Inzicht geboortezorg: fluxus onder de loep

12 maart 2025

Met de nieuwe columnreeks Inzicht geboortezorg: de data toegelicht door experts biedt Kennisnetgeboortezorg verdieping op basis van cijfers en onderzoek. In deze reeks delen deskundigen hun inzichten over belangrijke indicatoren in de geboortezorg. In de eerste editie staat fluxus, oftewel postpartum hemorrhage (PPH), centraal. Onderzoeker en adviseur Peter Achterberg duikt in de cijfers en bespreekt risicofactoren en trends.

Wat is fluxus en waarom is het belangrijk?

Fluxus, of postpartum hemorrhage, is een van de meest voorkomende complicaties bij bevallingen en kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van de moeder. Volgens cijfers uit de Perined-registratie komt fluxus in Nederland jaarlijks voor bij gemiddeld 6% van alle eenlingbevallingen – dat zijn ruim 10.000 gevallen per jaar. Dit percentage is de afgelopen tien jaar relatief stabiel gebleven, maar binnen subgroepen zijn er opvallende trends zichtbaar.

Risicofactoren en trends

Uit de data blijkt dat verschillende factoren de kans op fluxus kunnen vergroten. Denk aan een eerdere fluxus, obesitas, langdurige bevallingen en overmatige weeënstimulatie. Daarnaast spelen kenmerken zoals de leeftijd van de moeder, het geboortegewicht van het kind, de zwangerschapsduur en het type bevalling een rol. Zo neemt het risico op fluxus toe bij hogere leeftijden en bij kunstverlossingen.

Opvallend is ook de relatie tussen fluxus en de plaats van de bevalling. De laagste kans op fluxus wordt gezien bij baringen in de eerste lijn in het ziekenhuis, terwijl de hoogste percentages worden gerapporteerd in de tweede lijn na overdracht. Daarnaast laat de data een lichte stijging in het fluxuspercentage zien bij bevallingen in de eerste lijn, mogelijk door verbeterde registratie of andere onderliggende factoren.

Meer inzicht met data

De cijfers uit de Perined-registratie bieden waardevolle inzichten voor geboortezorgprofessionals en beleidsmakers. Door trends en risicofactoren te analyseren, kunnen we de geboortezorg blijven verbeteren en complicaties zoals fluxus beter monitoren.

De komende maanden volgen meer columns in deze reeks, waarin andere indicatoren uit de integrale geboortezorg worden uitgelicht. Heb je vragen of suggesties voor een volgend onderwerp? Laat het ons weten via info@kennisnetgeboortezorg.nl.


Lees ook

14 maart 2025
Preventie

Nieuwe subsidieronde ZonMw voor gezondheidsbevordering en preventieve zorg in de geboortezorg

Vandaag is de eerste subsidieoproep van het programma Zwangerschap en geboorte III geopend. Deze oproep richt zich specifiek op gezondheidsbevordering...
14 maart 2025
Organisatie en bekostiging

Hulpmiddelen subsidieadministratie

Nu de VSV’s de ZonMw-subsidiegelden toegekend hebben gekregen, rijst vaak de vraag hoe je vanaf het begin zorgvuldig de subsidieadministratie...
10 maart 2025
Kansrijke Start

Grote stijging in bezoekersaantallen ZwangerWijzer na week van Gezond zwanger worden

De eerste Week van Gezond Zwanger Worden, georganiseerd door Kansrijke Start in 2024, heeft voor een enorme boost in de...