Gezondheidsraad adviseert herziening vitamine K-beleid voor pasgeborenen
10 juli 2025
De Gezondheidsraad heeft op 10 juli 2025 een nieuw advies uitgebracht aan het ministerie van VWS over de toediening van vitamine K aan pasgeborenen. Dit advies komt voort uit zorgen over het huidige orale toedieningsbeleid, waarbij baby’s na de geboorte vitamine K-druppels krijgen. Onder dit beleid blijven bloedingen door vitamine K-tekort bij baby’s in Nederland relatief vaak voorkomen, vooral in vergelijking met landen die andere toedieningsmethoden hanteren.
Achtergrond en noodzaak van vitamine K-suppletie
In Nederland krijgen baby’s na de geboorte vitamine K om bloedingen door een tekort aan deze vitamine te voorkomen. Zulke bloedingen zijn gelukkig zeldzaam, maar kunnen wel heel ernstig zijn, vooral als het om hersenbloedingen gaat. Op dit moment krijgen alle baby’s vitamine K-druppels in hun mond direct na de geboorte, toegediend door de zorgverlener die bij de bevalling aanwezig is. Ouders van baby’s die borstvoeding krijgen, krijgen daarna het advies om hun kind elke dag vitamine K-druppels te geven tot hun baby drie maanden oud is.
Toch komen er in Nederland nog steeds bloedingen door vitamine K-tekort voor bij baby’s. In andere landen, waar een ander schema voor het geven van vitamine K wordt gebruikt, gebeurt dit minder vaak. De Gezondheidsraad heeft daarom gekeken naar toedieningsmethoden uit het buitenland waarvan bekend is dat ze goed werken en veilig zijn.
Aanbevolen wijzigingen in toedieningsbeleid
Volgens de gezondheidsraadcommissie Vitamine K werkt het het beste om baby’s direct na de geboorte één keer vitamine K te geven met een prik in de spier. Met deze zogenaamde intramusculaire methode wordt het risico op bloedingen het meest verlaagd. Er zijn ook twee manieren om vitamine K via de mond te geven (orale toediening) die volgens de commissie beter werken dan het huidige Nederlandse beleid. Bij deze manieren krijgen baby’s hogere doses vitamine K, maar minder vaak dan nu.
Als het geven van vitamine K met een prik niet haalbaar blijkt of niet tot voldoende deelname leidt, adviseert de commissie om over te stappen op één van de twee alternatieven met druppels.
Meer informatie vind je op de website van de Gezondheidsraad
Lees ook
