Wegwijzer Kansrijke Ontmoetingen Achtergrondinformatie Kansrijke Sta…

Achtergrondinformatie Kansrijke Start

Ieder kind verdient de best mogelijke start van zijn of haar leven en een optimale kans op een goede toekomst. De eerste 1000 dagen van een kind zijn cruciaal voor een goede start. De gezondheid van een kind voor, tijdens en na de geboorte blijkt een belangrijke voorspeller te zijn van problemen – zowel fysiek als mentaal – op latere leeftijd. Minister Hugo de Jonge (VWS), gemeenten, partijen uit de geboortezorg en de jeugdgezondheidszorg (JGZ) slaan daarom in het actieprogramma Kansrijke Start de handen ineen om de kinderen van vandaag en de volwassenen van morgen een betere kans te bieden. 

Op deze pagina vind je achtergrondinformatie over het Actieprogramma Kansrijke Start zelf en wat er landelijk mee verbonden is: 

Kansrijke Start in een oogopslagIn 1 A4 zie je de belangrijkste punten uit het programma.
Factsheet kansrijke startBevat een korte samenvatting van het Actieprogramma Kansrijke Start.
Actieprogramma Kansrijke StartBevat beschrijving van het totale Actieprogramma Kansrijke Start.
AnimatiefilmHet animatiefilmpje “Belang van een lokale coalitie Kansrijke Start” laat zien wat een lokale coalitie is en hoe deze kan bijdragen een kansrijke start voor meer kinderen.
Nieuwsbrieven Kansrijke StartJe vindt hier een overzicht van al de nieuwsbrieven van Kansrijke Start
Website Kansrijke StartHier vind je o.a. alle (actuele) informatie over het programma, lokale coalities, landelijk ontwikkelde tools en praktijkverhalen.
Infographic Zorg rond geboorteGeeft op een A4tje aan wat de belangrijkste cijfers rondom geboortezorg in 2018 waren. 
Inspiratiesessies conferentie Kansrijke StartHier vind je de inspiratiesessies conferentie Kansrijke Start heeft de toekomst van juni 2021.
Stimuleringsprogramma lokale coalities Kansrijke StartOndersteunt gemeenten bij het bouwen of versterken van lokale en/of regionale coalities, om tot een gezamenlijke aanpak te komen rond de eerste 1000 dagen van kinderen.  Het stimuleringsprogramma wordt uitgevoerd door Pharos.
Monitoring en VoortgangHier vind je rapportages van de monitoring Kansrijke Start door het RIVM en Voortgangsrapportages van het Ministerie van VWS.  
Infographic Kansrijke OntmoetingenGeeft op 1 A 4tje achtergrondinformatie over het project Kansrijke Ontmoetingen 
Podcast Verloskundig BakenIn deze podcast praten Myrna knol en Kirsten Schatorjé met jeugdarts Jinke van der Put over het actieprogramma Kansrijke Start. Aan de orde komen o.a. welke kansen het programma biedt en hoe Jinke de samenwerking ziet tussen VSV’s en gemeente. Achtergrondinformatie over het Actieprogramma komt aan het begin van de podcast aan bod.