ZwangerWijzer volledig vernieuwd

31 oktober 2023

ZwangerWijzer helpt mensen met een kinderwens bij de voorbereiding van de zwangerschap. Door het invullen van de online vragenlijst kunnen zij nagaan of er risico’s zijn voor zichzelf, de zwangerschap of de baby. Ze krijgen een overzicht van alle antwoorden en informatie en advies op maat. Voor zorgverleners helpt ZwangerWijzer bij het geven van advies, preconceptioneel en tijdens de vroege zwangerschap. Mensen kunnen na het invullen van de vragenlijst de antwoorden en adviezen met hun zorgverlener delen en meenemen naar het consult. De website is volledig vernieuwd.

Brede risicoscreening

“Als je gaat voor goede preconceptievoorlichting en zorg dan is ZwangerWijzer hét handvat,” licht projectleider Elsbeth van Vliet toe. “De online vragenlijst zorgt voor een brede risicoscreening op zeven belangrijke domeinen: leefstijl, familie en afkomst, werk en thuis, ziektes, medicijnen en vaccinaties, eerdere zwangerschap en gevoelens en ervaringen. ZwangerWijzer is wetenschappelijk gevalideerd, de inhoud is gebaseerd op richtlijnen en ontwikkeld samen met onze multidisciplinaire redactieraad en externe experts. Jaarlijks vullen meer dan vijftigduizend mensen met een kinderwens de vragenlijst in. Het geeft hen inzicht én advies waar ze op moeten letten voor en tijdens de zwangerschap. Bovendien monitoren en onderzoeken we met al deze data de preconceptiegezondheid in Nederland.”

Speciaal voor zorgverleners

Op de homepage staat een speciale link naar ‘Informatie voor Professionals’. “Daar vinden zorgverleners een toelichting hoe ZwangerWijzer hen kan ondersteunen,” zegt Van Vliet. “Ook zijn er handvatten voor specifieke consulten en zijn schriftelijke vragenlijsten beschikbaar in zes verschillende talen.” Maar de projectleider adviseert om vooral de online versie te gebruiken. “Die biedt veel meer informatie  voor zorgverleners én voor mensen met een kinderwens. De meest actuele vragen staan in de online versie en alléén online kunnen we landelijk de preconceptiegezondheid monitoren.”

Volledig vernieuwd

“Alle vragen, risicoboodschappen en de ‘informatie op maat’ teksten zijn geactualiseerd, uitgebreid en toegankelijker gemaakt,” zegt Van Vliet. “We hebben modules over sociale factoren en vragen over gevoelens toegevoegd. De module ‘familie en afkomst’ is uitgebreid. Daarnaast is ZwangerWijzer meer inclusief gemaakt. Iedereen kan zich herkennen in de vragen en informatie,” licht de projectleider toe. “De website is echt gericht op het empoweren van zowel de mensen met een kinderwens als van  zorgverleners.” Maak dus vooral gebruik van ZwangerWijzer is de oproep van de projectleider. “Ga het toepassen, neem het mee naar je beroepsgroep, je organisatie en je collega’s. En laat ons weten wat we beter of slimmer kunnen doen. ZwangerWijzer is altijd in ontwikkeling, zeker ook dankzij  input van toekomstige ouders en zorg- en hulpverleners.”

ZwangerWijzer wordt beheerd door het Erasmus MC en Perined en wordt mede mogelijk gemaakt door het College Perinatale Zorg en het actieprogramma Kansrijke Start van VWS.


Lees ook

7 december 2023
Kansrijke Start

Nieuwsbrief Kansrijke Start november

In deze nieuwsbrief word je meegenomen in een aantal mooie, inspirerende nieuwsartikelen en wat zich afgelopen maand heeft afgespeeld. Bijvoorbeeld...
14 november 2023
Kansrijke Start

Nieuwsbrief Kansrijke Start - terugblik Kansrijke Start 5 jaar: Maak het verschil!

Kansrijke Start bestond afgelopen week 5 jaar. In deze 5 jaar zijn in heel Nederland lokale coalities aan de slag...
26 oktober 2023
Kansrijke Start

Nieuwsbrief Kansrijke Start - 30 oktober - 3 november: week van Kansrijke Start 5 jaar: Maak het verschil!

Van 30 oktober t/m 3 november viert het actieprogramma Kansrijke Start de jubileumweek Kansrijke Start 5 jaar: Maak het verschil! In deze...