Wijziging quarantainebeleid COVID-19 voor zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis

20 januari 2022

Vanwege de aanzienlijke toename van het aantal besmettingen in Nederland door de omikronvariant en het reële risico op ontwrichtende effecten op de maatschappij doordat veel mensen in quarantaine zijn, heeft het 138e OMT geadviseerd om de quarantaineregels te versoepelen. Naar aanleiding van dit advies is het protocol Uitgangspunten testbeleid en inzet zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis | LCI richtlijnen (rivm.nl) aangepast.

Zorgmedewerkers zonder klachten die huisgenoot (categorie 1) of overig nauw contact (categorie 2) zijn van een positief geteste persoon hoeven niet in quarantaine als zij een boostervaccinatie hebben ontvangen of minder dan 8 weken geleden COVID-19 infectie hebben doorgemaakt. Wel gelden er aanvullende maatregelen:

  • Zorgmedewerkers laten zich testen op dag 0 en dag 5 en als zij klachten krijgen.
  • Bij werkzaamheden met kwetsbare patiënten wordt geadviseerd om dagelijks voor start van de werkzaamheden een zelftest te doen.
  • Zorgmedewerkers dragen tijdens het werk steeds een chirurgisch mondneusmasker ten minste type II en houden zoveel mogelijk afstand van patiënten en collega’s.

Deze aanvullende maatregelen gelden t/m 10e dag na het laatste contact met de positief geteste persoon.

Overige zorgmedewerkers die geen boostervaccinatie hebben ontvangen en niet minder dan 8 weken geleden COVID-19 infectie hebben doorgemaakt (of met onbekende status) gaan in quarantaine. Bij personeelstekort kan de instelling besluiten om hiervan af te wijken en de zorgmedewerkers te laten werken onder bepaalde voorwaarden. Zie ook Afwegingskader ter ondersteuning van besluitvorming door zorginstellingen bij ernstig bedreigde zorgcontinuïteit | LCI richtlijnen (rivm.nl).   

De Handreiking voor contactonderzoek bij COVID-19 in instellingen voor langdurige zorg | LCI richtlijnen (rivm.nl) wordt momenteel nog herzien en zal zo snel mogelijk gepubliceerd worden.


Lees ook

22 maart 2023
Corona

Update uitgangspunten corona testbeleid en inzet zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis

In februari 2023 heeft het RIVM geadviseerd om de specifieke maatregelen met betrekking tot COVID-19 te stoppen en voortaan algemene...
17 januari 2023
Corona

Zwangere vrouw heeft bekende en te verwachten bijwerkingen na coronavaccinatie

Vrouwen die een eerste coronavaccinatie ontvingen tijdens de zwangerschap gaven aan bijwerkingen te hebben ervaren die te verwachten zijn na...
14 september 2022
Corona

Zwangerschap en boosterprik

Binnenkort start de boostervaccinatie campagne (herhaalprik) voor COVID-19. Alleen personen die de basisserie van de COVID-19-vaccinatie al hebben ontvangen, komen...