Landelijke conferentie Kansrijke Start 14 juni

25 mei 2021

Ook dit jaar organiseert VWS samen met Pharos en het College Perinatale Zorg (CPZ) een landelijke conferentie om elkaar te ontmoeten en te inspireren. Hierbij word je van harte uitgenodigd om deel te nemen aan de derde landelijke conferentie ‘Kansrijke Start heeft de toekomst!’. Dit keer geheel online.

3e landelijke conferentie
Het doel van deze editie is delen wat er tot nu toe bereikt is en elkaar inspireren hoe we de samenwerking rondom de 1e 1000 dagen verder kunnen versterken. Daarnaast richten we onze blik ook op de toekomst: hoe kunnen we de Kansrijke Start – aanpak zo goed mogelijk borgen? Net zoals afgelopen edities richt de landelijke conferentie zich op alle (potentiële) partners van de lokale coalities. Je kunt het programma, de sprekers en nog veel meer bekijken op de website. Het programma zal nog voor een klein deel worden aangevuld.

Het staat je vrij het programma zo te volgen als je zelf wilt. Als je je inschrijft, ontvang je op 14 juni in de ochtend een e-mail met de laatste informatie. Daarin staat een URL vermeld waarmee je als deelnemer toegang krijgt tot het platform van de conferentie. Op het platform kun je met je opgegeven emailadres inloggen en alle livestreams volgen.

Programma ‘Kansrijke Start heeft de toekomst!’

13.45u – 14.00u Onboarding

14.00u – 14.02u Opening

14.02u – 14.32u Live talkshow ‘de opbrengsten van Kansrijke Start’

  • Wat heeft Kansrijke Start tot nu toe gebracht?
  • Onder leiding van dagvoorzitter Simone van Trier
  • Gasten aan tafel zijn partners van de lokale coalitie Delft
  • Verslaggever Marianne van den Anker interviewt 3 lokale coalities in het land

14.32u – 14.50u Pauze en netwerken

14.50u – 16.00u Inspiratiesessies ‘handvatten voor lokale coalities’

15.15u – 16.00u Wethouders in gesprek over de borging van de aanpak van Kansrijke Start

Een kleine groep wethouders, onder leiding van wethouder van Dordrecht Rik van der Linden (stuurgroeplid en lid van de landelijke coalitie), heeft afgelopen periode stilgestaan bij de vraag wat er nodig is om de Kansrijke Start aanpak te borgen. Hoe zorgen we er met elkaar voor dat we hetgeen er is opgebouwd met lokale coalities kansrijke start stevig bestendigen en verankeren. Wat hebben gemeenten en andere partijen hierin te doen? En wat heeft landelijke overheid hierin te doen? Hierover gaat deze groep graag in gesprek met collega-wethouders.

16:00u – 16:15u Pauze en netwerken

16.15u – 16.35u Keynote – 17 miljoen Nederlanders maken dit stukje aarde samen gezond.

In deze keynote zal Koos van der Velden (emeritus hoogleraar Public Health) de noodzaak voor het investeren in een gezonde gemeenschap onderbouwen, en uiteenzetten welke stappen er in beleid,  praktijk en onderzoek  moeten worden gezet om deze te realiseren. Kansrijke Start is een uniek actieprogramma dat middels lokale coalities (medisch en sociaal) kwetsbare gezinnen (in wording) de kans op een gelukkig en gezond leven wil bieden. Willen we dit blijvend garanderen voor alle toekomstige generaties dan is de volgende stap het bouwen van een (lokale en nationale) gezonde gemeenschap. Enkel met zorg voor individuele probleemsituaties zullen we er niet komen.

16.35u – 16.55u Live slotgesprek ‘Kansrijke Start in de toekomst’

  • Hoe ziet de weg naar een Kansrijke Start voor ieder kind in Nederland er vanaf hier uit?
  • Onder leiding van Simone van Trier
  • Gasten: Staatssecretaris Paul Blokhuis, Rik van der Linden (wethouder Dordrecht) en Koos van der Velden

16.55u – 17.00u Tekenaar Jochem Galama tekent de opbrengsten van de conferentie in ‘de weg naar de toekomst’


Lees ook

13 mei 2024
Kansrijke Start

Webinar (Hoe) Stel jij de vraag: Wil je het komend jaar zwanger worden?

Op 19 juni nodigen we je uit voor een webinar dat draait om een belangrijke vraag: "Wil jij het komende...
30 april 2024
Kansrijke Start

Stimulans beleid Rookvrije Start 2024-2025

Roken tijdens de zwangerschap verhoogt het risico op perinatale sterfte en gezondheidscomplicaties zoals miskramen, vroeggeboorten, luchtweginfecties en kanker. Een zwangerschap...
18 april 2024
Kansrijke Start

Zevende voortgangsrapportage Kansrijke Start

Op 17 april heeft staatssecretaris Van Ooijen de jaarlijkse voortgangsrapportage Kansrijke Start en de landelijke monitor van het RIVM naar...