Preventie Wegwijzer Kansrijke Ontmoetingen

Wegwijzer Kansrijke Ontmoetingen

Kansrijke Ontmoetingen is onderdeel van Kansrijke Start en heeft als doel verbindingen te leggen tussen de geboortezorg, jeugdgezondheidszorg en het sociaal domein (o.a. welzijn, schuldhulpverlening, werk & inkomen en huisvesting). Het initiatief hiervoor ligt nu meestal bij gemeenten maar ook als zorgverlener in de geboortezorg kun je dit initiatief nemen. Maar hoe doe je dat? 

In deze wegwijzer vind je informatie en hulpmiddelen die jouw VSV of regio kunnen helpen om aan te kunnen haken bij de lokale coalities van Kansrijke Start. Het doel van deze wegwijzer is het overzichtelijk bij elkaar brengen van alle informatie en hulpmiddelen die momenteel beschikbaar zijn.

Zo is er bijvoorbeeld, om de samenwerking tussen de lokale partijen rondom het prenatale huisbezoek te versterken door het NCJ en CPZ in opdracht van VWS een workshop ontwikkeld. De workshop is zo opgezet dat je het (voorál!) in je eigen regio kunt gebruiken. Om dit goed te doen is er een handzame handleiding gemaakt die je stap voor stap door de workshop leidt. Je vindt de handleiding HIER:

Zo is er ook een interactieve landkaart speciaal voor de sociale verloskunde waarin je snel de contactgegevens vindt van de Lokale coalitie of de JGZ in jouw regio.

Interactieve kaart sociale verloskunde

Een aantal middelen is voorzien van een toelichting of aangepast aan de taal en gebruiken van zorgverleners in de geboortezorg. Bestaande hulpmiddelen zijn namelijk momenteel vaak specifiek op gemeentes gericht en daardoor niet altijd gemakkelijk toegankelijk voor zorgverleners in de geboortezorg.    

In het blauwe keuzemenu aan de linkerkant van de pagina vind je algemene informatie over het programma Kansrijke Start en informatie en hulpmiddelen over hoe je lokale coalities kunt realiseren en wat hiervoor nodig is of je daarbij kan ondersteunen. De leeswijzer maakt je wegwijs in hoe je de wegwijzer kunt gebruiken om de voor jou relevantie informatie te kunnen krijgen.  

Deze wegwijzer is in ontwikkeling. De eerste fase bevat het bij elkaar brengen van alle beschikbare informatie en hulpmiddelen. In de tweede fase zullen verschillende onderdelen worden aangepast voor de geboortezorg.   

Heb je voorbeelden of hulpmiddelen die je in deze wegwijzer wilt delen? Stuur deze dan naar communicatie@collegepz.nl

Disclaimer Wegwijzer Kansrijke Ontmoetingen