Informatiestandaard brengt geboortezorg verder

Overzicht
Home > nieuws > Informatiestandaard brengt geboortezorg verder
De FHIR-versie van de PWD informatiestandaard voor geboortezorg is vanaf nu beschikbaar voor het zorgsegment.

De FHIR-versie van de PWD informatiestandaard voor geboortezorg is vanaf nu beschikbaar voor het zorgsegment. Een interessante ontwikkeling omdat het, dankzij deze standaard, in bijvoorbeeld het Maxima MC is gelukt om samen met VIPP Babyconnect aan te tonen dat digitale gegevensuitwisseling in de geboortezorg binnen enkele maanden en tegen lage kosten gerealiseerd kan worden. Ook het Dijklander Ziekenhuis en twee verloskundigenpraktijken boekten er goede resultaten mee. De standaard is onder andere ontwikkeld voor gebruik in landelijke programma’s als Babyconnect en MedMij. Het beheer is in handen van Nictiz, namens de organisaties KNOV, NVOG, NVK, CPZ, BO geboortezorg, RIVM, Perined en Patiëntenfederatie Nederland.

informatiestandaard nodig om communicatie af te stemmen.

De PWD (Perinataal Woordenboek & Dataset) informatiestandaard beschrijft goede digitale informatie-uitwisseling in de geboortezorg (zwangerschap en geboorte). Het doel is om de communicatie tussen zorgverleners en cliënten goed af te stemmen. Deze afstemming geldt met name in acute situaties waarbij de gezondheid van moeder en kind gevaar loopt.

Naadloze zorg

Het uiteindelijke doel van de FHIR-versie is naadloos aansluitende zorg faciliteren voor moeder en kind rond zwangerschap en geboorte. Dit is inclusief de overdracht naar andere zorgverleners van cliënt en kind, zoals de jeugdgezondheidszorg, kinderarts en huisarts.De FHIR Implementation Guide 1.0 van de standaard voorziet in een zogenaamde ‘mapping’ (vertaling) op de informatiestandaard Geboortezorg 2.3. De verwachting is dat de FHIR Implementation Guide 1 met enkele aanvullingen in de toekomst ook voorziet in mappings op:

  • Informatiestandaard Geboortezorg 3.1 (Kraamzorg).
  • Informatiestandaard Geboortezorg 3.2 (complete Geboortezorg op basis van zorginformatiebouwstenen of zibs).
  • Babyconnect en MedMij.

Kijk hier voor meer informatie: