Nieuwe tool voor het ontwikkelen en uitvoeren van stoppen-met-roken beleid in de geboortezorg

20 januari 2021

Wil je aan de slag met het (verder) ontwikkelen en uitvoeren van stoppen-met-roken beleid? Het nieuwe digitale Zorgpad Rookvrije Start, ondersteunt je stap voor stap. De tool biedt zowel individuele zorgverleners als beleidsmakers praktische tips, voorbeelden en materialen. Je vindt er antwoord op vragen als: Naar wie kun je zwangere vrouwen die roken verwijzen? Wanneer en hoe ga je in gesprek over rookvrij blijven na de zwangerschap? Hoe kun je het gezamenlijk stoppen-met-roken beleid vormgeven? En hoe pakken andere Verloskundige Samenwerkingsverbanden (VSV’s) dit aan?

Het digitaal Zorgpad Rookvrije Start bevat aanklikbare zorgpaden met de routes die zwangere vrouwen, partners en ouders doorlopen als ze roken of gestopt zijn. Per stap in het zorgpad wordt uitgelegd wat de relevantie is en hoe je deze stap als zorgverlener uitvoert. Het Zorgpad Rookvrije Start bevat ook een praktische handreiking ‘Aan de slag met stoppen-met-roken beleid’. In dit onderdeel vind je informatie over belangrijke beginstappen zoals het oprichten van een werkgroep en het regelen van scholing, materialen en verwijsaanbod. Ook vervolgstappen zoals registratie en netwerksamenwerking komen aan bod. Dit jaar zal de tool uitgebreid worden voor de preconceptiefase en de periode na de zwangerschap (o.a. voor JGZ-organisaties).

Het Zorgpad Rookvrije Start bevat veel praktische tips en voorbeelden van andere VSV’s. De Taskforce Rookvrije Start verzamelt deze input op verschillende manieren. Bijvoorbeeld via werkbezoeken aan lokale taskforces of via de monitor Rookvrije Start. Hiermee is het digitaal zorgpad bovenal een praktische tool en biedt het individuele zorgverleners en VSV’s de mogelijkheid om te leren van elkaars goede voorbeelden. Heb je ook nog goede tips en voorbeelden om het digitaal Zorgpad verder mee aan te vullen? Laat het weten via rookvrijestart@trimbos.nl.

Ga direct aan de slag met de tool op www.zorgpadrookvrijestart.nl. Meer informatie over de Taskforce Rookvrije Start en haar materialen vindt u op www.rokeninfo.nl/rookvrijestart.

“Met de Taskforce Rookvrije Start hebben we verschillende VSV’s bezocht om te helpen met hun stoppen-met-roken beleid. Vaak zien we gezamenlijk een paar ‘quick wins’. Zo hebben we ook de tool ingestoken: concreet en gericht op snelle successen.”  
Gynaecoloog Clasien van der Houwen, voorzitter Taskforce Rookvrije Start

Lees ook

18 maart 2024
Kansrijke Start

Handreiking Implementatie CenteringZorg in het ziekenhuis

Het aanbieden van groepszorg voor zwangere vrouwen en hun partners, zoals bij CenteringZorg*, heeft verschillende voordelen die de moeite waard...
13 maart 2024
Kansrijke Start

Nieuwsbrief Kansrijke Start februari – Kansrijke Start aanwezig op de negenmaandenbeurs

De maand februari stond in het teken van een aantal mooie bijeenkomsten, waaronder de negenmaandenbeurs, waarbij de Rijksoverheid aanwezig was...
1 maart 2024
Preventie

Pas op de plaats Vitamine K profylaxe beleid

De beoogde invoering van de injectie Vitamine K voor pasgeborene van 1 januari 2025 gaat niet door. Daarover heeft staatssecretaris...