Handreiking ‘Omgaan met armoede in de jeugdgezondheid’ gelanceerd

16 oktober 2021

In Nederland groeit 1 op de 13 kinderen op in armoede. Professionals in de geboortezorg en jeugdgezondheidszorg spelen een belangrijke rol in het signaleren en bestrijden van kinderarmoede. Om hen te ondersteunen is de Handreiking ‘Omgaan met armoede in de jeugdgezondheid’ ontwikkeld. De handreiking is donderdag 14 oktober officieel gelanceerd.

Handreiking
In de handreiking ‘Omgaan met kinderarmoede in de jeugdgezondheid’ beschrijven de lectoren Mariëtte Lusse (Hogeschool Rotterdam) en Annelies Kassenberg (Hanzehogeschool Groningen), samen met Petra Kletter (adviseur Nederlands Centrum Jeugdgezondheid) concrete werkwijzen voor het Signaleren, het Ondersteunen en het Stimuleren (de S.O.S -aanpak) bij kinderarmoede. Deze werkwijzen zijn bestemd voor professionals in de geboortezorg en de jeugdgezondheidszorg. De handreiking is het derde deel van een drieluik. Eerder werden de handreikingen ‘Omgaan met armoede op scholen’ en ‘Omgaan met armoede in het sociaal domein’ uitgebracht.

Wie de handreiking openslaat, krijgt meteen belangrijke boodschappen mee van Paul Blokhuis (Staatssecretaris van VWS) en Mirjam Jobse (Verpleegkundig specialist en aandachtsfunctionaris armoede in de Jeugdgezondheidszorg). Zij schreven beiden een voorwoord voor de handreiking en geven de lezer mee om een sensitieve, niet oordelende houding te hebben als professional. Kinderen, jongeren en (aanstaande) ouders verdienen hulp en begrip. Met de handreiking onder de arm zorgen professionals samen met de ouders dat de kinderen en jongeren kansrijk kunnen opgroeien, dat zij meer ontwikkelkansen hebben en dat zij kunnen meedoen.

Aan de slag!
Armoede is vaak een gevolg van meerdere (complexe) factoren en vraagt om een brede aanpak. Om de gevolgen van (kinder)armoede te verkleinen, hebben we naast de kinderen, jongeren en (aanstaande) ouders zelf de professionals in de geboorte- en jeugdgezondheidszorg hard nodig. Maar ook de managers en beleidsmedewerkers van uitvoerende organisaties en gemeenten hebben hierin een taak. Wij roepen hen dan ook op om hun rol te pakken en met deze handreiking aan de slag te gaan!

Bekijk de handreiking hier >


Lees ook

21 februari 2024
Kansrijke Start

Regiotour 2024 ‘Samen voor een Kansrijke Start’

De regiotour 'Samen voor een Kansrijke Start' in 2023 was een succes waarop we veel enthousiaste reacties kregen! Het CPZ...
20 februari 2024
Kansrijke Start

Nieuwe video’s Rookvrije Start voor zorgprofessionals

Wil je in een paar minuten je kennis bijspijkeren? Rookvrije Start legt in drie nieuwe video’s uit wat een verslaving...
6 februari 2024
Kansrijke Start

Nieuwsbrief Kansrijke Start januari 2024

In de eerste nieuwsbrief Kansrijke Start van 2024 vijf mooie artikelen met o.a. een oproep om je aan te melden...