De Preconceptie Indicatielijst is klaar!
8 juni 2018
Na een lang, intensief en zorgvuldig traject is de Preconceptie Indicatielijst (PIL) door alle relevante partijen geautoriseerd. De PIL beschrijft op hoofdlijnen de inhoud van preconceptiezorg en is een opzet voor de benodigde multidisciplinaire samenwerkingsafspraken. Hierbij is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van bestaande richtlijnen. Op basis van deze richtlijnen zijn overwegingen en adviezen over de uitvoering van preconceptiezorg en de daarbij te betrekken professionals geformuleerd.
Voor alle zorgverleners
De PIL is er voor alle zorgverleners dus ook voor bijvoorbeeld de internist, bedrijfsarts of diëtist. Ook zij hebben de verantwoordelijkheid om mensen in de vruchtbare leeftijd goed te informeren over bijvoorbeeld mogelijke risico’s van een aandoening of het effect van medicatie op een toekomstige zwangerschap. Door een mogelijke kinderwens tijdig bespreekbaar te maken kan elke zorgprofessional bijdragen aan de beste start voor moeder en kind. De PIL ondersteunt de zorgverlener daarbij.
Implementatie PIL
Op initiatief van het CPZ heeft de werkgroep met subsidie van ZonMW de PIL ontwikkeld. Deze is in het voorjaar van 2018 vastgesteld. Met behulp van de PIL moet preconceptiezorg de komende jaren verankerd worden in het (beroepsmatig) handelen van alle beroepsbeoefenaren, breder dan alleen die in de geboortezorg, via zorgstandaarden en overige relevante richtlijnen en protocollen. Ook zal de PIL worden opgenomen in de Zorgstandaard Integrale Geboortezorg (ZIG).
Hier vindt u het door de werkgroep PIL gedragen beknopte implementatieplan van de PIL.