Nieuws Voorlichting en informatie voor zwa...

Voorlichting en informatie voor zwangeren uit Oekraïne

24 maart 2022

Op het platform RefugeeHelp staat veel informatie voor vluchtelingen uit Oekraïne.  Er is algemene informatie te vinden over onder andere onderdak, onderwijs en gezondheidszorg in Nederland. In de talen Nederlands, Oekraïens, Russisch en Nederlands.

Folder voor Oekraïnse vluchtelingen

Voor Oekraïense vluchtelingen is een folder ontwikkeld over de Nederlandse geboortezorg.

In Nederland doen we er alles aan om zo goed mogelijk zorg te bieden aan de moeder en de baby. Het kan zijn dat deze zorg anders is georganiseerd dan in het eigen land. Uitgelegd wordt welke zorg Oekraïense vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap, bevalling en in de periode daarna.

Folder geboortezorg in het Oekraïens

Er zijn verschillende materialen beschikbaar in het Engels. Ook zijn er video’s over de geboortezorg in Engels en in het Pools. En informatie in beeld en woord bij Zanzu.nl in het Russisch, Engels en meer. Hieronder een overzicht van materialen die gebruikt kunnen worden in de communicatie met de zwangere uit Oekraine:

Folder zwanger! – EngelsZanzu.nl van Rutgers

Zanzu.nl: eenvoudige informatie in beeld en meerdere talen (waaronder Russisch, Engels en Pools). Op verschillende onderwerpen kunnen gesproken teksten worden afgespeeld.


Belinstructiekaarten Engels

Om de instructiekaarten goed te kunnen printen, gebruik je de downloads


Informatielijnen in het Oekraïens

  • Het Rode Kruis heeft een WhatsApp-hulplijn in het OekraïensRussisch en Engels: 06 – 48 15 80 53.
  • Vluchtelingewerk Nederland heeft de website Refugeehelp Op deze pagina vinden vluchtelingen alle belangrijke informatie in het Oekraïens, Russisch en Engels.

Tolk inschakelen

Tolk: Voor goede zorg en ondersteuning zijn tolken van groot belang. Helaas zijn er weinig Oekraïense tolken in Nederland en worden tolken in de zorg meestal niet vergoed. VWS bekijkt of er een regeling moet komen voor de tolkenkosten voor Oekraïense vluchtelingen.

  • Voor vrouwen die een Nederlandse zorgverzekering hebben en voor vrouwen zonder zorgverzekering is er nu geen landelijke regeling. Sommige zorgaanbieders hebben een interne regeling voor inschakelen van tolken. Veel JGZ-professionals, zorgverleners in ziekenhuizen en een deel van de huisartsen (via achterstandsfondsen) kunnen wel een tolk inschakelen.
  • Voor vluchtelingen die worden opgevangen door de Centrale orgaan Opvang Asielzoekers (COA) kan kosteloos een tolk ingeschakeld worden via 020 3808182. Deze vrouwen hebben een COA-zorgpas. De zwangere vrouwen die nu uit Oekraïne komen zullen deze pas over het algemeen niet hebben.

Op de website www.zoschakeltueentolkin.nl staan tips en adviezen over het inschakelen van tolken en hoe te werken met een tolk in verschillende sectoren van de zorg. Zo ook voor de geboortezorg. Voor de zwangere vrouwen die vallen onder de regeling voor vergoeding van de zorgkosten geldt helaas dat de kosten voor een tolk nu niet worden vergoed.


Algemeen

Belangrijke websites voor vluchtelingen uit Oekraïne en zorgverleners algemeenLees ook

15 juni 2022
Vluchtelingen

Tolken en taalondersteuners beschikbaar Oekraïners

Goed nieuws! Vanaf maandag 13 juni zijn tolken en taalondersteuners kosteloos beschikbaar voor de zorg aan Oekraïners! Deze ondersteuning bestaat...
15 juni 2022
Vluchtelingen

Folder beschikbaar in het Oekraïens: Welke zorg krijgt u in Nederland als u zwanger bent?

Voor Oekraïense vluchtelingen is een folder ontwikkeld over de Nederlandse geboortezorg. In Nederland doen we er alles aan om zo...
14 juni 2022
Vluchtelingen

Online voorlichtingsbijeenkomst ‘Giving Birth in the Netherlands’ voor Oekraïense zwangeren.

In juli start de eerste Online Centering-groep voor Oekraïense zwangeren. Er zijn vrouwen die al op korte termijn gaan bevallen...