Verbinden medisch en sociaal domein centraal op kickoff Kansrijke Start

18 april 2019

Op donderdag 11 april deelden (potentiële) deelnemers van lokale coalities Kansrijke Start kennis, inzichten, factoren of simpelweg ingangen met elkaar. Alles om de eerste zo belangrijke 1000 dagen van elk kind in Nederland te verbeteren. Professoren Tessa Roseboom en Eric Steegers spraken over het belang van de eerste 1000 dagen van het kind. Steegers onthulde dat “je postcode misschien nog wel belangrijker is dan je erfelijke code.” Voor alle aanwezigen een inzicht om rekening mee te houden.

In de middag schoof minister Hugo de Jonge bij de moderator aan tafel. De Jonge vertelde o.a. over zijn eigen ervaring in Rotterdam waar hij als wethouder heeft ervaren hoe belangrijk het is dat de geboortezorg en het sociaal domein de handen regionaal ineenslaan in het belang van die goede start voor elk kind. Het was gynaecoloog Erik Steegers die hem benaderde met een kaart van Rotterdam waarop pijnlijk duidelijk werd dat de verschillende tussen wijken met betrekking tot babysterfte heel groot zijn. Een gezamenlijke aanpak bleek het antwoord.

Ook sprak hij over het belang van een goede menukaart die voor elke regio duidelijkheid moet bieden over welke interventies je op welk moment kunt inzetten.

De minister onthulde samen met een ervaringsdeskundige en de aanwezige wethouders een kaart van gemeenten die als GIDS-gemeente de impuls binnen het stimuleringsprogramma lokale coalities Actieprogramma Kansrijke Start hebben aangevraagd om te bouwen aan lokale coalities Kansrijke Start. Dit stimuleringsprogramma wordt uitgevoerd door Pharos en werkt hiervoor samen met het CPZ.

Crashcourse geboortezorg

Marlies Buurman (CPZ) en Jolanda Liebrechts (verloskundige/KNOV) verzorgden een crashcourse Geboortezorg waarin de vraag centraal stond hoe elkaar te vinden. Hoe leggen we bruggen en werkbare relaties tussen sociaal en medisch domein? In deze deelsessie kwam de zaal met een grote hoeveelheid vragen en opmerkingen; reden te meer om elkaar te blijven opzoeken, te blijven verbinden. De presentatie vind je hier. Deze is ook te gebruiken in je eigen regio. Wanneer je deze presentatie wilt aanpassen, neem dan even contact met ons op door een mail te sturen naar marliesbuurman@collegepz.nl.

Factsheet Kansrijke start

Tijdens de kickoff werd een overzichtelijke factsheet met geboortecijfers gedeeld met daarin kennis en feiten rond kansrijke start, de basisprincipes van de lokale coalities Kansrijke start en kerncijfers geboortezorg.


Lees ook

2 juli 2024
Cliëntparticipatie

Strong Babies reikt Jonge Onderzoekers beurs uit voor gelijke kansen in de geboortezorg

Komend najaar 2024 reikt Strong Babies de Jonge Onderzoekers beurs uit voor onderzoek gericht op het bestrijden van kansongelijkheid in...
19 juni 2024
Kansrijke Start

Terugblik webinar (Hoe) Stel jij de vraag: Wil je het komend jaar zwanger worden?

Vanuit het actieprogramma Kanstijke Start is het de ambitie om het gesprek over Gezond Zwanger Worden bij iedereen in de...
13 juni 2024
Kansrijke Start

Verwijs (aanstaande) ouders naar ZwangerWijzer

ZwangerWijzer helpt mensen met een kinderwens bij de voorbereiding van de zwangerschap. Door het invullen van de online vragenlijst kunnen...