Nú kan het nog: subsidie voor digitale gegevensuitwisseling geboortezorg

23 november 2020

Geboortezorgregio’s die nog gebruik willen maken van de subsidie VIPP Babyconnect voor digitale gegevensuitwisseling, moeten nú hun aanvraag gaan voorbereiden.

Digitale uitwisseling tussen geboortezorgverleners onderling én met cliënten is op dit moment nog niet of maar beperkt mogelijk. Het gevolg is dat zorgverleners vaak gegevens overtypen en informatie mondeling doorgeven. Deze manier van werken is inefficiënt en foutgevoelig. Ook cliënten kunnen op deze manier hun eigen gegevens niet of beperkt inzien. Zij kunnen nu niet controleren wie de informatie kan bekijken en gebruiken.

Om dit te veranderen kunnen zorgprofessionals en zorgorganisaties in de geboortezorg gebruik maken van de VIPP Babyconnect subsidie van het ministerie van VWS voor digitale gegevensuitwisseling. Het VIPP Babyconnect programmabureau helpt zorgverleners en organisaties veilige digitale gegevensuitwisseling mogelijk te maken voor naadloos aansluitende zorg. Voorwaarden zijn onder meer: een regionaal partnerschap vormen en afspraken maken over gegevensuitwisseling.

Momentum

Erik Gerritsen, Secretaris-Generaal bij VWS, riep eerder deze maand tijdens de gebruikersdag van Babyconnect op tot versnelling: “Het traject van digitale gegevensuitwisseling is taai, maar ik roep op tot versnelling. Pak nu het momentum om digitale gegevensuitwisseling in de praktijk te brengen. De subsidieregeling is er nú.”

Ook Susan Osterop, programmamanager Babyconnect, benadrukt het belang van nú samen te werken en nu niet langer af te wachten: “De realisatie van digitale gegevensuitwisseling is een ingewikkeld traject. Het vraagt afstemming van vele partijen en technische aanpassingen. Hiervoor is nu nog de VIPP Babyconnect-regeling en de ondersteuning vanuit het programmabureau beschikbaar. Doe je nu niet mee, dan moet je het later zelf gaan organiseren”.

Nieuwe normaal

Digitale uitwisseling van gegevens wordt het nieuwe normaal. De Zorgstandaard integrale geboortezorg en de wettelijke verplichting die er aan komen, schrijven voor dat gegevens digitaal moeten worden uitgewisseld. Bovendien willen zorgverleners en zwangeren heel graag gegevens digitaal met elkaar delen voor betere en veiligere zorg.

Subsidie aanvragen is nog mogelijk in november/december 2020, februari 2021 en juni 2021. De subsidies bedragen maximaal 88.200 euro per VSV of IGO die deelneemt aan een regionaal partnerschap. Een partnerschap kan dus een veelvoud van dit bedrag aanvragen.

Voorbereidingstijd

Regio’s die in februari subsidie willen aanvragen, moeten uiterlijk in november starten met de voorbereidingen. De voorbereidingstijd voor deze subsidieaanvraag bedraagt in de praktijk namelijk minimaal drie maanden. Ook voor de laatste aanvraagperiode in juni begint de tijd te dringen, omdat regio’s vaak meer voorbereidingstijd nodig hebben dan de minimale drie maanden. Dus ook regio’s die mikken op juni 2021, moeten nu in actie komen.

Het programmabureau van VIPP Babyconnect ondersteunt de geboortezorg bij het starten van de regionale samenwerking en het voorbereiden van de subsidieaanvraag. Zij doet dat in samenwerking met onder andere KNOV, Bo Geboortezorg, PGO on Air, NVOG, VSV Federatie en CPZ.

Ga naar www.babyconnect.org voor een overzichtelijk stappenplan en alle benodigde informatie, formats en tips. Het regionaal ondersteuningsteam van Babyconnect is beschikbaar voor tips en advies op maat.  Of neem contact op met programmamanager Susan Osterop: info@carecodex.org of 085 – 3012941


Lees ook

1 februari 2024
Gegevensuitwisseling

PGO in de geboortezorg live!

Maandag 22 januari werd het startsein gegeven voor het PGO in de geboortezorg door de zwangere Anne Talman en echoscopist...
27 november 2023
Gegevensuitwisseling

Livegang PGO Geboortezorg & PGO informatiepunt

Op maandag 22 januari 2024 organiseert Gerrit, de RSO in Noord-Nederland, de feestelijke livegang van PGO's in de geboortezorg in...
13 november 2023
Gegevensuitwisseling

Overeenstemming leveranciers VIS-en en partnerschappen over samenwerking digitale gegevensdeling.

Vrijdag 10 november hebben de regionale partnerschappen van VIPP Babyconnect en leveranciers Onatal en Orfeus overeenstemming bereikt over de samenwerking...