Webinar ‘Een gezonde zwangerschap: doorbreek de vicieuze cirkel van stress, roken en kwetsbaarheid!’

17 oktober 2023

Op 24 oktober organiseerden wij in samenwerking met het Trimbos instituut een webinar over stoppen met roken. Waarom is dit voor een (aanstaande) zwangere en een baby nou zo belangrijk? Dit webinar kun je terugkijken.

Over het webinar

In de studio ging Elzemarie Witzier, projectleider Kansrijke Start van het CPZ, in gesprek met Clasien van der Houwen, Karien Hack, Saskia Meijer, Linda Bolier, Linda de Boer-Hendriks en Chantal van Thillart over stoppen met roken. Waarom is stoppen met roken voor een (aanstaande) zwangere en een baby nou zo belangrijk, wat is de relatie tussen stress, roken en kwetsbaarheid? In het webinar hebben we je meegenomen in de kennis over dit onderwerp en hoe je, wellicht hernieuwd, als professional met dit thema aan de slag kan gaan.

  • Wat is de relatie tussen roken, stress en kwetsbaarheid. Elzemarie ging in gesprek met Clasien van der Houwen. Uit onderzoek blijkt dat de gevolgen van roken groot zijn.
  • Linda Bolier vertelde meer over het literatuuronderzoek wat zij heeft gedaan over dit onderwerp. O.a. blijkt dat vrouwen die blijven roken in een kwetsbare positite zitten. De stress die hiervandaan komt maakt het extra lastig om te stoppen.
  • Verhalen uit de praktijk. Karien Hack en Saskia Meijer vertelden hoe zij met dit thema aan de slag zijn gegaan bij de POP-poli in Apeldoorn
  • Linda de Boer nam ons mee in haar ervaringen met het begeleiden van vrouwen en partners in kwetsbare situaties. Hoe gaat een gesprek met een cliënt?
  • Chantal van den Thillart zette op een rijtje welke materialen en tools je als zorgverlener kunt gebruiken en waar je deze kunt vinden.
Webinar terugkijken
Handige linkjes, hulpmiddelen en downloaden presentatie
Gasten

Clasien van der Houwen is gynaecoloog en voorzitter van de Taskforce Rookvrije Start bij het Trimbos Instituut. Alle zorgprofessionals – van fertiliteitsverpleegkundige tot jeugdarts – slaan de handen ineen om elk kind een rookvrije start te geven. Ze werken samen in de Taskforce Rookvrije Start. Het doel van de Taskforce is dat (aanstaande) ouders stoppen met roken en rookvrij blijven. De Taskforce is onderdeel van het Trimbos-instituut en bevordert multidisciplinaire zorg, agendeert het onderwerp en verbetert kennis van professionals en publiek.

Linda Bolier is wetenschappelijk medewerker bij het programma Mentale Gezondheid en Preventie van het Trimbos-instituut. Ze heeft een achtergrond in ontwikkelingspsychologie en expertise in ontwikkeling, onderzoek en implementatie van preventieve interventies en beleid. Voor de Rookvrije Start deed ze samen met collega’s een literatuuronderzoek naar de relatie tussen roken, stress en kwetsbaarheid tijdens en na de zwangerschap.

Linda de Boer-Hendriks is een gekwalificeerde Stoppen met roken coach, met aantekening ‘EXTRA’ om stellen met kinderwens of zwangere vrouwen /en/of partners, specifiek te begeleiden. Zij is een Vrijgevestigde SMR-zorgverlener bij Aesculaap Medische Assistentie in Ohé en Laak. En is ook een van de coaches verbonden aan Telefonische Coaching Rookvrije Ouders. Zij geeft stoppen met roken begeleidingen die intensiever zijn. Daarbij extra aandacht voor het leren van veranderen van gedrag met betrekking tot tabaks- en nicotineverslaving. In context met de mens achter de roker. Linda is ook enthousiast lid van de Landelijke Coalitie Kansrijke Start.

Chantal van den Thillart is ruim zes jaar werkzaam bij het Trimbos-instituut als wetenschappelijk medewerker. Zij werkt aan verschillende projecten, onder andere de Rookvrije Start. Samen met de Taskforce Rookvrije Start helpt zij alle zorgverleners die betrokken zijn bij de zwangerschap en het opgroeiende kind. Zodat zorgverleners in actie komen, hun rol pakken en (aanstaande) ouders laagdrempelig begeleiden naar passen stoppen-met-rokenzorg.

Karien Hack en Saskia Meijer zijn gynaecologen in Gelre Ziekenhuizen en ambassadeurs van Rookvrije Start. Binnen het VSV Apeldoorn hebben zij het zorgpad rond stoppen-met-roken ontwikkeld. In de praktijk blijkt dat de groep psychisch of maatschappelijk kwetsbare zwangeren, die doorgaans begeleid worden door de POP (Psychiatrie, Pediatrie en Obstetrie) poli, vaak roken en dat het lastig is deze groep (blijvend) te laten stoppen met roken. Om het aantal gestarte coachingstrajecten en het aantal (geslaagde) stoppogingen in deze groep te vergroten zal een project op de POP poli starten met laagdrempelige en toegankelijke stoppen-met-roken begeleiding van een coach op locatie.

Saskia Meijer


Lees ook

13 mei 2024
Kansrijke Start

Webinar (Hoe) Stel jij de vraag: Wil je het komend jaar zwanger worden?

Op 19 juni nodigen we je uit voor een webinar dat draait om een belangrijke vraag: "Wil jij het komende...
30 april 2024
Kansrijke Start

Stimulans beleid Rookvrije Start 2024-2025

Roken tijdens de zwangerschap verhoogt het risico op perinatale sterfte en gezondheidscomplicaties zoals miskramen, vroeggeboorten, luchtweginfecties en kanker. Een zwangerschap...
18 april 2024
Kansrijke Start

Zevende voortgangsrapportage Kansrijke Start

Op 17 april heeft staatssecretaris Van Ooijen de jaarlijkse voortgangsrapportage Kansrijke Start en de landelijke monitor van het RIVM naar...