Webinar ‘Perined-cijfers over de geboortezorg’; hoe kan het beter?

13 december 2022

Op 12 december organiseerden wij samen met Perined een webinar over de cijfers met betrekking tot de integrale geboortezorg. Caroline van Weert (CPZ) ging met drie zorgverleners en Perined in gesprek over de vragen: welke trend zien we in de cijfers? Wat kunnen we zorginhoudelijk in de praktijk doen om iets te veranderen? Welke positieve voorbeelden zijn er en wat kan er beter?

Naast de cijfers van het The European Perinatal Health Report 2015-2019 vanuit de internationale benchmark, kwamen met name de jaarlijkse Nederlandse Perinatale cijfers aan bod. Deze cijfers gaan over 2021 en worden begin december bekend gemaakt.

We startten met het vergelijkende onderzoek in 23 Europese landen. Sanne Koole van Perined gaf aan dat Nederland in 2019 opnieuw een middenpositie inneemt.

We spraken met Sandra Simons (klinisch verloskundige in het OLVG en bestuurslid bij de federatie van VSV’s), Laura van der Meer (kinderarts in Reinier de Graaf) en Gerco Jansen (gynaecoloog in De Tjongerschans) over de dagelijkse praktijk. Wat kunnen we doen om de sterftecijfers omlaag te krijgen? Welke voorbeelden zijn er en waar zijn verbeteringen te realiseren?

Tenslotte is er nog kort gesproken over de verbeteracties ten aanzien van het registratieproces die Perined gaat oppakken samen met de geboortezorgpartijen.

Terugkijken webinar

De Q&A van dit webinar wordt hier z.s.m. geplaatst.

Over de sprekers

Gerco Janse is gynaecoloog in ziekenhuis de Tjongerschans. Van oorsprong is hij tropenarts geweest en heeft gewerkt in Tanzania en Pakistan. De opleiding tot gynaecoloog heeft hij deels in Nederland en deels in Engeland gedaan. Gerco is getrouwd en vader van 2 kinderen. Hij is dol op schaatsen en alles wat je maar op de fiets kunt doen, on en off-road.

Laura van der Meer-Kapelle is kinderarts neonatoloog in het Reinier de Graaf ziekenhuis. Daarnaast is zij Medisch Specialist Patientveiligheid in het Reinier. Dit is een ziekenhuisbrede functie waarbij zij de directie adviseert (gevraagd en ongevraagd) om patientveiligheid (en kwaliteit van zorg) te verbeteren. Daarnaast is zij lid van de werkgroep Kansrijke start van de coalitie Delft en medisch coördinator van de neonatologie in haar ziekenhuis.

Sanne Koole is Adjunct-directeur Perined. Perined heeft een schat aan informatie vanuit de perinatale audit en registratie. In dit webinar licht Sanne hier een aantal punten uit.

Sandra Raaijmakers-Simons is sinds 2011 (Physician assistant) Klinisch Verloskundige bij het OLVG in Amsterdam. Sinds 2020 is zij Promovenda – Synbio-Breast studie. Haar specialisaties zijn o.a. de aanlevering en controle van data naar Perined, Teamlid Value Based Health Care, Applicatiebeheerder en Algemeen bestuurslid federatie van VSV’s


Lees ook

1 juni 2023
Kwaliteit

VOICE Studie: Community of practice compleet

Met 4 VSV’s en 2 IGO’s gaat de VOICE studie de volgende fase in. Deze 6 samenwerkingsverbanden in de geboortezorg...
23 mei 2023
CPZ algemeen nieuws

Webinar Passende zorg en geboortezorg terugkijken

Bekijk het gesprek met Jan Kremer terug over passende geboortezorg. Waarom is het nodig en wat kunnen we doen? Een inspirerend gesprek
6 april 2023
Kwaliteit

Indicatorscores Integrale geboortezorg 2021 beschikbaar

De indicatorenset integrale geboortezorg over verslagjaar 2021 is gepubliceerd door het Zorg Instituut.