Staatssecretaris Blokhuis bezoekt Taskforce Rookvrije Start

11 oktober 2018

Op vrijdag 5 oktober 2018 bezocht staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS het VSV Apeldoorn in het Gelre Ziekenhuis en maakte hij kennis met de leden van Taskforce Rookvrije Start. De Taskforce Rookvrije Start is een samenwerking tussen alle beroepsgroepen in de Geboortezorg met als doel dat alle (aanstaande) ouders stoppen met roken en rookvrij blijven.    

Tijdens het werkbezoek van de staatssecretaris gaven de leden van de Taskforce onder andere inzicht in de plannen die zij hebben voor komende jaren. Per 2020 wil de Taskforce dat minder dan 5% van de zwangere vrouwen rookt en dat minder dan 25% van de vrouwen na de zwangerschap weer gaan roken. Nu is dat percentage respectievelijk 9% en ruim 50%. Hiervoor is het nodig dat alle zorgverleners – van verloskundige tot jeugdarts, van SMR-coach tot verslavingsarts – de handen ineen slaan.

Het Verloskundig Samenwerkingsverband (VSV) Apeldoorn is een mooi voorbeeld van hoe er in de praktijk wordt gewerkt aan een Rookvrije Start. Het thema roken en het stopadvies zijn bijvoorbeeld opgenomen in het ‘persoonlijk zwangerschapsplan’ dat alle zwangere vrouwen ontvangen.

Paul Blokhuis onderkent het belang van de Taskforce en heeft bewondering voor de multidisciplinaire aanpak. Tijdens zijn werkbezoek maakte hij duidelijk dat hij zich nog meer wil inzetten voor een rookvrije generatie in 2040, maar zo mogelijk nog eerder. Word Ambassadeur via https://rookvrijestart.rokeninfo.nl/word-ambassadeur en ontvang de e-learning gratis voor jou en nog 10 collega’s.


Lees ook

1 juni 2023
Preventie

Toolkit Preventie postpartum depressie

Hoe kun je als professional helpen bij het voorkomen van depressie bij vrouwen die zwanger of net bevallen zijn? Hiervoor...
1 juni 2023
Kansrijke Start

Webinar 31 mei 'Een Kansrijke Start met GALA en SPUK' terugkijken

Wat je als professionals in Kansrijke Start over het GALA en SPUK moet weten Op vrijdag 3 februari 2023 is...
16 mei 2023
Kansrijke Start

Regiotour ‘Samen voor een Kansrijke Start’

Na de succesvolle conferentie 'Samen voor een Kansrijke Start' nu een vervolg met de Regiotour.