Franse delegatie interesse in integrale geboortezorg

13 december 2018

Op dinsdag 11 december jl. hebben Franse onderzoekers van Irdes* een uitgebreid werkbezoek in Nederland afgelegd. In opdracht van het Franse ministerie van volksgezondheid onderzoeken zij het Nederlandse geboortezorgsysteem en de ontwikkelingen rond integrale geboortezorg. De experimentele beleidsregel voor de integrale zorg en de integrale bekostiging trok hen met name naar ons land. Het CPZ benadrukte in haar presentatie dat alle verandering start met een gedragen gezamenlijke visie over zorginhoud. Organisatie van integrale geboortezorg volgt op de zorginhoud. Stap 1 is de visie. Stap 2 is de organisatie en de formalisatie. De stap naar een juridische entiteit bijvoorbeeld. De stap naar integrale bekostiging is altijd de laatste stap in het proces.

De onderzoekers bezochten eveneens VWS, NZA en RIVM. Om de praktijk te kunnen proeven bezochten ze de IGO in Kennemerland en spraken daar met zorgverleners over ervaringen met de systematiek.

Vlnr: Marlies Buurman – CPZ, Lucie Michel – Irdes, Zeynep Or – Irdes, Marleen Kruijt – CPZ

* Institut de recherche et documentation en économie de la santé


Lees ook

30 mei 2023
CPZ algemeen nieuws

Interview met oud-bestuurslid Joël Gijzen

‘Toewerken naar integrale geboortezorg is een gecompliceerde opdracht, de faciliterende en aanjagende rol van het CPZ is belangrijk in dit...
24 mei 2023
CPZ algemeen nieuws

Informatiebijeenkomst voor VSV bestuurders mei 2023

Tijdens de informatiebijeenkomst voor VSV bestuurders wordt je bijgepraak over enkele belangrijke thema's uit de integrale geboortezorg.
23 mei 2023
CPZ algemeen nieuws

Jan Berkelmans nieuw bestuurslid CPZ

Recent nam Joël Gijzen afscheid als bestuurslid. Hij wordt opgevolgd door Jan Berkelmans. Achtergrond Jan werkt bij zorgverzekeraar ONVZ en...