Inspiratiesessies
Na je aanmelding voor de conferentie ontvang je twee weken voor de conferentie een link per e-mail om je keuze voor de inspiratiesessies door te geven.
Sessie 1 – Praatplaat Gezond Zwanger worden door Meike van ’t Hof
Het Nu Niet Zwanger-team van de GGD Rotterdam-Rijnmond heeft, samen met onder andere het Erasmus MC, nieuwe praatplaten ontwikkeld voor gesprekken over gezond zwanger zijn en ouderschap met mensen in kwetsbare situaties. Deze volgen op de eerder gemaakte kinderwenspraatplaten, die nu landelijk gebruikt worden.
De nieuwe praatplaten zijn bedoeld om het gesprek over een gezonde zwangerschap en ouderschap te ondersteunen. Ze worden eind september 2024 online beschikbaar gesteld. Tijdens de deelsessie maak je kennis met de praatplaten en leer je hoe je ze in de praktijk kunt gebruiken.
Meike van ’t Hof
Meike was inhoudelijk coördinator en projectleider in de periode 2016 t/m 2023 bij de GGD Rotterdam-Rijnmond. Ze werkt daarnaast als seksuoloog NVVS en relatie- & systeemtherapeut i.o. in haar eigen praktijk. Sinds 2024 is ze actief als trainer van professionals voor het landelijke Nu Niet Zwanger programma en ontwikkelt ze materialen en interventies (o.a. op het mbo) voor Nu Niet Zwanger. Sinds 1997 is ze werkzaam als verpleegkundige bij het Centrum Seksuele Gezondheid van de GGD Rotterdam-Rijnmond.
Sessie 2 – Begrijpen en begrepen worden, ook als je elkaars taal niet spreekt door Margreet Vroomen, Floor Erlings en Simone Goosen
Communicatie, elkaar begrijpen en begrepen worden, is een randvoorwaarde voor goede zorg. Het is de basis voor een Kansrijke Start. Bij zwangeren en ouders die de Nederlandse taal nog niet goed beheersen, is goede communicatie een extra uitdaging. Uit wetenschappelijk onderzoek weten we dat de slechte uitkomsten van zwangerschap en bevalling vaker voorkomen bij mensen met een vlucht- of migratieachtergrond en dat de taalbarrière daarbij één van de risicofactoren is. Verloskundige Floor Erlings, campagneleider Simone Goosen van ‘Tolken terug in de zorg, alstublieft’ Simone Goosen en een tolk geven in deze sessie voorbeelden, praktische tips en antwoord op vragen. Wanneer en hoe zet je een tolk in, laat je een naaste vertalen (of juist niet) of zet je een vertaalapp in? Hoe kom je erachter of je elkaar goed begrijpt?
Margreet Vroomen
Margreet is een professional met een uitgebreide achtergrond in de zorg en welzijnssector. Margreet heeft een scherp oog voor de uitdagingen in de zorg en werkt aan innovatieve oplossingen die gericht zijn op inclusiviteit en toegankelijkheid. Haar werk kenmerkt zich door een combinatie van strategisch inzicht en praktische benadering, waardoor ze een waardevolle bijdrage levert aan het bevorderen van gelijkwaardige zorg voor iedereen.
Floor Erlings
Floor is verloskundige bij Verloskundigenpraktijk Utrecht West, waar ze dagelijks werkt met een enorm gevarieerde populatie zwangere vrouwen. Haar cliënten variëren van hoogopgeleide vrouwen en expats tot bewoners van een AZC en vrouwen uit diverse landen, elk met hun eigen uitdagingen. Een veelvoorkomend obstakel in haar praktijk is de taalbarrière. Floor vindt het een basisrecht dat zwangere vrouwen informatie ontvangen die ze begrijpen, idealiter in hun moedertaal. Ze is dan ook een groot voorstander van de tolkentelefoon en is de initiatiefnemer van de Talentool geboortezorg, een instrument om de communicatie in de zorg te verbeteren.
Simone Goosen
Simone is initiatiefnemer van de campagne Tolken terug in de zorg, alstublieft. Ze strijdt voor goede toegang tot professionele tolken voor alle zorg- en hulpverleners, het stoppen van het tolken door kinderen en bewustwording bij alle betrokkenen. De campagne leidt ze vanuit de Johannes Wier Stichting voor gezondheidszorg en mensenrechten. Verder is ze projectleider voor het ontwikkelen van de richtlijnmodule omgaan met taalbarrières vanuit Patiëntenfederatie Nederland en werkt als zelfstandig epidemioloog, beleidsadviseur en gastdocent. Haar doel is al ruim twintig jaar het verbeteren van preventie en zorg voor mensen die als vluchteling of migrant naar Nederland zijn gekomen.
Sessie 3 – Nu Niet Zwanger
De sessie ‘Nu Niet Zwanger’ richt zich op het kunnen nemen van regie over de eigen reproductiviteit van mannen en vrouwen in complexe omstandigheden. Dat is belangrijk omdat veel mensen seks hebben, maar niet iedereen wil dat die seks leidt tot een zwangerschap. En een onbedoelde zwangerschap heeft grote implicaties op het leven. Daarom heeft het prioriteit dat zorgverleners met hun cliënt in gesprek gaan over kinderwens. Dat gesprek noemen we: kinderwensverkenning. Tijdens de workshop wordt uitgelegd hoe je op een respectvolle en effectieve manier in gesprek kunt gaan over kinderwens, seksualiteit, en anticonceptie. Daarnaast worden de kernelementen van het programma besproken, zoals de samenwerking met ketenpartners en de integratie van Nu Niet Zwanger in de bestaande zorgstructuren. De workshop biedt praktische handvatten en best practices om in de dagelijkse praktijk toe te passen.
Connie Rijlaarsdam
Connie, grondlegger van Nu Niet Zwanger, werkte als verpleegkundig specialist in Tilburg, waar ze regelmatig vrouwen en mannen met complexe problemen tegenkwam die onbedoeld kinderen kregen. Door hun moeilijke omstandigheden konden ze hun kinderen vaak geen veilige omgeving bieden, wat leidde tot onmacht en verdriet. Gedreven door de wens om deze kwetsbare groep te helpen, begon Connie gesprekken over kinderwens, seksualiteit, en anticonceptie. Dit leidde tot de succesvolle pilot van Nu Niet Zwanger, dat nu landelijk beschikbaar is. Als programmamanager is Connie verantwoordelijk voor de landelijke uitrol en bewaakt ze de essentie van het programma, met een sterke focus op maatwerk en respect voor het individu.
Hans Schleiffert
Hans, kwartiermaker Nu Niet Zwanger, werkte in de seksuele gezondheidszorg en als verpleegkundig specialist in de dak- en thuislozenzorg en de huisartsenpraktijk. Sinds 2018 werkt hij als kwartiermaker voor het landelijk programma Nu Niet Zwanger. Zijn rol is onder andere regio’s te ondersteuning in de uitvoering van hun programma. Van opstart tot borging. Niet alleen wat een programma procesmatig vraagt, vooral wat betreft de uitvoering van de methodiek van het programma in de praktijk. Hij schreef de ervaringsverhalen van inhoudelijk coördinatoren op in de bundel: Nu kan ik verder, de échte verhalen van Nu Niet Zwanger.
Sessie 4 – De zorgpadentool voor professionals
De eerste duizend dagen in het leven van een kind hebben veel effect op de gezondheid – nu en later. Daarom is het belangrijk dat professionals snel hulp inschakelen wanneer een (aanstaande) ouder ondersteuning nodig heeft. Maar naar wie moet je verwijzen voor welke hulp?
Door wisselende samenwerkingsafspraken zijn zorgverleners veel tijd kwijt aan het vinden van de juiste contactpersoon. Daarom zijn er digitale zorgpaden Kansrijk Start beschikbaar, die snelle doorverwijzing mogelijk maakt, naar welke professional dan ook. Ieder zorgpad geeft antwoord op de vragen:
- Welke lokale ondersteuning is er beschikbaar?
- Wie verleent de ondersteuning en wat zijn de contactgegevens?
We geven je een kijkje in de tool en aan de hand van casuïstiek gaan we samen aan de slag.
Jenny Bosman
Jenny werkt een klein jaar als adviseur Kansrijke Start bij Pharos. Van origine komt ze uit het onderwijs en heeft zich de afgelopen jaren als beleidsadviseur jeugd/onderwijs bij gemeenten o.a. beziggehouden met domeinoverstijgende samenwerkingen.
Monique Schoenmakers
Monique is dit jaar gestart bij Pharos als strategisch adviseur Kansrijke Start. Van 1994 tot 2007 werkte zij als jeugdverpleegkundige bij de jeugdgezondheidszorg in Eindhoven. Daarna kreeg zij de kans om binnen dezelfde organisatie de functie van stafverpleegkundige JGZ te vervullen. In deze rol adviseerde zij het management op het gebied van beleid en inhoud van de JGZ. Zij werkte nauw samen met partners in de geboortezorg en vertegenwoordigde de JGZ in het VSV. Sinds 2020 is zij betrokken geraakt bij Kansrijke Start en heeft zij in verschillende gemeenten in Brabant Zuidoost de lokale coalities ondersteund als projectleider en lid van het projectteam Kansrijke Start.
Sessie 5
Psychologie van geluk en vertrouwen
In de workshop van Merijn Ruis worden geluk en vertrouwen vanuit een wetenschappelijk perspectief benaderd. Hij legt uit dat geluk draait om twee belangrijke aspecten: een gevoel van betekenis en zingeving in je leven als geheel, en de mate van positieve emoties die je op een normale dag ervaart. Op welke manier speelt vertrouwen hierbij een rol? Merijn benadrukt dat geluk niet betekent dat je nooit verdrietig, boos, of geconfronteerd met uitdagingen bent. In plaats daarvan gaat het om hoe je deze emoties en situaties in balans brengt met een gevoel van voldoening en positiviteit in je dagelijks leven. Tijdens de workshop biedt hij praktische inzichten en oefeningen om je eigen geluk te vergroten, ook in moeilijke tijden.
Merijn Ruis
Merijn Ruis is een enthousiaste spreker die zich al tien jaar verdiept in de wetenschap van geluk. Met humor, muziek en experimentjes deelt hij strategieën om met meer plezier, betekenis en energie door het leven te gaan.
Na zijn studie psychologie gebruikte hij al zijn spaargeld om een jaar lang elke dag te doen wat hem blij maakte, zonder zorgen over geld. In dat jaar richtte hij zich volledig op de zoektocht naar geluk, begon video’s te maken, liedjes te schrijven en presentaties te geven. Hoewel hij in het begin nog niet geweldig was, groeide zijn bereik snel, en zijn video’s werden miljoenen keren bekeken. Gaandeweg ontdekte hij wat het echte geheim is voor een gelukkig leven: Iets kunnen betekenen voor een ander. Nu wil hij proberen miljoenen mensen te inspireren om een gelukkig leven te leiden. Of het zal lukken? Geen idee, maar het proberen waard.
Sessie 6 – Armoede
Sessie 7 – CenteringZorg: Aansluiten bij wat zwangeren en jonge ouders écht nodig hebben.
Ontdek tijdens deze inspiratiesessie hoe CenteringZorg zwangere vrouwen en jonge ouders beter ondersteunt in de eerste 1000 dagen van het ouderschap. In plaats van kortdurende, één-op-één consulten, biedt Centering een groepszorgmodel waarin medische zorg wordt gecombineerd met sociale ondersteuning. Deze unieke aanpak leidt niet alleen tot betere gezondheidsuitkomsten, maar creëert ook een hecht sociaal netwerk waarin ouders ervaringen en inzichten kunnen delen.
Tijdens de workshop ervaar je zelf waarom CenteringZorg dé manier is om echt aan te sluiten bij de behoeften van gezinnen, vooral die in kwetsbare situaties. Je leert hoe groepszorg zorgt voor een veilige en vertrouwde omgeving waarin thema’s die ertoe doen besproken kunnen worden. Ontdek hoe gezondheidsinformatie in deze setting beter beklijft en waarom zowel ouders als zorgprofessionals de zorg als rijker en zinvoller ervaren.
Sluit aan en ontdek hoe jij kunt bijdragen aan een Kansrijke Start voor elk gezin!
Katja van Groesen
Katja van Groesen is voorzitter van Stichting Centering Nederland en voormalig verloskundige. Zij is al vanaf het begin betrokken bij de implementatie van CenteringZorg in Nederland. Vanuit haar jarenlange ervaring in de geboortezorg weet ze als geen ander hoe belangrijk het is om gezinnen in de eerste 1000 dagen zowel medische als sociale steun te bieden. “Door zorg en sociale steun te combineren, versterken we niet alleen de gezondheid van moeders en kinderen, maar bouwen we ook aan duurzame sociale netwerken die hen ondersteunen op de lange termijn.”
Sessie 8 – Samen ouders worden in een geïndividualiseerde maatschappij
In deze inspiratiesessie staat een instrument centraal waarmee professionals in de geboortezorg het gesprek aan kunnen gaan met (aanstaande) ouders over (onbewuste) boodschappen over opvoeding. Over opvoeding bestaan veel boeken en cursussen of anders wel een goed advies van een vriendin. Maar wie bepaalt wat goed is en wie bepaalt over welk onderwerp in de opvoeding we wel of niet advies vragen? En hoe beslissen vaders mee in de veranderde rol die zij hebben? Veel van de normen en waarden over opvoeding zijn onbewust en komen vanuit onze opvoeding. Pas als we ons hier bewust van worden, kunnen we de opvattingen ook veranderen. In deze sessie gaan we aan de theorie aan de slag om een ander en jezelf hier meer bewust van te maken.
Merith Cohen de Lara
Merith is GZ-psycholoog en eigenaar van Psyche en Zwangerschap B.V. Sinds 2009 biedt zij psychologische behandelingen aan voor mensen tijdens de zwangerschap, na de bevalling en tijdens fertiliteitstrajecten. Daarnaast geeft ze regelmatig cursussen en heeft ze onlangs samen met Marja Rexwinkel en Romy Damhuis een reader geschreven voor medewerkers in de geboortezorg.
Romy Damhuis
Romy is GZ-psycholoog en werkt vanuit haar eigen praktijk Psychologenpraktijk Damhuis. Vanaf
maart 2022 is zij aangesloten bij Psyche en Zwangerschap B.V. Cliënten behandelen bij Psyche en Zwangerschap is voor haar een ideale setting, omdat zij hier haar achtergrond als orthopedagoog kan combineren met haar visie op zorg en eigen ervaring in het (jonge) ouderschap. Romy geeft naast therapie ook graag supervisie en trainingen.
Locatie
Antropia, Cultuur- en Congrescentrum
Landgoed de Reehorst
Hoofdstraat 8
(navigeren naar Stationsweg 15B of Oude Stationsweg 13)
3972 LA Driebergen
Antropia bevindt zich op Landgoed De Reehorst, pal naast NS-station Driebergen-Zeist, en is slechts 500 meter verwijderd van de afslag Driebergen aan de A12. U kunt parkeren in de
Q-Park Station P+R Driebergen Zeist.