Medicijnen rondom de zwangerschap? Check het in de MediMama app

10 april 2025

In de MediMama app kan je makkelijk en snel informatie vinden over de veiligheid van zelfzorgmiddelen tijdens de zwangerschap en de borstvoedingsperiode. In de app staan al meer dan 250 verschillende medicijnen, zoals paracetamol, maagzuurremmers en neussprays. De MediMama app is ontwikkeld door Moeders van Morgen Lareb.

Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven en hun zorgverleners kunnen de MediMama app gebruiken om op te zoeken of een zelfzorgmiddel wel of beter niet gebruikt kan worden.

In de app:

  • Controleer je direct of een medicijn veilig gebruikt kan worden;
  • Vind je veilige alternatieven voor medicijnen;
  • Ontvang je algemene adviezen voor klachten.

De MediMama app vind je informatie over zelfzorgmiddelen. Dat zijn medicijnen en middelen die je bij de drogist of de supermarkt kunt kopen. Er is geen recept van een arts voor nodig. Juist voor deze medicijnen is het van belang dat vrouwen zichzelf goed informeren over de veiligheid. In de app kan gezocht worden naar specifieke zelfzorgmiddelen of merken, maar ook naar groepen van medicijnen. Daarnaast geeft de app algemene adviezen die kunnen helpen bij het verminderen van klachten voordat een vrouw start met medicijnen.

De app is tot stand gekomen in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV), de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) en het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD).

De MediMama app is in mei 2024 gelanceerd en is al meer dan 20.000 keer gedownload. Ben jij ook benieuwd? Download MediMama nu gratis in de App Store of de Google Play Store.


Lees ook

2 juli 2025
Organisatie en bekostiging

Publicatie IG monitor 2024: gezamenlijke blik op de stand van de integrale geboortezorg

De Integrale Geboortezorg Monitor (IG monitor) 2024 is beschikbaar. Deze monitor is in co-creatie uitgevraagd door de Federatie van VSV’s...
11 juni 2025
Organisatie en bekostiging

Webinar terugkijken: Van angst naar actie, het belang van veilig melden voor zorgverleners

Op dinsdag 10 juni gingen Jolijn Betlem (CPZ) en haar tafelgasten – Linda Bregman (beleidsadviseur Kenniscentrum Kraamzorg), Roely Drijfhout (inhoudsdeskundige...
30 mei 2025

Prenataal huisbezoek: in beleid geïmplementeerd, in praktijk nog volop in ontwikkeling

In aanloop naar de publicatie van de nieuwe Integrale geboortezorg monitor (IG monitor)[1] lichten we alvast één van de vragen...