Terugblik informatiebijeenkomst voor VSV bestuurders – 23 november

28 november 2023

Donderdag 23 november van 16.00 tot 17.30 uur organiseerden wij in samenwerking met de Federatie van VSVS’s een online informatiebijeenkomst. Het doel van de bijeenkomst was om VSV-bestuurders en andere geïnteresseerden bij te praten over belangrijke ontwikkelingen binnen de integrale geboortezorg. Onderwerpen waren het Basiskader voor VSV’s, het Stimuleringsprogramma voor VSV’s en capaciteit in de geboortezorg.

Over de online informatiebijeenkomst

Er werd meer uitleg gegeven over wat het Basiskader precies inhoudt, wat de aanleiding voor het Stimuleringsprogramma was en wat de VSV’s van dit programma kunnen verwachten. Daarnaast stond het onderwerp capaciteit in de geboortezorg op het programma. De meeste VSV’s hebben te maken met problemen op het gebied van capaciteit. Wat gebeurt er landelijk op dit gebied om de capaciteitsproblematiek aan te pakken en wat is het gezamenlijke doel? Wat doet een ROAZ in de regio en waar liggen kansen voor VSV’s?

Jolijn Betlem (CPZ) ging in gesprek met Marije Droogendijk en Lian Siebelt (Federatie van VSV’s), Laura Steentjes-Hegeman (VWS), Elsbeth van der Ven (ZonMw) en Marlies Buurman (CPZ). Ook Laura Steentjes-Hegeman (VWS) kwam aan het woord.

Over de gasten

Marije Droogendijk heeft 12 jaar in de eerste lijn gewerkt als verloskundige, werkt nu als klinisch verloskundige en is voorzitter van de Federatie van VSV’s. Marije ziet zichzelf als verbinder en zet zich in voor het ondersteunen van VSV’s op een praktische manier die resultaat oplevert in de samenwerking en de zorgverlening.

Lian Siebelt is algemeen bestuurslid bij de Federatie van VSV’s. Lian heeft een medische achtergrond als kinderverpleegkundige in de tweede en derde lijn en als eerstelijns verloskundige. Inmiddels werkt zij vanuit verschillende keten- en netwerkregisseursrollen in de regionale netwerken van het VSV, het ROAZ en Kansrijke Start. Vanuit deze rollen heeft zij een brede expertise rond samenwerken in de ROAZ- en zorgkantoorregio. Ze kijkt overstijgend naar de opgave die de geboortezorgsector heeft binnen de grotere zorg- en gezondheidsvraagstukken in de regio’s.  

Elsbeth van der Ven draagt als programmamanager bij ZonMw bij aan het versterken van (integrale) samenwerking tussen verloskundige organisaties in Nederland. Zij heeft jarenlang gewerkt aan het opzetten van informele en formele netwerken in kwetsbare wijken in Rotterdam en Den Haag. De laatste drie jaar was zij als beleidsadviseur voor diverse kinderopvang organisaties o.a. betrokken bij KansRijke Start. Deze ervaring neemt zij mee in dit nieuwe programma! Als moeder van twee (jonge) kinderen heeft zij persoonlijke ervaring met verloskundigen. Bovendien werkt zij in dit programma samen met Marlies Piksen, die haar loopbaan als verloskundige is begonnen.

Laura Steentjes-Hegeman is senior beleidsmedewerker curatieve zorg bij VWS en is al sinds 2017 bezig met vraagstukken die de geboortezorg raken. In eerste instantie heeft zij zich met name beziggehouden met het gegevensuitwisseling dossier (Babyconnect), maar is later ook breed betrokken bij andere onderwerpen in de geboortezorg. Samen met Eline Huisman is zij aanspreekpunt voor de partijen uit de geboortezorg.


Lees ook

28 maart 2024
Cliëntparticipatie

Publiekswebsite over gezond zwanger worden

Op www.strakszwangerworden.nl staat veel informatie over belangrijke onderwerpen die met gezond zwanger worden te maken hebben. Ook kunnen mensen met een kinderwens...
12 oktober 2023
Cliëntparticipatie

Terugkijken webinar ‘Samen beslissen – Hoe wordt het ervaren?’

Op dinsdag 10 oktober organiseerden wij samen met de Patiëntenfederatie Nederland het webinar over het proces 'Samen beslissen' vanuit onze...
23 juni 2023
Cliëntparticipatie

Begrijpelijke informatie over kraamzorg

Animatievideo en beeldverhaal met begrijpelijke uitleg over kraamzorg door Pharos, Bo Geboortezorg en Kenniscentrum Kraamzorg.