Puur rookvrij

1 november 2022

Bespreek roken met ouders: “Maak het verschil tussen leven en dood”

Jonge kinderen hebben een grotere kans om ziek te worden als hun ouders roken. Door te stoppen met roken kunnen astma, luchtweginfecties en oorontsteking voorkomen worden. Vanaf eind oktober richt de landelijke campagne PUUR rookvrij zich daarom weer op ouders met thuiswonende kinderen. Onder andere video’s en banners worden gefaseerd ingezet op plekken waar ouders komen. Hiermee worden zij op een positieve manier aangezet tot het doen van een stoppoging.

Ongeveer 80 procent van de mensen die roken wil stoppen. De kans dat een ouder stopt met roken is groter als je als zorgverlener een stopadvies geeft en verwijst naar begeleiding. Juist jij als zorgverlener kan dat verschil maken!

Zo zegt kinderarts Noor Rikkers-Mutsaerts: “Het bespreken van roken is heel belangrijk, omdat roken zo ontzettend ziekmakend is. Maak het verschil tussen leven en dood.”

Kraamverzorgende Roxanne Broeks-Gäde: “Ik vind het een taak van de kraamverzorgende om een kindje rookvrij te laten opgroeien. Help ouders om de cirkel te doorbreken.

Vraag ouders of ze roken en verwijs hen naar begeleiding. Wil je weten hoe je dit gemakkelijk en snel kunt doen? Kijk voor tips, informatie en een gratis materialenpakket op puurvoorprofs.nl/ingesprek.


Lees ook

2 juli 2024
Cliëntparticipatie

Strong Babies reikt Jonge Onderzoekers beurs uit voor gelijke kansen in de geboortezorg

Komend najaar 2024 reikt Strong Babies de Jonge Onderzoekers beurs uit voor onderzoek gericht op het bestrijden van kansongelijkheid in...
19 juni 2024
Kansrijke Start

Terugblik webinar (Hoe) Stel jij de vraag: Wil je het komend jaar zwanger worden?

Vanuit het actieprogramma Kanstijke Start is het de ambitie om het gesprek over Gezond Zwanger Worden bij iedereen in de...
13 juni 2024
Kansrijke Start

Verwijs (aanstaande) ouders naar ZwangerWijzer

ZwangerWijzer helpt mensen met een kinderwens bij de voorbereiding van de zwangerschap. Door het invullen van de online vragenlijst kunnen...