Nieuws Hogere perinatale sterfte bij asiel...

Hogere perinatale sterfte bij asielzoekers

20 januari 2021

Recent onderzoek naar zwangerschapsuitkomsten van asielzoekers in Nederland (Verschuuren A.E.H. et al) laat zien dat de perinatale sterfte onder kinderen van asielzoekers hoger lag dan bij Nederlandse moeders (3,2 vs. 0,6%). In het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (2020;164) vind je een weergave van dit onderzoek.

In het artikel ‘Zeven keer zo hoge perinatale sterfte bij vluchtelingen; hoe u de kinderen van vluchtelingen een betere start kunt geven’ uit dezelfde uitgave van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (2020;164) adviseren Petra de Jong (jeugdarts KNMG), Jamilah Sherally (arts internationale gezondheidszorg) en Simone Goosen (epidemioloog en adviseur migratie en gezondheid) de inzet van een tolk bij contacten met zwangere vluchtelingen.

Hoe schakel je een tolk in?

De Johannes Wier Stichting voor gezondheidszorg en mensenrechten heeft een gebruiksaanwijzing ontwikkeld voor het hoe, waarom en wanneer van het werken met een tolk in de geboortezorg. Deze vind je hier.

Ketenrichtlijn asielzoekers voor de geboortezorg

De ketenrichtlijn geboortezorg asielzoekster is bedoeld om zwangeren in de COA- opvang te begeleiden. Deze ketenrichtlijn is geïnitieerd in 2010 en is in samenwerking met de landelijke organisaties KNOV, Brancheorganisatie Geboortezorg, GZARMA, NVOG, COA en GGD GHOR Nederland tot stand gebracht. In juni 2020 is de bestaande richtlijn geactualiseerd. Deze ketenrichtlijn geboortezorg vind je hier.


Lees ook

22 maart 2023
Kansrijke Start

Save the date 25 april - webinar 'Centering Zorg en Kansrijke Start'

Op 25 april a.s. organiseren wij, live vanuit de studio, van 20:00 tot 21:00 uur het webinar 'Centering Zorg en...
8 maart 2023
Preventie

Webinar 'Als je elkaars taal niet spreekt'

Geboortezorg voor vrouwen met een vlucht- of migratieachtergrond Op dinsdag 4 april organiseren wij in samenwerking met de Patiëntenfederatie, van...
1 maart 2023
Kansrijke Start

Indicatorenset Lokale Monitoring Kansrijke Start helpt inzicht te krijgen in uitvoering actieprogramma Kansrijke Start

Met de Indicatorenset Lokale Monitoring Kansrijke Start kun je als lokale coalitie inzicht krijgen in de uitvoering van het actieprogramma...