Passende Zorg in beweging: Wat het ZonMw kaderprogramma betekent voor de geboortezorg

28 mei 2025

Passende zorg krijgt een krachtige nieuwe impuls met de start van het ZonMw-kaderprogramma Passende Zorg (2024–2028). Op woensdag 9 april gaven Barbara Goezinne (directeur-generaal Curatieve Zorg bij VWS) en Véronique Timmerhuis (algemeen directeur ZonMw) hiervoor samen het officiële startschot.

Met een budget van 290 miljoen euro ondersteunt het vierjarige programma de transitie naar passende zorg in Nederland. Het richt zich op het ontwikkelen van kennis en onderzoeksinfrastructuur die helpt bij het bepalen welke zorg wel of niet vanuit de zorgverzekering wordt vergoed. De focus ligt op waardegedreven zorg: effectieve zorg die relevant is voor de patiënt en efficiënt omgaat met mensen, middelen en materialen.

Wat betekent dit voor de geboortezorg?

De geboortezorgsector staat voor uitdagingen zoals een toenemende zorgvraag en beperkte personele capaciteit. Het kaderprogramma Passende Zorg ondersteunt de geboortezorg door:

  • Kennisontwikkeling: Onderzoek naar effectieve interventies en zorgmodellen die bijdragen aan betere uitkomsten voor moeder en kind.
  • Samenwerking: Het versterken van samenwerkingsverbanden en het delen van kennis binnen de geboortezorgsector.
  • Zorg op de juiste plek: Passende, veilige en doelmatige zorg bieden op de plek waar deze het meest effectief is, met als doel de zorg toegankelijker, doelmatiger en cliëntgerichter te maken.

Door deze ondersteuning kunnen geboortezorgprofessionals beter inspelen op de behoeften van zwangeren en jonge gezinnen, met aandacht voor preventie, samenwerking en doelmatige inzet van zorg.

Samenwerking en implementatie

Het programma stimuleert samenwerking tussen zorgverleners, onderzoekers, beleidsmakers en patiëntenorganisaties. Door gezamenlijk kennis te ontwikkelen en toe te passen, wordt de geboortezorg toekomstbestendig gemaakt. Dit sluit aan bij initiatieven zoals Kansrijke Start en het programma Zwangerschap en Geboorte III, die zich richten op integrale en preventieve zorg voor moeder en kind.

Meer informatie

Kaderprogramma Passende Zorg 2024-2028

Zie ook module 1 Passende zorg in de Toolkit bekostiging van zorgverschuiving op kennisnetgeboortezorg.


Lees ook

11 juni 2025
Organisatie en bekostiging

Webinar terugkijken: Van angst naar actie, het belang van veilig melden voor zorgverleners

Op dinsdag 10 juni gingen Jolijn Betlem (CPZ) en haar tafelgasten – Linda Bregman (beleidsadviseur Kenniscentrum Kraamzorg), Roely Drijfhout (inhoudsdeskundige...
2 april 2025
Organisatie en bekostiging

Webinar terugkijken: Op weg naar een toekomstbestendige organisatie – welke gesprekken voer je?

Dinsdag 1 april gingen Rebecca Nott (VSV SHE), Remco Lommers (actief in diverse IGO's en VSV's) en Marije Droogendijk (Federatie...
24 maart 2025
Kwaliteit

Doe mee aan de pilot van het nieuwe meetinstrument voor VSV’s: VSV reflectie instrument

De voormalige VSV-spiegel is doorontwikkeld tot een vernieuwd en krachtig meetinstrument: het VSV reflectie instrument. Dit vernieuwde instrument helpt VSV’s...