De EGALITE-studie: Evaluatie van de geboortezorg voor asielzoekers en statushouders:

27 november 2024

De EGALITE-studie, uitgevoerd door het Erasmus MC, heeft de kwaliteit van de geboortezorg voor asielzoekers en statushouders in Nederland onderzocht. De resultaten tonen aan dat deze groepen met aanzienlijke uitdagingen te maken hebben. Tegelijkertijd biedt de studie duidelijke aanbevelingen voor verbeteringen die kunnen bijdragen aan een betere start voor moeders en hun kinderen.

De EGALITE-studie benadrukt de urgentie van verbeteringen in de geboortezorg voor asielzoekers en statushouders. Implementatie van de aanbevelingen kan bijdragen aan een betere start voor deze kwetsbare groepen en de algehele kwaliteit van de geboortezorg in Nederland verhogen.

Belangrijkste bevindingen
  • Ongunstige geboorte-uitkomsten: Vrouwen met een vluchtachtergrond ervaren vaker complicaties tijdens de zwangerschap en bevalling, zoals hogere babysterfte, lager geboortegewicht en lagere Apgar-scores. Deze uitkomsten zijn mogelijk het gevolg van minder goed georganiseerde geboortezorg en stressvolle omstandigheden.
  • Vertraagde toegang tot zorg: Veel zwangere asielzoekers krijgen niet tijdig toegang tot prenatale zorg. Dit geldt zowel voor vrouwen die al zwanger zijn bij aankomst in Nederland als voor degenen die tijdens hun verblijf in een opvanglocatie zwanger worden.
  • Gebrek aan continuïteit van zorg: Frequentie overplaatsingen tussen opvanglocaties verstoren de continuïteit van zorg. Zorgverleners verliezen vaak het contact met hun patiënten, wat leidt tot onderbrekingen in de zorgverlening.
Aanbevelingen studie

Op basis van alle bevindingen heeft de onderzoeksgroep verschillende concrete aanbevelingen om de geboortezorg voor vluchtelingen te verbeteren.

  • Organisatie van de zorg
    Ketenrichtlijn verbeteren: Maak de Ketenrichtlijn gebruiksvriendelijker, formaliseer deze naar een evidence-based richtlijn, en monitor de implementatie. Betrek asielzoekers, statushouders en medewerkers uit de praktijk bij de ontwikkeling en herziening van richtlijnen.
  • Toegankelijkheid en continuïteit van zorg
    Tijdige zorg: Zorg voor snelle medische screening, voorlichting en (prenatale) zorg in opvanglocaties, bied een verloskundig spreekuur aan op of nabij opvanglocaties en minimaliseer overplaatsingen om de continuïteit van zorg te waarborgen.
  • Kwaliteit van (diverse aspecten van) persoonsgerichte zorg: Houd rekening met de culturele achtergrond, waarden en behoeften van de vrouwen. Zorg voor adequate inzet van tolken en vermijd het gebruik van minderjarige kinderen als tolk.
Reactie van de overheid

Naar aanleiding van de bevindingen van de EGALITE-studie hebben Kamerleden Slagt-Tichelman en Piri (beiden GroenLinks-PvdA) op 18 november 2024 vragen gesteld aan de ministers van Asiel en Migratie en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de zorg voor zwangere vrouwen en baby’s in aanmeldcentra en AZC’s. Zodra de antwoorden bekend zijn, zullen deze worden gerapporteerd.

bronnen


Lees ook

11 juni 2025
Organisatie en bekostiging

Webinar terugkijken: Van angst naar actie, het belang van veilig melden voor zorgverleners

Op dinsdag 10 juni gingen Jolijn Betlem (CPZ) en haar tafelgasten – Linda Bregman (beleidsadviseur Kenniscentrum Kraamzorg), Roely Drijfhout (inhoudsdeskundige...
28 mei 2025
Cliëntparticipatie

Praat niet over, maar met je doelgroep – Sandra Mustert over kwetsbaar ouderschap

Zwangeren die meer zorg nodig hebben, een hoger sterftecijfer rond de geboorte en meer vroeggeboorte dan gemiddeld. Ruim 4 jaar...
28 mei 2025
Organisatie en bekostiging

Passende Zorg in beweging: Wat het ZonMw kaderprogramma betekent voor de geboortezorg

Passende zorg krijgt een krachtige nieuwe impuls met de start van het ZonMw-kaderprogramma Passende Zorg (2024–2028). Op woensdag 9 april...