Terugkoppeling RIVM Invitational 26 november 2024

11 februari 2025

In samenwerking met de Federatie van VSV’s en het CPZ is het RIVM de afgelopen maanden bezig geweest met een proces om VSV’s en IGO’s op een juiste manier te kunnen ondersteunen bij het verkrijgen van meer inzicht in de eigen populatie en uitkomsten als basis voor beleid. In dat kader werd op 26 november een invitational voor leden van VSV’s en IGO’s georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomst is besproken welke data en informatie al beschikbaar zijn, waar dit te vinden is en hoe dit ingezet kan worden. Daarnaast is besproken welke aanvullende data of informatie gewenst is.

Wat is er opgehaald?

  • Behoefte aan een plek waar alle data bij elkaar te vinden is.
  • Behoefte aan een platform/dashboard waar je op een flexibele manier met de data aan de slag kunt en diepgaander inzicht kunt krijgen (dus meer dan alleen een percentage van 1 indicator bijvoorbeeld); ook afgezet tegen kenmerken van de populatie van het VSV/de IGO.
  • Behoefte om te kunnen vergelijken met andere regio’s; hoe staat het er daar voor?; spelen er dingen in onze regio die in andere regio’s niet spelen?; wie heeft juist een vergelijkbare populatie en kunnen we dan dingen van elkaar leren en contact met elkaar zoeken?
  • Behoefte om verschillen die in de praktijk opgemerkt worden te kunnen verklaren a.d.h.v. data
  • Ook case-mix correcties[1] zijn belangrijk om uitkomsten onderling vergelijkbaar te maken tussen regio’s die geen vergelijkbare populatie hebben.
  • Behoefte aan meer informatie over de data; waar kijk ik precies naar?; hoe is de data opgebouwd?; ook duiding toevoegen; welke conclusies kunnen we trekken?
  • Nu veelal gebrek aan onderbouwing van beleid en keuzes in strategie o.b.v. betrouwbare data. Veel wordt nu op gevoel gedaan; nog niet allemaal gewend om veel met data aan de slag te gaan en daar beleid op te baseren. Belangrijk om hier eerst een goede basis voor op te bouwen.

Welke vervolgstappen worden er gezet?

  1. Vanuit het RIVM zal gewerkt worden aan het breder bekend maken van de DIAPER data-infrastructuur en wat hier nu al mee mogelijk is. Binnen DIAPER wordt bestaande registratiedata vanuit verschillende bronnen gekoppeld binnen de CBS omgeving, o.a. Perined, Vektis en CBS data. Dit biedt veel mogelijkheden voor onderzoek, maar ook voor toepassingen in de praktijk zoals hierboven genoemd.
  2. Regiobeeld.nl zal uitgebreid worden met een aantal indicatoren binnen het thema Zwangerschap & Geboorte om zo direct al meer inzicht te kunnen bieden. Op Regiobeeld.nl kan een eigen regio samengesteld worden. Ook worden de mogelijkheden verkend om hier uitsplitsingen te kunnen laten zien. Hiervoor wordt ook weer gebruik gemaakt van de data binnen de DIAPER data-infrastructuur.
  3. Overige, (lange termijn)punten worden opgepakt binnen de Monitoringsfunctie eerste 1000 dagen die per 1 januari 2025 van start is gegaan bij het RIVM.

Waar is nu al informatie te vinden die relevant kan zijn voor VSV/IGO beleid?

Neem hier vooral vast eens een kijkje. Vragen en suggesties rondom dit thema zijn daarnaast altijd welkom.

Ook is er online al informatie te vinden over de DIAPER data-infrastructuur en de mogelijkheden voor onderzoek en andere inzichten op basis van DIAPER. Zie hiervoor: https://www.rivm.nl/monitoren-zwangerschap-en-geboorte/diaper

Voor meer informatie over de Monitoringsfunctie eerste 1000 dagen en de plannen voor de komende periode, verwijzen we graag naar de rapportage hierover: Inrichting monitoringsfunctie eerste 1.000 dagen | RIVM

Neem voor meer informatie of suggesties contact op met de RIVM; Zoë Scheefhals via zoe.scheefhals@rivm.nl


[1] Hierbij wordt gecorrigeerd voor verschillen in populatiekenmerken (bijvoorbeeld: leeftijd, opleidingsniveau, inkomen, etc.).


Lees ook

8 mei 2025

Verloskundige samenwerkingsverbanden enthousiast aan de slag met professionaliseringslag

14 april 2025 Eind vorig jaar ontvingen 67 verloskundige samenwerkingsverbanden (VSV’s) subsidie om hun kwaliteit en samenwerking verder te versterken....
7 mei 2025
Kansrijke Start

Zeven jaar Kansrijke Start: inzichten voor een duurzame toekomst

In 2018 gaf het ministerie van VWS het startsein voor actieprogramma Kansrijke Start, met als missie om zoveel mogelijk kinderen...
6 mei 2025

Minister informeert Kamer over ziekenhuisfinanciering, acute geboortezorg en hielprikscreening

Hoe blijft acute geboortezorg beschikbaar in alle regio’s? Wat verandert er in de bekostiging van spoedeisende hulp en mogelijk ook...