Nieuws Webinar ‘Zorgverdeling binnen de ...

Webinar ‘Zorgverdeling binnen de geboortezorg’ terugkijken

5 december 2022

‘De tweede lijn wordt steeds lastiger bereikbaar, dus alle zorg zonder harde medische indicaties, kan in de eerste lijn blijven’. Wat vind jij van deze stelling? Over deze en nog veel meer interessante stellingen hebben we donderdag 1 december jl. gediscussieerd samen met onze gasten live in het webinar ‘Zorgverdeling in de geboortezorg’.

Het webinar werd live vanuit de studio uitgezonden. Jolijn Betlem van het CPZ ging met verloskundigen, een gynaecoloog en een adviseur van Samergo (een Regionale Ondersteuning Structuur) in gesprek over het thema zorgverdeling. Hoe doen we dat dan? Om welke zorg gaat het precies? En wat loopt al goed en wat is lastiger?

We spraken met drie zorgverleners uit twee regio’s. Eerstelijns verloskundige Cindy de Vries-Portier, klinisch verloskundige Louisa Hoogmoed en gynaecoloog Joost Zwart. Aan de hand van voorbeelden kregen we een beeld van welke verschuiving er plaats kan vinden en wat de randvoorwaarden hierbij zijn.

Wouter Meijer werkt bij een ROS (regionale ondersteuningsstructuur). Bij hen in de regio wordt een menukaart ontwikkeld. Deze kaart helpt de VSV’s in hun overwegingen over substitutie van zorg vanwege het capaciteitstekort in de regio. “Het document is echt bedoeld als keuzemenu. Het schrijft niet voor. VSV’s kunnen er zelf mee aan de slag. We keken hierbij niet alleen naar de theorie, maar vooral ook naar de praktijk.

Webinar terugkijken
Meer informatie over de sprekers:

Cindy de Vries-Portier heeft tijdens haar opleiding aan de Kweekschool voor Vroedvrouwen te Amsterdam (2000-2005) al een aantal keer stage gelopen in de Zaanstreek. Sinds februari 2009 heeft zij als vaste waarneemster voor de Heilema’s gewerkt, per 1-7-2016 is zij toegetreden tot de maatschap en per 1-1-2019 heeft zij deze praktijk samen met een collega overgenomen. Daarnaast is Cindy sinds januari 2022 mede-voorzitster van het VSV Zaanstreek-Waterland. Zij is actief in verschillende regionale werkgroepen.

Joost Zwart is sinds 2012 werkzaam als gynaecoloog in het Deventer Ziekenhuis. Hij volgde zijn opleiding in de regio Leiden en promoveerde op de Lemmon-studie, een landelijke studie naar ernstige maternale morbiditeit in Nederland. Hij is sinds 2012 nauw betrokken bij de organisatie van de geboortezorg in de regio en is sinds de oprichting in 2019 als bestuurslid verbonden aan de integrale geboortezorgorganisatie (IGO) Salland. Juiste zorg op de juiste plek was voor hem al een speerpunt voordat de term bestond, waarbij het uitgangspunt is dat de eerstelijns verloskundige expliciet een meerwaarde heeft op het gebied van begeleiding van de fysiologische zwangerschap.  

Wouter Meijer is werkzaam als adviseur bij Samergo, de Regionale Ondersteuningsstructuur (ROS) in de regio Rijnmond, ZHZ en Zuid-Hollandse Eilanden. Hij heeft in Zuidwest-Nederland partijen in de regionale geboortezorg geadviseerd over de aanpak van de capaciteitsproblematiek, zowel tijdens de COVID-crisis als in de jaarlijkse zomerpiek. Hij heeft affiniteit met verandervraagstukken die impact hebben op de organisatie en bekostiging van toekomstbestendige zorg.  

Louisa Hoogmoed is een ervaren klinisch verloskundige, verbonden aan het Zaans Medisch Centrum.Zij is actief op het gebied van zorgverdeling binnen de geboortezorg in de regio Zaanstreek en voorzitter van de projectgroep ‘Afmaken baringen met milde medische indicatie’


Lees ook

22 maart 2023
Cliëntparticipatie

Intervisie toolkit: Samen vormgeven aan integrale geboortezorg

In deze toolkit vind je informatie, voorbeelden en hulpmiddelen om zelf aan de slag te gaan als multidisciplinaire leer- en verbetergroep met je collega’s en cliënten.
21 februari 2023
Kwaliteit

Eerste 1.000 PREM-vragenlijsten ingevuld: cliëntervaringen zijn zeer positief!

De eerste resultaten voor de verloskundigenpraktijken zijn binnen en zijn zéér positief.
21 februari 2023
Kwaliteit

Nieuwe versie van het werkproces PREM Integrale geboortezorg inclusief werkinstructie versturen PREM

Er is een nieuwe versie van het werkproces PREM Integrale geboortezorg (versie 4.3) beschikbaar op https://www.kennisnetgeboortezorg.nl/dossiers/prem-geboortezorg/. Er zijn 2 dingen in...