CPZ vraagt aandacht voor capaciteitsproblematiek

8 oktober 2021

Met een brief aan de voorzitters van de ROAZ-en heeft het CPZ op 4 oktober 2021 aandacht gevraagd voor de nijpende capaciteitsproblemen in de (acute) verloskunde. De oproep is om in Nederland zowel de planbare als acute geboortezorg beschikbaar te houden voor eenieder die dat nodig heeft. Dit vraagt om (realtime) inzicht in de capaciteit, bovenregionale afstemming en coördinatie. De ROAZ-voorzitters hebben inmiddels laten weten de problematiek te herkennen en de thematiek te agenderen op de overlegtafels in de regio.

Onhoudbaar

De steeds nijpender wordende veiligheids- en toegankelijkheidssituatie in de geboortezorg baart inmiddels grote zorgen. In een aantal regio’s staat de poliklinische bevalling en de tweedelijns verloskundige zorg ernstig onder druk. Verloskundigen zijn veel te veel tijd kwijt met het vinden van een bed. Het probleem wordt met name veroorzaakt door het tekort aan O&G-verpleegkundigen, waardoor ziekenhuizen minder bedden ter beschikking hebben. De druk op de ziekenhuizen als gevolg van corona én de huidige geboortepiek hebben de tekorten versterkt. De situatie is op een aantal plekken onhoudbaar geworden.

Inzicht nodig

In een aantal regio’s gebruiken gezamenlijke geboortezorgprofessionals een capaciteitsdashboard waarin inzichtelijk is wat de beddencapaciteit is op de verlos- en verblijfkamers en de neonatologie-afdelingen van de ziekenhuizen in de regio. Het dashboard is direct gekoppeld aan het ziekenhuisinformatiesysteem, waardoor realtime informatie beschikbaar is. Landelijke uitrol van een dergelijk systeem voor de geboortezorg is noodzakelijk.

Bekijk ook: https://www.kennisnetgeboortezorg.nl/nieuws/lpz-capaciteitsdashboard-helpt-geboortezorg/


Lees ook

18 december 2023
Capaciteit & toegankelijkheid

Flexibiliseren aanspraak kraamzorg

In 2024 wordt er een wijziging doorgevoerd in het basispakket van de Zorgverzekeringswet 2023 op het gebied van kraamzorg. In...
27 november 2023
Capaciteit & toegankelijkheid

Geboortezorgpartijen gaan aan de slag met gezamenlijk plan van aanpak capaciteitsproblematiek

Het is al langere tijd duidelijk dat de toegankelijkheid van de geboortezorg onder druk staat vanwege capaciteitsproblemen. In het najaar...
5 juli 2023
Capaciteit & toegankelijkheid

Per direct tariefverhoging kraamzorg en toeslag CenteringZwangerschap in 2024

NZa helpt mee de kraamzorg toegankelijk te houden door per direct een extra toeslagprestatie 'integrale geboortezorg' voor kraamzorg mogelijk te maken.