Zorg voor een rookvrije start: Laat de kans niet liggen om het gesprek over roken aan te gaan!

3 april 2023

“Onze kinderen gezond laten opgroeien is mijn eerste prioriteit. En jullie kunnen het verschil maken”, aldus staatssecretaris Maarten van Ooijen, die op 9 maart jl. het congres ‘Rookvrije Start: van dromen naar doen’ opende. Een congres van de Taskforce Rookvrije Start, waarin het rookvrij opgroeien van het (ongeboren) kind en het belang van ons werk als professionals in de geboortezorg, jeugdgezondheidszorg en het sociaal domein centraal stond.

Tabaksrook heeft zeer schadelijke effecten op ongeboren en opgroeiende kinderen. In Nederland roken helaas nog steeds meer dan één miljoen ouders van thuiswonende kinderen. Ook rookt nog 8% van de vrouwen op enig moment tijdens de zwangerschap.

Met de campagne “Zorg voor een rookvrije start” roept de Taskforce Rookvrije Start professionals op om hun rol te pakken en in gesprek te gaan over stoppen met roken. Een initiatief waar wij vanuit de Goede Start Tafel volledig achter staan! Als professionals in de geboortezorg, jeugdgezondheidszorg en het sociaal domein kunnen wij namelijk het verschil maken voor een rookvrije start voor ieder kind. Maar hoe?

Roken is een hardnekkige verslavingsziekte. Veel ouders willen wel stoppen, maar krijgen niet de juiste ondersteuning. Terwijl stoppen met begeleiding de kans op succesvol stoppen vergroot. Het is aan ons als professionals in de geboortezorg, jeugdgezondheidszorg en het sociaal domein om naast deze (aanstaande) ouders te gaan staan, hen te motiveren om te stoppen met roken en hen te verwijzen naar erkende stoppen-met-rokenbegeleiding. Ga naar www.rookvrijestart.nl voor meer informatie, materialen en scholing over een stoppen-met-roken gesprek.

Zorg jij ook voor een Rookvrije Start? Laat de dromen van het (ongeboren) kind niet in rook opgaan!


Lees ook

14 november 2023
Kansrijke Start

Nieuwsbrief Kansrijke Start - terugblik Kansrijke Start 5 jaar: Maak het verschil!

Kansrijke Start bestond afgelopen week 5 jaar. In deze 5 jaar zijn in heel Nederland lokale coalities aan de slag...
31 oktober 2023
Preventie

ZwangerWijzer volledig vernieuwd

ZwangerWijzer helpt mensen met een kinderwens bij de voorbereiding van de zwangerschap d.m.v. het invullen van een online vragenlijst.
26 oktober 2023
Kansrijke Start

Nieuwsbrief Kansrijke Start - 30 oktober - 3 november: week van Kansrijke Start 5 jaar: Maak het verschil!

Van 30 oktober t/m 3 november viert het actieprogramma Kansrijke Start de jubileumweek Kansrijke Start 5 jaar: Maak het verschil! In deze...