Tweede Kamer stemt unaniem in met Wegiz

29 september 2022

De Tweede Kamer heeft op 27 september jl. het wetsvoorstel voor de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) unaniem aangenomen. De Kamer geeft met deze stemming een belangrijk signaal af.

De Wegiz moet ervoor zorgen dat de informatiesystemen van zorgaanbieders met elkaar kunnen communiceren, zodat zorgverleners eenvoudig gegevens met elkaar kunnen delen en zo beter en sneller hun patiënt kunnen helpen.

Voor de geboortezorg betekent dit een bevestiging dat we op de goede weg zitten met alle inspanningen van VSV’s en zorgverleners om de uitwisseling van digitale gegevensuitwisseling mogelijk te maken. De geboortezorg is onderdeel van de Meerjarenagenda voor uitvoering van de Wegiz.

Vervolg
Nu de Tweede Kamer het wetsvoorstel heeft aangenomen, gaat het voor behandeling en stemming naar de Eerste Kamer. Die mag het alleen aannemen of verwerpen. Uitleg over de totstandkoming van een wet vind je hier. Als ook de Eerste Kamer het wetsvoorstel aanneemt, wordt digitale gegevensuitwisseling verplicht gesteld en moeten technische belemmeringen voor uitwisseling tussen verschillende systemen worden weggenomen. Ga voor meer informatie naar het Programma Elektronische gegevensuitwisseling in de zorg.

Meest recente Kamerbrief over Wegiz
Op 26 september jl. stuurde de minister een brief naar de Tweede Kamer over de Wegiz. Daarin staat zijn reactie op de amendementen. De brief vind je hier.


Lees ook

1 februari 2024
Gegevensuitwisseling

PGO in de geboortezorg live!

Maandag 22 januari werd het startsein gegeven voor het PGO in de geboortezorg door de zwangere Anne Talman en echoscopist...
27 november 2023
Gegevensuitwisseling

Livegang PGO Geboortezorg & PGO informatiepunt

Op maandag 22 januari 2024 organiseert Gerrit, de RSO in Noord-Nederland, de feestelijke livegang van PGO's in de geboortezorg in...
13 november 2023
Gegevensuitwisseling

Overeenstemming leveranciers VIS-en en partnerschappen over samenwerking digitale gegevensdeling.

Vrijdag 10 november hebben de regionale partnerschappen van VIPP Babyconnect en leveranciers Onatal en Orfeus overeenstemming bereikt over de samenwerking...