Nieuw materiaal helpt aanstaande moeders stoppen met roken

13 augustus 2019

Veel zorgverleners merken dat hun adviezen en voorlichting over stoppen met roken niet altijd goed worden begrepen, onthouden of toegepast. Samen met zwangeren en jonge moeders zijn werkwijzen en materialen ontwikkeld die zorgverleners kunnen ondersteunen in het voeren van het gesprek over stoppen met roken. Niet voor iedere vrouw is het eenvoudig om te stoppen met roken als je zwanger bent.

Zwangere vrouwen die roken, hechten waarde aan het stopadvies van een zorgverlener. Toch lukt het niet ze allemaal te laten stoppen met roken. Zeven op de honderd aanstaande moeders roken door als ze zwanger zijn, ondanks alle risico’s. Als het gaat om laagopgeleide vrouwen zijn dat er zelfs zestien. Daarom zijn het Longfonds, Trimbos-instituut en Pharos in 2016 het project PROMISE gestart, met financiering van FNO (Fonds NutsOhra) en het ministerie van VWS. PROMISE testte nieuwe werkwijzen en materialen bij zwangeren en jonge moeders in heel Nederland.

CO-meter

Zo lieten zorgverleners aanstaande moeders tijdens het consult op een koolmonoxide (CO)-meter blazen. Dit apparaatje laat zien hoeveel koolmonoxide in de adem van de zwangere vrouwen zit en bij de baby terecht komt. “De CO-meter is super! Het is motiverend als vrouwen stoppen met roken en dat bevestigd te zien bij de volgende controle. Ook partners laat ik blazen en zij zijn ook onder de indruk,” vertelt een verloskundige.

Beeldverhalen

Verder is eenvoudig en visueel voorlichtingsmateriaal ontwikkeld dat aansluit op de leefwereld van laagopgeleide (aanstaande) moeders. Deze beeldverhalen kunnen tijdens het consult uitgedeeld of besproken worden. Er is een beeldverhaal over stoppen met roken tijdens de zwangerschap (voor een zwangere zonder partner en een zwangere met partner ) en een beeldverhaal over rookvrij blijven na de zwangerschap. “Ik vind dit boekje veel prettiger. Het is een andere folder dan normaal. Deze is persoonlijker en herkenbaar. Dat spreekt mij erg aan,” vertelt een moeder over het beeldverhaal. “Het boekje erkent hoe moeilijk stoppen met roken kan zijn als je zwanger bent.”

Meteen aan de slag

Het project PROMISE is nu in een afrondende fase. Later dit jaar worden de resultaten beschreven in een wetenschappelijke publicatie. Zorgverleners kunnen de CO-meter en beeldverhalen nu al inzetten. Beide producten worden onderdeel van de bestaande V-MIS training en e-learning Rookvrije Start, waarin zorgverleners het gesprek over stoppen met roken met (aanstaande) ouders leren aan te gaan. De beeldverhalen zijn ook los van de training te bestellen of te downloaden via trimbos.nl/webwinkel . Daarnaast zijn ze onderdeel van de toolkit van de landelijke Taskforce Rookvrije Start, waar ook andere materialen voor zorgverleners en (aanstaande) ouders over dit onderwerp te vinden zijn.

Voor meer informatie neem contact op met de persvoorlichters:  

Trimbos-instituut, Marjan Heuving, tel.nr. 030-2971138 of 06–51395629
Pharos, Michaela van Grinsven, tel.nr. 030-2349800 of 06-83718923

Longfonds, Harald Roelofs, tel.nr. 06-14229528

Bron: Trimbos Instituut, Taskforce Rookvrije StartLees ook

18 april 2024
Kansrijke Start

Zevende voortgangsrapportage Kansrijke Start

Op 17 april heeft staatssecretaris Van Ooijen de jaarlijkse voortgangsrapportage Kansrijke Start en de landelijke monitor van het RIVM naar...
18 april 2024
Kansrijke Start

Leertraject Sociale geboortezorg in het ziekenhuis (en eruit!)

Verschillende samenwerkingsverbanden tussen ziekenhuizen, eerstelijnsverloskundigen, jeugdgezondheidszorg, kraamzorgverleners en instanties binnen het sociaal domein zetten zich in voor integrale zorg en...
11 april 2024
Kansrijke Start

Terugblik ‘Regiotour 2024 Samen voor een Kansrijke Start’

De regiotour "Samen voor een Kansrijke Start" sloot afgelopen dinsdag 9 april af met een geslaagde bijeenkomst in Den Bosch,...