Vanaf juli: gratis online Centering-groepen voor Oekraïense zwangeren

31 mei 2022

Zwangeren die vanwege de oorlog zijn gevlucht uit Oekraïne en nu in Nederland verblijven, kunnen vanaf juli gratis deelnemen aan online groepsgewijze ondersteuning in eigen taal. Deze wordt aangeboden door een verloskundige en een cultuur-mediator. Het doel is de deelnemers te verbinden met de Nederlandse geboortezorg, zodat ze bewuste keuzes kunnen maken over hun zwangerschap, bevalling en de geboorte van hun kind in Nederland. Heb je een Oekraïense zwangere onder controle in jouw praktijk of afdeling? Meld haar dan gelijk aan. Vanaf juli starten er verschillende groepen, waarbij per groep maximaal 12 deelnemers kunnen aansluiten.

Zo kun je iemand aanmelden

Heb je een Oekraïense zwangere onder controle, die wil meedoen? Meld haar hier aan. De zwangere wordt gebeld, krijgt toelichting in het Oekraïens/Russisch, en wordt met haar toestemming definitief aangemeld. Let wel: dit aanbod is aanvullend op jouw verloskundige zorg voor deze vrouw en kan die natuurlijk niet vervangen.

Er zijn geen voorwaarden of drempels voor aanmelding en deelname. Iedereen mag iemand aanmelden (professional uit eerste en tweede lijn, vrijwilliger of buurt­genoot). Iedere Oekraïense zwangere is welkom en deelname is gratis.

Vijf online bijeenkomsten

De Online Centering Pregnancy groep voor Oekraïense zwangeren bestaat uit vijf bijeenkomsten waarbij gepraat wordt over voor hen relevante thema’s rond zwangerschap, bevalling en geboorte.

Achtergrond

Dit project wordt ontwikkeld en aangeboden door Stichting Centering Nederland, en ondersteund door CPZ en KNOV. Het komt tot stand met financiering van de Bernard van Leer Foundation, een particuliere stichting die zich inzet voor een sterke start voor alle kinderen.

Meer informatie? Bekijk het hele bericht op de website van CenteringZorg.


Lees ook

24 augustus 2023
Preventie

Special KCKZ: Kraamzorg bij anderstalige gezinnen

Nu de inzet van tolken in de geboortezorg na twaalf jaar weer wordt vergoed*, is het belangrijk dat professionals deze...
5 april 2023
Preventie

Webinar ‘Als je elkaars taal niet spreekt’

Geboortezorg voor vrouwen met een vlucht- of migratieachtergrond Op dinsdag 4 april organiseerden wij in samenwerking met de Patiëntenfederatie, van...
16 januari 2023
Kansrijke Start

Declaratie talentolk mogelijk in geboortezorg per 1/1/2023

Vanaf 1 januari 2023 kunnen verloskundigen en kraamverzorgenden de kosten van tolken voor anderstaligen declareren bij zorgverzekeraars. De Nederlandse Zorgautoriteit heeft de...