorbeelden en over de Kansrijke Start aanpak in Den Bosch. Op 17 mei vond de inspiratiesessie GALA plaats. Het was een succesvolle middag met inspirerende deelsessies en gesprekken tussen diverse partijen. 

april 2023

Begin april heeft staatssecretaris Maarten van Ooijen de zesde voortgangsrapportage Kansrijke Start naar de Tweede Kamer gestuurd. De voortgangsrapportage beschrijft de inzet, voortgang en de resultaten van het actieprogramma Kansrijke Start en de vele samenwerkingspartners van het afgelopen jaar. In het najaar bestaat het actieprogramma Kansrijke Start 5 jaar en hier wordt eind oktober feestelijk bij stil gestaan.

maart 2023

De nieuwsbrief van maart staat in het teken van de conferentie Kansrijke Start die op 19 juni zal plaatsvinden. Het ministerie van Volksgezondheid organiseert samen met haar samenwerkingspartners de jaarlijkse conferentie Kansrijke Start. Het programmateam nodigt je van harte uit en hoopt je op 19 juni te zien. Ook worden er nieuwe inzichten gedeeld door middel van onderzoek waaruit blijkt dat vooral kinderen uit bijstandsgezinnen geen kansrijke start hebben en lees je hoe een tolk in de geboortezorg het verschil kan maken voor een kansrijke start.

februari 2023

In deze nieuwsbrief meer over het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) dat is ondertekend deze maand op het ministerie van VWS. Rijksoverheid was aanwezig op de negenmaandenbeurs waarbij het belang van de eerste 1000 dagen van een kind (en daarmee Kansrijke Start) de aandaccht van ouders trok.

januari 2023

In de eerste nieuwsbrief van 2023 wordt gestart met een mooie mijlpaal waarbij 40 nieuwe gemeenten gestart zijn met de aanpak van Nu Niet Zwanger. Daarmee is Nu Niet Zwanger in vijf jaar tijd van een lokaal programma gegroeid tot een landelijke interventie die bijna driekwart inwoners van Nederland bereikt.

2022

december 2022

In deze nieuwsbrief een terugblik op een succesvol jaar waarin Kansrijke Start weer mooie stappen heeft kunnen maken. Het afgelopen jaar zijn we er nog bewuster van geworden dat een kansrijke start niet voor ieder kind is weggelegd en waarom het zo belangrijk is waar we met elkaar mee bezig zijn. De mooie webinars, succesvolle bijeenkomsten en conferenties, nieuwe inzichten en de praktijkverhalen geven dit weer! 

november 2022

In deze nieuwsbrief mooie items rondom Kansrijke Start die afgelopen november hebben plaatsgevonden. Er wordt aandacht besteed aan de Aanpak onbedoelde en ongewenste zwangerschap waarbij in oktober de brief in de Tweede Kamer werd gepresenteerd door staatssecretaris Maarten van Ooijen en Minister Ernst Kuipers. De maand november stond ook in het teken van de vervolgcampagne ‘Ode aan de Ouders’ waar SGF weer benadrukt hoe belangrijk de eerste 1.000 dagen zijn en organiseerde Pharos een bijeenkomst voor gemeenten die al langer bezig zijn met Kansrijke Start.

oktober 2022

Deze maand is de aanpak onbedoelde en ongewenste zwangerschap naar de Tweede Kamer gestuurd. Daarnaast vond ook de conferentie ‘Samen voor een Kansrijke Start’ plaats. Deze dag stond volledig in het teken van samenwerken tussen verschillende professionals uit het zorgdomein. Het was een mooie en energieke netwerkdag die plaatsvond in Driebergen. Tijdens de conferentie vonden er leerzame gesprekken en inspirerende verhalen plaats. In deze nieuwsbrief een terugblik naar de conferentie maar ook een vooruitblik naar inspirerende Webinars en praktijkvoorbeelden. 

september 2022

Rondom het Actieprogramma Kansrijke Start zijn er volop ontwikkelingen. Vorige week bij het ministerie van VWS het Integraal Zorgakkoord ondertekend. De afspraken om de zorg voor de toekomst goed, toegankelijk en betaalbaar te houden zijn gemaakt tussen VWS en een groot aantal partijen in de zorg. Daarnaast vindt op 12 oktober de conferentie ‘Samen voor een Kansrijke Start’ georganiseerd door CPZ plaats. Ook leest je in deze nieuwsbrief over de eerste 1000 dagen in verschillende culturen en mooie praktijkverhalen. 

augustus 2022

Kansrijke Start staat ook in 2022 hoog op de agenda. De zomer is alweer bijna voorbij en dat betekent voor velen van ons dat we weer begonnen zijn. In deze nieuwsbrief lees je een interview met Eric Steegers, hoofd Gynaecologie en Verloskunde aan het Erasmus MC én lid van de Landelijke coalitie Kansrijke Start. Ook wordt in deze nieuwsbrief de zwangerwijzer besproken, een belangrijke tool bij aanstaande ouders met een kinderwens.

juli 2022

Vanaf 1 juli Prentataal huisbezoek door de JGZ hierover is een podcast gemaakt, informatie over de structurele middelen rondom Kansrijke Start, een terugblik op het werkbezoek dat plaatsvond afgelopen mei in Amsterdam Zuidoost en meer…

juni 2022

Terugkijken de 4e Landelijke conferentie ‘Kansrijke Start Dichtbij’, Prenataal huisbezoek door de JGZ, vanaf 1 juli van start, kick-off hybride workshop PHB JGZ en meer…

mei 2022

Kansrijke Start – 4e Landelijke conferentie ‘Kansrijke Start Dichtbij’, werkbezoek van de Landelijke coalitie van 23 mei jl., oproep aan de gemeenten: vul de zorgpadentool en meer…

april 2022

Kansrijke Start – 4e Landelijke conferentie ‘Kansrijke Start Dichtbij’, Factsheet Kansrijke Start met CenteringZorg, terugkijken themabijeenkomsten Lerende Lokale Monitor Kansrijke Start en meer…

maart 2022

Kansrijke Start – Gemeenteraadsverkiezingen, het Kansrijke Start verhaal, inspirerende praktijkverhalen en meer…

februari 2022

Kansrijke Start – Kansrijke Start heeft de toekomst, extra aandacht aan de 5e voortgangsrapportage, ambassadeurs uit de Landelijke coalitie Kansrijke Start laten van zich horen en meer…

februari 2022

Kansrijke Start – extra nieuwsbrief – Vijfde voortgangsrapportage Kansrijke Start naar de Tweede Kamer. Op 10 februari heeft staatssecretaris Van Ooijen de vijfde voortgangsrapportage van het actieprogramma Kansrijke Start naar de Tweede Kamer gestuurd.  Met de voortgangsrapportage wordt de Tweede Kamer geïnformeerd over de resultaten uit de derde landelijke monitor van het RIVM, de stand van zaken in de lokale coalities en de landelijke maatregelen. 

januari 2022

Kansrijke Start – we gaan door, de nieuwe bewindslieden voor het ministerie van VWS, het nieuwe boek van prof. Dr. Tessa Roseboom en meer…

2021

december 2021

Kansrijke Start op naar een nieuw jaar, Kansrijke Start in het regeerakkoord. Beter signaleren van gezinnen in een kwetsbare situratie en meer…

november 2021

Kansrijke Start heeft de toekomst, het onderzoekrapport ‘Beter signaleren’, het webinar Prenataal huisbezoek en meer…

oktober 2021

Kansrijke Start in 2022 hoog op de agenda, laatste stand van zaken rondom de hadreiking Prenataal huisbezoek door de JGZ, extra 4e jaar voor lokale coalities Kansrijke Start en meer…

september 2021

Kansrijke Start gaat verder in 2022, nieuw deel van de web serie äan tafel met” waarin Hilke Grootelaar in gesprek gaat met Elle Struijf, projectleider bij het NCJ en meer…

augustus 2021

een oproep aan lokale coalities om contactpersonen door te geven i.v.m. de impuls Kansrijke Start, ook aandacht voor de rol van vaders rondom de 1e 1000 dagen. en meer…

juli 2021

Kick-off bijeenkomst preconceptionele gezondheid, netwerkkaart en zelfscan beschikbaar, beter signaleren kwetsbaarheid: van onderzoek naar actie en meer…

juni 2021

Terugblik conferentie “Kansrijke Start heeft de toekomst’ van 14 juni, wetswijziging ‘Prenataal huisbezoek door de JGZ’ en meer…

mei 2021

Conferentie Kansrijke Start op 14 juni, Lancering informatiepagina ‘Wetsvoorstel Prenataal huisbezoek door de JGZ’, Aandachtspunten bij het opzetten en borgen van je Kansrijke Start aanpak en meer…

april 2021

Conferentie Kansrijke Start op 14 juni, een terugblik op de online themabijeenkomst ‘Lerende Lokale Monitor Kansrijke Start’

maart 2021

Formatiebrief gezonde en kansrijke start naar de Tweede Kamer verstuurd

februari 2021

Van start met de campagne Mamaliefde en Papaliefde is

februari 2021 (extra)

Campagne Mamaliefde en Papaliefde is

januari 2021

Vierde voortgangsrapportage Kansrijke Start naar de Tweede Kamer

2020

december 2020

O.a. een verslag van een ronde tafel gesprek dat heeft plaatsgevonden over de rol van huisartsen en praktijkondersteuners bij Kansrijke Start

november 2020

Kansrijke Start heeft de toekomst…

oktober 2020

Kansrijke Start – duurzaam, lokaal en toekomstbestendig

september 2020

Door met vernieuwde energie!…

augustus 2020

Klantroutes Kansrijke Start live, CPZ organiseert de komende maanden regionale bijeenkomsten Kansrijke Ontmoetingen, in gesprek met stichting Single SuperMom.

juli 2020

In deze extra nieuwsbrief meer over de Voortgangsrapportage Kansrijke Start die naar de Tweede Kamer is verstuurd.

juni 2020

Kick Off Kansrijke Start voor lokale coalities 3e tranche

mei 2020

In deze nieuwsbrief licht Judith Bokhove, wethouder van Rotterdam, haar rol als lid van de landelijke coalitie Kansrijke Start toe en stelt Suzanne Oostvogels zich voor als nieuw lid van de stuurgroep Kansrijke Start. 

april 2020

Kansrijke Start tijdens de coronacrisis

maart 2020

Een andere wending

februari 2020

Samen verder met Kansrijke Start

januari 2020

Landelijke conferentie ‘Samen verder met Kansrijke Start’op 6 februari

2019

december 2019

Voortgangsrapportage Kansrijke Start naar de Tweede Kamer

november 2019

Kansrijke samenwerkingen

oktober 2019

Kansrijke Start staat op de kaart

september 2019

Voorbeelden uit de praktijk

augustus 2019

Aan de slag met Kansrijke Start

juli 2019

De zomer in met Kansrijke Start

juni 2019

Op weg naar een Kansrijke Start

april 2019

Al meer dan 100 gemeenten aan de slag met Kansrijke Start