Terugblik webinar (Hoe) Stel jij de vraag: Wil je het komend jaar zwanger worden?

19 juni 2024

Vanuit het actieprogramma Kanstijke Start is het de ambitie om het gesprek over Gezond Zwanger Worden bij iedereen in de vruchtbare leeftijd te normaliseren. Het doel is dat iedereen in de vruchtbare leeftijd bewust nadenkt over de wens om wel of niet zwanger te worden. en vervolgens ook daarnaar handelt.

19 juni vond het boeiende webinar “Gezond Zwanger Worden: (Hoe) Stel jij de vraag: Wil je het komend jaar zwanger worden?” plaats. Dit webinar richtte zich op de vraag hoe professionals in het medisch en sociaal domein het gesprek kunnen aangaan met hun cliënten of patiënten over hun intenties om in het komende jaar zwanger te worden. Maar waarom is het zo belangrijk om deze vraag te stellen?

Over het webinar

Het belang van de vraag

Tijdens het webinar ging Jolijn Betlem in gesprek met Sharissa Smith, Claudia Snijder, Saar van Nederveen, en Lieke de Jong, allen experts uit verschillende disciplines binnen de gezondheidszorg.

Het stellen van de vraag “Wil je het komend jaar zwanger worden?” is essentieel voor het bevorderen van een gezonde zwangerschap. Door vroegtijdig de intenties van de cliënt of patiënt te kennen, kan tijdig advies en begeleiding geboden worden, waardoor de kans op een gezonde zwangerschap en een gezonde baby toeneemt. Het doel is dat iedereen in de vruchtbare leeftijd bewust nadenkt over de zwangerschapswens en vervolgens ook daarnaar handelt. Het is belangrijk dat iedere professional uit het medisch en sociaal domein zich bewust wordt van zijn of haar belangrijke rol bij Gezond zwanger worden en bekend is met de handelingsopties.

Hoe stel je de vraag en wanneer doe je dat?

Een belangrijke stap in het ondersteunen van gezonde zwangerschappen is het tijdig stellen van de juiste vragen. Maar hoe en wanneer doe je dat? Hier zijn enkele overwegingen en obstakels:

  • Timing: Kies een moment waarop de persoon zich comfortabel en ontspannen voelt.
  • Omgeving: Zorg voor een vertrouwelijke en veilige omgeving waarin persoonlijke onderwerpen besproken kunnen worden.
  • Formulering: Stel open vragen die uitnodigen tot gesprek, zoals: “Heb je al nagedacht over een gezonde zwangerschap?” of “Zijn er dingen waar je hulp bij nodig hebt als je aan kinderen denkt?”
  • Obstakels: Wees bewust van mogelijke gevoeligheden of culturele barrières die het gesprek kunnen bemoeilijken.
  • Haakjes: Gebruik bestaande consultaties over gezondheid als een ingang om het onderwerp aan te snijden.

Handelingsperspectief

Als de vraag positief beantwoord wordt, is het belangrijk om direct actie te ondernemen. De ontwikkelde wegwijzer Gezond zwanger worden biedt een duidelijk handelingsperspectief:

  1. ZwangerWijzer Invullen: Moedig aan om de ZwangerWijzer in te vullen. Dit hulpmiddel kan veel zorgen wegnemen door inzicht te geven in de gezondheidstoestand en mogelijke risico’s.
  2. Consult Plannen: Adviseer om een consult te plannen met een gezondheidsprofessional om verdere stappen te bespreken en persoonlijke begeleiding te krijgen.

Ambassadeur zijn: Hoe draag je dit uit?

Iedere zorgprofessionals, kan een ambassadeur zijn voor het bevorderen van gezonde zwangerschappen. Bijvoorbeeld door:

  • Kennisdelen: Deel informatie en materialen over gezonde zwangerschappen binnen het team.
  • Interprofessionele Samenwerking: Werk samen met collega’s uit verschillende disciplines om een breed draagvlak te creëren.
  • Opleiding en Training: Volg en organiseer trainingen over het belang van preconceptiezorg.
  • Communicatie: Spreek regelmatig over het belang van dit onderwerp in teamvergaderingen en persoonlijke gesprekken.
Webinar terugkijken

Het webinar biedt waardevolle inzichten en praktische tips voor professionals in de gezondheidszorg. Het webinar kun je hieronder terugkijken.

Over de sprekers:

Sharissa Smith is arts-onderzoeker in het Erasmus MC waar zij promoveert op het bevorderen van de afname en het aanbod van preconceptiezorg. Voorafgaand aan haar promotietraject werkte zij op de afdeling Gynaecologie en Verloskunde van het Haaglanden Medisch Centrum, waar ze op dit moment in opleiding is tot verloskundearts. Haar expertise ligt op het gebied van ethiek en preconceptiezorg, het bevorderen van zwangerschapsvoorbereiding, en het omgaan met een kinderwens in sociaal kwetsbare omstandigheden.

Dr. Lieke de Jong-Potjer is werkzaam als huisarts in een duo-praktijk in Zoetermeer en gepromoveerd op het onderwerp Preconceptiezorg in de huisartspraktijk in 2006. Zij is expert op het gebied van de preconceptionele gezondheid en betrokken geweest bij de NHG standaard Preconceptiezorg,  Preconceptionele Indicatielijst (PIL) van het College Perinatale Zorg (CPZ) en is momenteel ook lid van het Expertteam Preconceptiezorg van Kansrijke start. Zij was tevens projectleider Preconceptiezorg in het onderzoek Healthy Pregnancy 4 All-1 (Erasmus MC). Zij heeft veel expertise over het implementeren en uitvoeren van preconceptiezorg in de huisartspraktijk.

Claudia Snijder werkt als gynaecoloog in het Haaglanden Medisch Centrum in Den Haag. Zij is gepromoveerd in het Erasmus MC binnen het Generation R onderzoek op werk gerelateerde risicofactoren en hun invloed op de zwangerschap. Met veel plezier neemt zij sinds 2 jaar deel aan de redactieraad van ZwangerWijzer. Haar expertise ligt op het gebied van de Verloskunde, hoogcomplexe zwangerschappen, acute verloskunde en prenatale diagnostiek. Daarnaast is zij actief betrokken bij de preconceptiezorg binnen het HMC.

Saar van Nederveen-Bendien is longarts met als aandachtsgebied ernstig en moeilijk behandelbaar astma. Zij is werkzaam in het HagaZiekenhuis, en de voorzitter van de recent verschenen multidisciplinaire richtlijn “Astma en Zwangerschap”.  Deze multidisciplinaire richtlijn is breed gedragen door meerdere zorgverleners en wetenschappelijke verenigingen en de nieuwe standaard voor de Nederlandse zorg voor zwangere vrouwen met astma. In deze richtlijn is ook uitgebreid aandacht besteed aan preconceptionele adviezen en zorg voor vrouwen met astma en een kinderwens.

Het HAGAZiekenhuis beschikt sinds 2014 over een gespecialiseerde ‘astma zwangeren poli’, waar zwangere vrouwen met astma, of vrouwen met astma en een kinderwens door een gespecialiseerd team worden gezien en een breed gedragen advies krijgen. Bij dit team zijn onder andere de longarts, de longverpleegkundige, de gynaecoloog en de apotheker betrokken.

Saar hoopt dit jaar haar promotie onderzoek af te ronden. Haar proefschrift gaat over de zorg voor patiënten met ernstig astma en de behandeling met astma biologicals. Daarnaast lag het focus op hoe behandeling met biologicals, zowel thuis als in het ziekenhuis, door patiënten met ernstig astma wordt ervaren (patiënten perspectief). De komende jaren wil Saar zich verder richten op de zorg voor zwangere vrouwen met astma. Omdat het gebruik van astma biologicals onder vrouwen in de vruchtbare leeftijd toeneemt, hoop ze dat vrouwen met astma en een kinderwens, in de toekomst, beter geadviseerd kunnen worden over het gebruik van astma biologicals.

Handige websites en documenten


Lees ook

5 december 2024
Kansrijke Start

Nieuwsbrief Kansrijke Start december

In een van de laatste nieuwsbrieven van dit jaar komen verschillende inspirerende nieuwsartikelen en terugblikken op de afgelopen maand aan...
13 november 2024
Kansrijke Start

Regiotour 2024 Samen voor een Kansrijke Start

Ga snel naar: 1. Programma 2. Sprekers 3. Aanmelden Nieuwe bijeenkomst 9 december in Utrecht! Na drie geslaagde bijeenkomsten in...
6 november 2024
Kansrijke Start

Webinar terugkijken: “Eén glaasje kan toch wel?”: Waarom het cruciaal is om het gesprek over een alcoholvrije zwangerschap aan te gaan.

“Een glaasje kan toch geen kwaad?” Het is een veelgehoorde opmerking, maar wist je dat alcoholgebruik voor, tijdens en na...