Webinar terugkijken: Van angst naar actie, het belang van veilig melden voor zorgverleners
11 juni 2025
Op dinsdag 10 juni gingen Jolijn Betlem (CPZ) en haar tafelgasten – Linda Bregman (beleidsadviseur Kenniscentrum Kraamzorg), Roely Drijfhout (inhoudsdeskundige Augeo Foundation), Hester Kas-Duikersloot (kraamverzorgende) en Corinne Burgzorg(ervaringsdeskundige) – in gesprek over de angst die zorgverleners kunnen ervaren bij het toepassen van de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Uit onderzoek blijkt dat in meer dan de helft van de gevallen waarin sprake is van een onveilige situatie, geen melding wordt gedaan bij ‘Veilig Thuis’. Hoe komt dat? En belangrijker nog: wat hebben zorgverleners nodig om die drempel te overwinnen?
Een onderwerp dat leeft
Met een recordaantal inschrijvingen bewees het webinar dat het thema ‘veilig melden’ sterk leeft binnen de geboortezorg. Met name kraamverzorgenden vormden een grote groep onder de deelnemers. Het webinar belichtte de uitdagingen die zorgverleners ervaren bij het toepassen van de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling, zoals angst voor represailles, gebrek aan steun en onduidelijkheid over verantwoordelijkheden.
Hoe groot is het probleem van onveiligheid bij het melden? Uit recent onderzoek onder 1000 kraamverzorgenden bleek onder meer dat 55% geen melding deed bij vermoedens, vaak uit angst of omdat collega’s de melding overnamen. Diverse sprekers, waaronder Hester Duikersloot (kraamverzorgende), Linda Bregman (beleidsadviseur), Roely Drijfhout (inhoudsdeskundige meldcode) en ervaringsdeskundige Corinne Burgzorg, deelden inzichten en persoonlijke ervaringen over de drempels die zorgverleners ervaren.
De Mentimeter-vragen lieten zien dat veel kijkers dit herkennen: vermoedens zijn er regelmatig, maar handelen voelt vaak onveilig.
Van angst naar actie
Wat hebben zorgverleners nodig om wél te durven melden? Deelnemers gaven via een interactieve wordcloud waardevolle input: steun van collega’s, duidelijke procedures, scholing en terugkoppeling werden vaak genoemd. Het belang van samenwerking met bijvoorbeeld verloskundigen en aandachtfunctionarissen kwam meerdere keren terug.

Er werd ook stilgestaan bij juridische aspecten van melden, zoals het beroepsgeheim. Roely Drijfhout benadrukte het belang van goede scholing en duidelijke uitleg over de meldcode. Corinne Juch liet zien hoe cruciaal vroegtijdige signalering is, niet alleen voor veiligheid, maar ook voor vertrouwen en herstel.
Het webinar kun je nu terugkijken:
Gasten

Roely Drijfhout is inhoudsdeskundige op het thema kindermishandeling, huiselijk geweld en de meldcode bij Augeo Foundation. De Augeo Foundation is een landelijke organisatie die zorgprofessionals ondersteunt bij het signaleren en aanpakken van huiselijk geweld en kindermishandeling. Ze ontwikkelen scholing en praktische hulpmiddelen, onder andere rond de meldcode, en zetten zich in voor veilig melden in sectoren zoals de geboortezorg.

Linda Bregman is beleidsadviseur bij het Kenniscentrum Kraamzorg. Vanuit haar functie houdt zij zich bezig met de implementatie en doorontwikkeling van richtlijnen en beleid binnen de kraamzorg, waaronder de toepassing van de Meldcode huiselijk geweld.

Hesther Kas-Duikersloot werkt al haar hele loopbaan in de geboortezorg als kraamverzorgende. Na enkele uitstapjes buiten de zorg, bleef haar hart liggen bij het begeleiden van moeders, kinderen en hun omgeving. Vanuit haar eigen ervaring met een moeizame start in het moederschap, ontwikkelde zij zich verder en startte haar eigen praktijk Baby Spirit. Daar combineert zij kraamzorg met holistische therapie, met als doel moeders en hun gezinnen te ondersteunen in veilige, verbindende communicatie, zodat zij kunnen zij groeien, opgroeien en doorgroeien vanuit een gevoel-veiligheid fundament.

Corinne Burgzorg werkt bij het CPZ als projectmedewerker Kansrijke Ontmoetingen. Tijdens het webinar “Van angst naar actie – het belang van Veilig Melden voor zorgverleners” deelde zij haar persoonlijke ervaring met huiselijk geweld tijdens de kraamtijd. In een kwetsbare situatie bracht zij haar dochter ter wereld en had intensief contact met zorgverleners in de geboortezorg. Sommigen zagen dat het niet goed ging, maar durfden niet te melden. Met haar verhaal wilde Corinne kraamverzorgenden bewust maken van hoe waardevol hun signalerende rol is—en hoe belangrijk het is om te durven handelen, ook als dat spannend is. Voor moeders in kwetsbare situaties kan dat het verschil maken tussen blijven overleven of écht geholpen worden.
Aanvullende informatie en Q&A
Binnenkort vind je hier ook de Q&A met alle onbeantwoorde vragen uit de chat.
Veilig Thuis
5 stappenplan
Over de meldcode huiselijk geweld
Lees ook
