Terugkijken: Webinar Samen beslissen – je begrijpt het pas als je het doet!

18 november 2022

Op donderdag 17 november gingen we in gesprek over het proces Samen Beslissen met de cliënten(vertegenwoordigers) voorzitter GeboorteBeweging Marjolein van Gelderen, Lara Klein (Moederraad Geboortehart) en zorgverleners Moniek Twisk (gynaecoloog BovenIJ ziekenhuis) en Monique van Doorn-van Wijk (verloskundige). Aan de hand van meerdere stellingen werden verschillende inzichten van cliëntvertegenwoordigers en zorgverleners aan tafel besproken. Het informatieve uur werd afgetrapt door Josine van der Kraan van Patiëntfederatie Nederland die ons vertelde over de wetgeving, het Samen Beslissen in de geboortezorg en de recente publiekscampagne over Samen Beslissen. Je kunt hieronder het webinar terugkijken. Of bekijk de presentatie van Josine of het overzicht met beschikbare hulpmiddelen om te ondersteunen bij het Samen Beslissen.

Kijk hier voor het webinar van vorig jaar over verschillende hulpmiddelen bij Samen Beslissen,

Over de sprekers:

Marjolein van Gelderen is sinds januari 2020 voorzitter van stichting GeboorteBeweging die opkomt voor rechten van vrouwen gedurende zwangerschap, bevalling en kraamtijd. De GeboorteBeweging spreekt veel vrouwen die op zoek zijn naar meningsvrije informatie zodat zij zelf een keuze kunnen maken, ze spreekt veel vrouwen die vastlopen in hun zorgvraag. Deze ervaringen en hoe om te gaan met samen beslissen deelt zij in het webinar. Marjolein is moeder van twee kinderen.

Lara Klein is moeder van Hannah (1 jaar). In het dagelijks leven is ze psycholoog en in opleiding tot psychotherapeut. Lara is lid van de moederraad in Hoorn. Ze is bij de moederraad gegaan omdat een goede voorbereiding haar heel erg heeft geholpen. Dat gunt ze iedere aanstaande moeder. Haar speerpunten zijn informatieverstrekking aan de patiënt en mentale klachten rondom de zwangerschap. Samen beslissen sluit daar mooi op aan. 

Moniek Twisk is gynaecoloog in het BovenIJ ziekenhuis. Daarnaast is zij lid van de werkgroep patiëntcommunicatie van de NVOG en van de werkgroep Samen beslissen van de FMS. Ook is zij betrokken bij het maken van animatiefilms voor de website www.degynaecoloog.nl om samen beslissen te ondersteunen.

Monique van Doorn-van Wijk werkt sinds 2002 als verloskundige bij Thuis in Verloskunde in Vleuten en sinds 2015 begeleidt zij daarnaast zwangeren/moeders vanuit www.coachingbymonique.nl in geval van angst voor de bevalling en biedt zij miskraam-en bevallingsverwerking. Begríjpen wat er gebeurt en waarom en voelen dat je regie hebt, blijken in de verwerking belangrijke aspecten. Samen beslissen sluit hier naadloos op aan.

Josine van der Kraan, senior adviseur patiëntenbelang bij Patiëntenfederatie Nederland. Zij is nu 9 jaar actief op het dossier Samen Beslissen, en is ook coördinator van de lijn ‘Meer Samen Beslissen’ binnen landelijke programma Uitkomstgerichte Zorg. Heeft o.a. de 3 goede vragen in Nederland geïntroduceerd, en is betrokken (geweest) bij de ontwikkeling van meerdere keuzekaarten en keuzehulpen, ook op het gebied van geboortezorg. Naast Samen Beslissen is Josine ook verantwoordelijk voor het thema Beperkte Gezondheidsvaardigheden, zowel binnen de Patiëntenfederatie als binnen het programma Uitkomstgerichte Zorg.


Lees ook

3 juni 2024
Cliëntparticipatie

Aanvraag nieuw advies Vitamine K

Staatssecretaris Van Ooijen heeft de Gezondheidsraad gevraagd opnieuw te bezien wat de beste toedieningsvorm zou zijn van vitamine K bij...
28 maart 2024
Cliëntparticipatie

Publiekswebsite over gezond zwanger worden

Op www.strakszwangerworden.nl staat veel informatie over belangrijke onderwerpen die met gezond zwanger worden te maken hebben. Ook kunnen mensen met een kinderwens...
28 november 2023
Cliëntparticipatie

Terugblik informatiebijeenkomst voor VSV bestuurders – 23 november

Donderdag 23 november van 16.00 tot 17.30 uur organiseerden wij in samenwerking met de Federatie van VSVS’s een online informatiebijeenkomst....