Verbinden medisch en sociaal domein centraal op kickoff Kansrijke Start

18 april 2019

Op donderdag 11 april deelden (potentiële) deelnemers van lokale coalities Kansrijke Start kennis, inzichten, factoren of simpelweg ingangen met elkaar. Alles om de eerste zo belangrijke 1000 dagen van elk kind in Nederland te verbeteren. Professoren Tessa Roseboom en Eric Steegers spraken over het belang van de eerste 1000 dagen van het kind. Steegers onthulde dat “je postcode misschien nog wel belangrijker is dan je erfelijke code.” Voor alle aanwezigen een inzicht om rekening mee te houden.

In de middag schoof minister Hugo de Jonge bij de moderator aan tafel. De Jonge vertelde o.a. over zijn eigen ervaring in Rotterdam waar hij als wethouder heeft ervaren hoe belangrijk het is dat de geboortezorg en het sociaal domein de handen regionaal ineenslaan in het belang van die goede start voor elk kind. Het was gynaecoloog Erik Steegers die hem benaderde met een kaart van Rotterdam waarop pijnlijk duidelijk werd dat de verschillende tussen wijken met betrekking tot babysterfte heel groot zijn. Een gezamenlijke aanpak bleek het antwoord.

Ook sprak hij over het belang van een goede menukaart die voor elke regio duidelijkheid moet bieden over welke interventies je op welk moment kunt inzetten.

De minister onthulde samen met een ervaringsdeskundige en de aanwezige wethouders een kaart van gemeenten die als GIDS-gemeente de impuls binnen het stimuleringsprogramma lokale coalities Actieprogramma Kansrijke Start hebben aangevraagd om te bouwen aan lokale coalities Kansrijke Start. Dit stimuleringsprogramma wordt uitgevoerd door Pharos en werkt hiervoor samen met het CPZ.

Crashcourse geboortezorg

Marlies Buurman (CPZ) en Jolanda Liebrechts (verloskundige/KNOV) verzorgden een crashcourse Geboortezorg waarin de vraag centraal stond hoe elkaar te vinden. Hoe leggen we bruggen en werkbare relaties tussen sociaal en medisch domein? In deze deelsessie kwam de zaal met een grote hoeveelheid vragen en opmerkingen; reden te meer om elkaar te blijven opzoeken, te blijven verbinden. De presentatie vind je hier. Deze is ook te gebruiken in je eigen regio. Wanneer je deze presentatie wilt aanpassen, neem dan even contact met ons op door een mail te sturen naar marliesbuurman@collegepz.nl.

Factsheet Kansrijke start

Tijdens de kickoff werd een overzichtelijke factsheet met geboortecijfers gedeeld met daarin kennis en feiten rond kansrijke start, de basisprincipes van de lokale coalities Kansrijke start en kerncijfers geboortezorg.


Lees ook

14 november 2023
Kansrijke Start

Nieuwsbrief Kansrijke Start - terugblik Kansrijke Start 5 jaar: Maak het verschil!

Kansrijke Start bestond afgelopen week 5 jaar. In deze 5 jaar zijn in heel Nederland lokale coalities aan de slag...
26 oktober 2023
Kansrijke Start

Nieuwsbrief Kansrijke Start - 30 oktober - 3 november: week van Kansrijke Start 5 jaar: Maak het verschil!

Van 30 oktober t/m 3 november viert het actieprogramma Kansrijke Start de jubileumweek Kansrijke Start 5 jaar: Maak het verschil! In deze...
17 oktober 2023
Kansrijke Start

Webinar 'Een gezonde zwangerschap: doorbreek de vicieuze cirkel van stress, roken en kwetsbaarheid!'

Op 24 oktober organiseerden wij in samenwerking met het Trimbos instituut een webinar over stoppen met roken. Waarom is dit...