ZwangerWijzer nu ook voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden

12 juni 2017

ZwangerWijzer is nu nog gebruikersvriendelijker. Een serie aanpassingen in de tekst en in de vormgeving zorgt ervoor dat ook vrouwen met lage gezondheidsvaardigheden ZwangerWijzer eenvoudig kunnen gebruiken.

ZwangerWijzer (te gebruiken via www.zwangerwijzer.nl) is een veelgebruikt instrument voor voorlichting en risico-inventarisatie voor stellen die zwanger willen worden. ZwangerWijzer bestaat uit een interactieve vragenlijst, die vrouwen en mannen op maat feedback geeft over hun gezondheidsrisico’s.

Niet alle mensen zijn even goed in staat om dergelijke informatie te begrijpen en te gebruiken. Meer dan 25% van de Nederlandse populatie heeft lage gezondheidsvaardigheden. ZwangerWijzer is nu verbeterd en daarmee ook voor deze groep begrijpelijker en bruikbaarder gemaakt.

In de afgelopen maanden is ZwangerWijzer geschikter gemaakt voor vrouwen met lage gezondheidsvaardigheden. De hoeveelheid tekst is ingeperkt, het taalgebruik is vereenvoudigd en lastige begrippen worden uitgelegd. De aanpassingen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek van de afdeling Sociale Geneeskunde (AMC,UvA) dat door ZonMw werd gefinancierd. Ook de aangepaste versie is onderzocht: Vrouwen met lage gezondheidsvaardigheden ervaren ZwangerWijzer nu als gebruikersvriendelijk.

ZwangerWijzer wordt jaarlijks door 80.000 vrouwen gebruikt. 35% van de vrouwen die ZwangerWijzer gebruikt heeft een MBO opleiding als hoogste opleiding. Ongeveer de helft van de vrouwen vult ZwangerWijzer in op verzoek van hun verloskundige, huisarts of gynaecoloog. ZwangerWijzer wordt ontwikkeld oor het Erfocentrum en Erasmus MC.

Het project waarbinnen de wijzigingen t.b.v. vrouwen met lage gezondheidsvaardigheden zijn gerealiseerd werd gefinancierd door het College Perinatale Zorg.

Waarom voorbereiden van je zwangerschap?  

Of je nu een vrouw of man bent, een goede voorbereiding helpt om sneller zwanger te worden en je kind een gezonde start te geven. En deze voorbereiding begint al vóór de zwangerschap. Sta daarom even stil bij jouw leefstijl, gezondheid, het belang van foliumzuur tabletten, werkomstandigheden en of er ziekten in de familie voorkomen. Als je dat pas doet wanneer je weet dat je zwanger bent, kunnen sommige maatregelen niet op tijd worden genomen.

Veel stellen met een kinderwens weten niet dat er mogelijke risico’s zijn. ZwangerWijzer (www.zwangerwijzer.nl) kan je helpen bij de voorbereiding van een zwangerschap. Het is een vragenlijst waarmee je in ongeveer 15 minuten kunt nagaan of er risico’s zijn voor jezelf of je toekomstige kind. Een zwangerschap voorbereiden doe je samen, daarom is de vragenlijst voor vrouwen en mannen.


Lees ook

14 november 2023
Kansrijke Start

Nieuwsbrief Kansrijke Start - terugblik Kansrijke Start 5 jaar: Maak het verschil!

Kansrijke Start bestond afgelopen week 5 jaar. In deze 5 jaar zijn in heel Nederland lokale coalities aan de slag...
31 oktober 2023
Preventie

ZwangerWijzer volledig vernieuwd

ZwangerWijzer helpt mensen met een kinderwens bij de voorbereiding van de zwangerschap d.m.v. het invullen van een online vragenlijst.
26 oktober 2023
Kansrijke Start

Nieuwsbrief Kansrijke Start - 30 oktober - 3 november: week van Kansrijke Start 5 jaar: Maak het verschil!

Van 30 oktober t/m 3 november viert het actieprogramma Kansrijke Start de jubileumweek Kansrijke Start 5 jaar: Maak het verschil! In deze...