Home Terugkijken! Webinar Preconceptiezo…

Webinar Preconceptiezorg 8 juli 2020

“Gewoon open vragen en geïnteresseerd zijn in het verhaal van mensen. En dan komt er vaak een mooi gesprek.” 

“Begin gewoon! :)”

Anne-Katrien Ausems, projectmanager Kansrijke Ontmoetingen van het CPZ ontving op 8 juli Connie Rijlaarsdam, Programmamanager Nu Niet Zwanger en Thérèse van den Oever, verloskundig coach en implementatiemedewerker bij Verloskundig Consortium Brabant bij het webinar Preconceptiezorg.

Het webinar werd bekeken door onder andere verloskundigen, jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen, huisartsen, wijkmanagers en beleidsmedewerkers van de gemeenten en medewerkers afkomstig vanuit NNZ, MEE en kraamzorg. Er werd volop gereageerd in de chat.

Therese en Connie belichtten de rol van de geboortezorg en het sociaal domein in de preconceptiezorg. Het blijkt een gezamenlijke verantwoordelijkheid te zijn om de preconceptiezorg uit te rollen binnen een regio. Connie: “Samen kunnen we echt het verschil maken.” Therese: “De boodschap van gezond zwanger worden, moeten vrouwen en mannen op verschillende plekken van verschillende mensen horen.”

Er werden volop tips gegeven gedurende het webinar. Therese en Connie adviseerden beiden om op zoek te gaan naar haakjes binnen de gemeente en aan te sluiten bij wat er al is. Therese: “ Start met iets wat binnen je bereik ligt om wat in preconceptie te doen. Maak connecties en neem een kijkje in elkaars keuken om uiteindelijk de doelgroep beter te kunnen ondersteunen.”

Professionals uit de geboortezorg, gemeenten, maar ook wijkteams en scholen moeten er samen voor zorgen dat het bespreken van gezond zwanger worden heel gewoon wordt. Connie: “Het bespreken van een kinderwens wordt nog te vaak gezien als een privé onderwerp.” En dat terwijl de vraag op de basisschool heel makkelijk gesteld wordt: “wil je later papa of mama worden?” Connie: “We moeten proactief de kinderwens bespreken, hierin nauw met elkaar samenwerken en ervoor zorgen dat het een normaal gespreksonderwerp is. ” En een ieder kan hier aan bijdragen, bijvoorbeeld de scholen in de vorm van voorlichting en JGZ als het gaat om interconceptiezorg.

In de chat werden allerlei uiteenlopende suggesties gedaan om de preconceptiezorg onder de aandacht te brengen: van campagne voeren op uitgaansgelegenheden tot stickers met verwijzing naar gezondzwanger.nl op condoomverpakkingen.

Met de woorden: “ Gezond zwanger worden is voor het toekomstige kind levenslang, zelfs generaties lang van belang” werd het webinar afgesloten.

Kijk ook eens op de website www.nunietzwanger.nl