Nieuws De regio als redding?

De regio als redding?

28 november 2022

Essay van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) over de dilemma’s rond regionaal werken aan gezondheid en zorg en het belang van balanceren.

Over de volle breedte van gezondheidsbevordering, maatschappelijke ondersteuning en de zorg wordt steeds meer regionaal gewerkt. De regio is hot! Ook krijgt de regio een steeds prominentere rol in toekomstvisies en plannen van politici, beleidsmakers en koepelorganisaties. Regionaal werken kan zeer waardevol zijn. Tegelijkertijd wordt er nu wel heel vanzelfsprekend naar de regio gekeken als oplossing voor allerhande opgaven. In de praktijk blijkt het vaak niet zo simpel. Een nieuw organisatieprincipe kent kansen, maar ook altijd risico’s. En: wat ís de regio eigenlijk? Met dit essay ontrafelt de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) de huidige regionaliseringstendens. Als houvast voor een hernieuwd en meer precies debat over de waarde en wenselijkheid van regionaal werken dat recht doet aan kansen én risico’s.

Lees de online publicatie hier of download het rapport in onze politieke monitor.

Publicatiedatum 20 oktober 2022


Lees ook

23 maart 2023
CPZ algemeen nieuws

Interview met bestuursvoorzitter Marjolein ten Kroode

Sinds 1 oktober 2022 is Marjolein ten Kroode onafhankelijk bestuursvoorzitter van het College Perinatale Zorg. Gedurende haar loopbaan heeft ze...
22 maart 2023
CPZ algemeen nieuws

Kamerbrief over voortgang en 1e wapenfeiten Integraal Zorgakkoord (IZA)

De Ministers Kuipers, Helder en staatssecretaris Van Ooijen informeren de Tweede Kamer de over de voortgang van het Integraal Zorgakkoord. De Kamerbrief bevat vooral heel veel procesafspraken die gemaakt zijn, ambities die zijn omarmd door partijen, verkenningen die in uitvoering staan en beloften die in het tweede kwartaal van dit jaar ingelost gaan worden.
6 maart 2023
CPZ algemeen nieuws

Wetenschappelijke subsidieronde voor onderzoek vroeggeboorte

Ben je onderzoeker met een eigen onderzoek gericht op vroeggeboorte? Dan kun je in aanmerking komen voor een persoonsgebonden beurs...