“Kansongelijkheid begint in de baarmoeder”

20 mei 2021

Webinar Kans(on)gelijkheid in onderwijs én geboortezorg:  Save the date 3 juni 20:00-21:00 uur

Kans(on)gelijkheid in het onderwijs is een hot topic, recent nog weer eens aangejaagd door het succes van de documentairereeks ‘Klassen’. Ook in de geboortezorg komt het issue steeds hoger op de agenda: Langzaam maar zeker komt er meer aandacht voor de sociale verloskunde, worden sociaaleconomische factoren genoemd als duiding bij de stagnatie van perinatale sterftecijfers en groeit het bereik van het actieprogramma Kansrijke Start. Dat die aandacht broodnodig, blijkt uit vele rapporten en studies. Zo stelt Bastian Ravensteijn in een recent interview over de ‘KansenKaart’ dat kansongelijkheid al begint in de baarmoeder.

Wat zijn de parallellen tussen het onderwijs en de geboortezorg? Waar zit de urgentie? En welke voorbeelden bieden nu perspectief voor de toekomst?

We bespreken het met Rinda den Besten, Geri Bonhof en Eric Steegers.

Met onderstaande knop kun je je aanmelden!

Over Rinda den Besten: oud-wethouder van Utrecht, brede bestuurlijke achtergrond. Recent overgestapt van de PO-raad (primair onderwijs) naar de Jeugdbescherming. Gezondheidsachterstanden en kans(on)gelijkheid zijn thematische pijlers die als rode draden door carrière lopen.

Over Eric Steegers: gynaecoloog en hoogleraar Verloskunde en Gynaecologie en afdelingshoofd binnen het Erasmus MC in Rotterdam. Voorvechter van sociale verloskunde en verbeterde zorg voor kwetsbare groepen in achterstandswijken. Laat zien dat de verbinding tussen het medisch domein en de gemeentelijke sociaal maatschappelijke hulpverlening werkt.

Over Geri Bonhof: bestuursvoorzitter College Perinatale Zorg en lid stuurgroep “Kansrijke Start”. Brede maatschappelijke bestuurlijke achtergrond. Pleitbezorger van een kansrijke en gelijke start voor kinderen. “Preventie start met het investeren in de eerste 1000 dagen.”


Lees ook

1 juni 2023
Preventie

Toolkit Preventie postpartum depressie

Hoe kun je als professional helpen bij het voorkomen van depressie bij vrouwen die zwanger of net bevallen zijn? Hiervoor...
1 juni 2023
Kansrijke Start

Webinar 31 mei 'Een Kansrijke Start met GALA en SPUK' terugkijken

Wat je als professionals in Kansrijke Start over het GALA en SPUK moet weten Op vrijdag 3 februari 2023 is...
16 mei 2023
Kansrijke Start

Regiotour ‘Samen voor een Kansrijke Start’

Na de succesvolle conferentie 'Samen voor een Kansrijke Start' nu een vervolg met de Regiotour.