Help je de informatie medicatiedoseringen in de zwangerschap verbeteren?

29 september 2022

Er is weinig informatie over medicatiedoseringen tijdens de zwangerschap. Toch is bekend dat veranderingen in het lichaam van zwangere vrouwen invloed kunnen hebben op de dosering die zij nodig hebben. Project MADAM (Model-Aangepaste Doseringen voor Alle Moeders)  is een samenwerking tussen het Radboudumc, Maastricht UMC+ en Lareb. Het doel is om zwangerschap specifieke doseeradviezen op te stellen, onder andere door nieuwe soorten bewijs te gebruiken. Het uiteindelijke doel is het opzetten van een landelijk formularium voor zwangere vrouwen.

De mening van de zorgverleners is heel belangrijk voor dit project. De projectleiders vragen je hulp door de volgende enquête in te vullen: https://bit.ly/project-MADAM-zorgverleners

Ook kun je helpen door de enquête te verspreiden onder (recent) zwangere vrouwen. Onder aan dit bericht vind je materialen om hiervoor te gebruiken.

Meer over het project MADAM

Project MADAM ((Model-Aangepaste Doseringen voor Alle Moeders) is een samenwerking tussen het Radboudumc, Maastricht UMC+ en Lareb Moeders van Morgen met financiering van de Gates stichting. Het doel is om doseeradviezen voor zwangere vrouwen op te stellen, onder andere door nieuwe soorten bewijs te gebruiken. Op termijn zullen deze adviezen onderdeel worden van een landelijk zwangerschapsformularium. 

In het kader van het opstellen van deze adviezen, wordt gevraagd naar de mening van zorgverleners en van (recent) zwangere vrouwen wat betreft de huidige informatie over medicatie(doseringen) in de zwangerschap en naar hun informatiebehoeften indien er doseeradviezen voor tijdens de zwangerschap worden opgesteld. Om deze reden zijn er twee enquêtes gelanceerd onder zorgverleners (artsen, apothekers en verloskundigen) en (recent) zwangere vrouwen in Nederland en andere Europese landen. Deze enquêtes zijn gebaseerd op de leerpunten vanuit negen focusgroepen met zorgverleners en zwangere vrouwen die we eerder hebben uitgevoerd. 

Er zijn verschillende materialen voor zorgverleners en (recent) zwangere vrouwen die je kunt gebruiken. Voorbeelden voor teksten zijn:

Help je de informatie over medicatie(doseringen) in de zwangerschap te verbeteren? Doe mee aan deze enquête

Er is weinig informatie over medicatie(doseringen) tijdens de zwangerschap. Toch weten we dat veranderingen in het lichaam van zwangere vrouwen invloed kunnen hebben op de dosering die zij nodig hebben. Project MADAM (Model-Aangepaste Doseringen voor Alle Moeders) is een samenwerking tussen het Radboudumc, Maastricht UMC+ en Lareb met als doel het opstellen van doseeradviezen voor zwangere vrouwen. Dit kan onder andere door nieuwe soorten bewijs te gebruiken. Ben je op dit moment zwanger of in de laatste drie jaar zwanger geweest ? Dan horen onderzoekers graag wat jouw mening is over de huidige . Je kan het delen door deze enquête af te nemen: https://bit.ly/project-MADAM-zwangeren


Lees ook

14 november 2023
Kansrijke Start

Nieuwsbrief Kansrijke Start - terugblik Kansrijke Start 5 jaar: Maak het verschil!

Kansrijke Start bestond afgelopen week 5 jaar. In deze 5 jaar zijn in heel Nederland lokale coalities aan de slag...
31 oktober 2023
Preventie

ZwangerWijzer volledig vernieuwd

ZwangerWijzer helpt mensen met een kinderwens bij de voorbereiding van de zwangerschap d.m.v. het invullen van een online vragenlijst.
26 oktober 2023
Kansrijke Start

Nieuwsbrief Kansrijke Start - 30 oktober - 3 november: week van Kansrijke Start 5 jaar: Maak het verschil!

Van 30 oktober t/m 3 november viert het actieprogramma Kansrijke Start de jubileumweek Kansrijke Start 5 jaar: Maak het verschil! In deze...