Nieuws Webinar ‘Zorgverdeling binnen de ...

Webinar ‘Zorgverdeling binnen de geboortezorg’

28 november 2022

‘De tweede lijn wordt steeds lastiger bereikbaar, dus alle zorg zonder harde medische indicaties, kan in de eerste lijn blijven’. Wat vind jij van deze stelling? Over deze en nog veel meer interessante stellingen discussiëren we donderdag 1 december samen met onze gasten live in het webinar ‘Zorgverdeling in de geboortezorg’. Heb je je hier al voor aangemeld?

We zenden live vanuit de studio van 20.00 tot 21.00 uur het webinar uit. Jolijn Betlem van het CPZ gaat met verloskundigen, een gynaecoloog en een adviseur van Samergo (een Regionale Ondersteuning Structuur) in gesprek over het thema zorgverdeling. Hoe doen we dat dan? Om welke zorg gaat het precies? En wat loopt al goed en wat is lastiger?

We spreken met drie zorgverleners uit twee regio’s. Dit zijn eerstelijns verloskundige Cindy de Vries-Portier, klinisch verloskundige Louisa Hoogmoed en gynaecoloog Joost Zwart. Aan de hand van voorbeelden krijgen we een beeld van welke verschuiving er plaats kan vinden en wat de randvoorwaarden hierbij zijn.

Wouter Meijer werkt bij een ROS (regionale ondersteuningsstructuur). Bij hen in de regio wordt een menukaart ontwikkeld. Deze kaart helpt de VSV’s in hun overwegingen over substitutie van zorg vanwege het capaciteitstekort in de regio. “Het document is echt bedoeld als keuzemenu. Het schrijft niet voor. VSV’s kunnen er zelf mee aan de slag. We kijken hierbij niet alleen naar de theorie, maar vooral ook naar de praktijk”, aldus Wouter Meijer.

Wij denken dat het een interessante avond wordt, dus meld je nu aan!

Cindy de Vries-Portier heeft tijdens haar opleiding aan de Kweekschool voor Vroedvrouwen te Amsterdam (2000-2005) al een aantal keer stage gelopen in de Zaanstreek. Sinds februari 2009 heeft zij als vaste waarneemster voor de Heilema’s gewerkt, per 1-7-2016 is zij toegetreden tot de maatschap en per 1-1-2019 heeft zij deze praktijk samen met een collega overgenomen. Daarnaast is Cindy sinds januari 2022 mede-voorzitster van het VSV Zaanstreek-Waterland. Zij is actief in verschillende regionale werkgroepen.

Joost Zwart is sinds 2012 werkzaam als gynaecoloog in het Deventer Ziekenhuis. Hij volgde zijn opleiding in de regio Leiden en promoveerde op de Lemmon-studie, een landelijke studie naar ernstige maternale morbiditeit in Nederland. Hij is sinds 2012 nauw betrokken bij de organisatie van de geboortezorg in de regio en is sinds de oprichting in 2019 als bestuurslid verbonden aan de integrale geboortezorgorganisatie (IGO) Salland. Juiste zorg op de juiste plek was voor hem al een speerpunt voordat de term bestond, waarbij het uitgangspunt is dat de eerstelijns verloskundige expliciet een meerwaarde heeft op het gebied van begeleiding van de fysiologische zwangerschap.  

Wouter Meijer is werkzaam als adviseur bij Samergo, de Regionale Ondersteuningsstructuur (ROS) in de regio Rijnmond, ZHZ en Zuid-Hollandse Eilanden. Hij heeft in Zuidwest-Nederland partijen in de regionale geboortezorg geadviseerd over de aanpak van de capaciteitsproblematiek, zowel tijdens de COVID-crisis als in de jaarlijkse zomerpiek. Hij heeft affiniteit met verandervraagstukken die impact hebben op de organisatie en bekostiging van toekomstbestendige zorg.  

Louisa Hoogmoed is een ervaren klinisch verloskundige, verbonden aan het Zaans Medisch Centrum.Zij is actief op het gebied van zorgverdeling binnen de geboortezorg in de regio Zaanstreek en voorzitter van de projectgroep ‘Afmaken baringen met milde medische indicatie’


Lees ook

17 november 2022
CPZ algemeen nieuws

Europese cijfers perinatale sterfte; Nederland in de middenmoot

Op 15 november jl heeft minister Kuipers de kamer geïnformeerd over de stand van zaken geboortezorg. Hij schrijft dat de...
16 november 2022
Kwaliteit

PREM Geboortezorg vanaf 1 januari 2022

Ben je er al klaar voor? Vanaf 1 januari 2023 gaan we op een nieuwe, betere manier cliëntervaringen meten in...
21 september 2022
Kwaliteit

Hoe informeer ik mijn cliënt over de PREM Geboortezorg?

Vanaf 1 januari 2023 gaan we op een nieuwe, betere manier cliëntervaringen meten in de geboortezorg. Alle zorgverleners kunnen nu...