Nieuws Vanaf juli: gratis online Centering...

Vanaf juli: gratis online Centering-groepen voor Oekraïense zwangeren

31 mei 2022

Zwangeren die vanwege de oorlog zijn gevlucht uit Oekraïne en nu in Nederland verblijven, kunnen vanaf juli gratis deelnemen aan online groepsgewijze ondersteuning in eigen taal. Deze wordt aangeboden door een verloskundige en een cultuur-mediator. Het doel is de deelnemers te verbinden met de Nederlandse geboortezorg, zodat ze bewuste keuzes kunnen maken over hun zwangerschap, bevalling en de geboorte van hun kind in Nederland. Heb je een Oekraïense zwangere onder controle in jouw praktijk of afdeling? Meld haar dan gelijk aan. Vanaf juli starten er verschillende groepen, waarbij per groep maximaal 12 deelnemers kunnen aansluiten.

Zo kun je iemand aanmelden

Heb je een Oekraïense zwangere onder controle, die wil meedoen? Meld haar hier aan. De zwangere wordt gebeld, krijgt toelichting in het Oekraïens/Russisch, en wordt met haar toestemming definitief aangemeld. Let wel: dit aanbod is aanvullend op jouw verloskundige zorg voor deze vrouw en kan die natuurlijk niet vervangen.

Er zijn geen voorwaarden of drempels voor aanmelding en deelname. Iedereen mag iemand aanmelden (professional uit eerste en tweede lijn, vrijwilliger of buurt­genoot). Iedere Oekraïense zwangere is welkom en deelname is gratis.

Vijf online bijeenkomsten

De Online Centering Pregnancy groep voor Oekraïense zwangeren bestaat uit vijf bijeenkomsten waarbij gepraat wordt over voor hen relevante thema’s rond zwangerschap, bevalling en geboorte.

Achtergrond

Dit project wordt ontwikkeld en aangeboden door Stichting Centering Nederland, en ondersteund door CPZ en KNOV. Het komt tot stand met financiering van de Bernard van Leer Foundation, een particuliere stichting die zich inzet voor een sterke start voor alle kinderen.

Meer informatie? Bekijk het hele bericht op de website van CenteringZorg.


Lees ook

15 juni 2022
Vluchtelingen

Tolken en taalondersteuners beschikbaar Oekraïners

Goed nieuws! Vanaf maandag 13 juni zijn tolken en taalondersteuners kosteloos beschikbaar voor de zorg aan Oekraïners! Deze ondersteuning bestaat...
15 juni 2022
Vluchtelingen

Folder beschikbaar in het Oekraïens: Welke zorg krijgt u in Nederland als u zwanger bent?

Voor Oekraïense vluchtelingen is een folder ontwikkeld over de Nederlandse geboortezorg. In Nederland doen we er alles aan om zo...
14 juni 2022
Vluchtelingen

Online voorlichtingsbijeenkomst ‘Giving Birth in the Netherlands’ voor Oekraïense zwangeren.

In juli start de eerste Online Centering-groep voor Oekraïense zwangeren. Er zijn vrouwen die al op korte termijn gaan bevallen...