“Kansongelijkheid begint in de baarmoeder”

20 mei 2021

Webinar Kans(on)gelijkheid in onderwijs én geboortezorg:  Save the date 3 juni 20:00-21:00 uur

Kans(on)gelijkheid in het onderwijs is een hot topic, recent nog weer eens aangejaagd door het succes van de documentairereeks ‘Klassen’. Ook in de geboortezorg komt het issue steeds hoger op de agenda: Langzaam maar zeker komt er meer aandacht voor de sociale verloskunde, worden sociaaleconomische factoren genoemd als duiding bij de stagnatie van perinatale sterftecijfers en groeit het bereik van het actieprogramma Kansrijke Start. Dat die aandacht broodnodig, blijkt uit vele rapporten en studies. Zo stelt Bastian Ravensteijn in een recent interview over de ‘KansenKaart’ dat kansongelijkheid al begint in de baarmoeder.

Wat zijn de parallellen tussen het onderwijs en de geboortezorg? Waar zit de urgentie? En welke voorbeelden bieden nu perspectief voor de toekomst?

We bespreken het met Rinda den Besten, Geri Bonhof en Eric Steegers.

Met onderstaande knop kun je je aanmelden!

Over Rinda den Besten: oud-wethouder van Utrecht, brede bestuurlijke achtergrond. Recent overgestapt van de PO-raad (primair onderwijs) naar de Jeugdbescherming. Gezondheidsachterstanden en kans(on)gelijkheid zijn thematische pijlers die als rode draden door carrière lopen.

Over Eric Steegers: gynaecoloog en hoogleraar Verloskunde en Gynaecologie en afdelingshoofd binnen het Erasmus MC in Rotterdam. Voorvechter van sociale verloskunde en verbeterde zorg voor kwetsbare groepen in achterstandswijken. Laat zien dat de verbinding tussen het medisch domein en de gemeentelijke sociaal maatschappelijke hulpverlening werkt.

Over Geri Bonhof: bestuursvoorzitter College Perinatale Zorg en lid stuurgroep “Kansrijke Start”. Brede maatschappelijke bestuurlijke achtergrond. Pleitbezorger van een kansrijke en gelijke start voor kinderen. “Preventie start met het investeren in de eerste 1000 dagen.”


Lees ook

13 mei 2024
Kansrijke Start

Webinar (Hoe) Stel jij de vraag: Wil je het komend jaar zwanger worden?

Op 19 juni nodigen we je uit voor een webinar dat draait om een belangrijke vraag: "Wil jij het komende...
30 april 2024
Kansrijke Start

Stimulans beleid Rookvrije Start 2024-2025

Roken tijdens de zwangerschap verhoogt het risico op perinatale sterfte en gezondheidscomplicaties zoals miskramen, vroeggeboorten, luchtweginfecties en kanker. Een zwangerschap...
18 april 2024
Kansrijke Start

Zevende voortgangsrapportage Kansrijke Start

Op 17 april heeft staatssecretaris Van Ooijen de jaarlijkse voortgangsrapportage Kansrijke Start en de landelijke monitor van het RIVM naar...