Kansrijke Start 5 jaar: Maak het verschil!

26 juni 2023

In oktober bestaat het actieprogramma Kansrijke Start 5 jaar. In deze jubileumweek van 30 oktober tot en met 3 november 2023 staan we hier feestelijk bij stil. Er is een mooie beweging in gang gezet in het land met alle lokale coalities Kansrijke Start! We blikken samen met staatssecretaris Maarten van Ooijen terug op deze 5 jaar Kansrijke Start. En we kijken samen met ervaringsdeskundigen, de lokale coalities en zorgprofessionals waar we met een Kansrijke Start aanpak nog meer het verschil kunnen maken in Nederland.

Agenda Kansrijke Start 5 jaar: Maak het verschil!
Het plan is om samen met jullie een week vol bruisende activiteiten te organiseren voor en over Kansrijke Start. Zo worden dagelijks werkbezoeken gepland bij verschillende lokale coalities met het thema van die week Kansrijke Start 5 jaar: Maak het verschil! Daarbij zijn ook de leden van de Landelijke coalitie Kansrijke Start aanwezig. Wil je op de hoogte blijven van activiteiten die in de jubileumweek georganiseerd worden? Kijk dan hier. Wij zorgen ervoor dat alle activiteiten die in deze week plaatsvinden de komende maanden verder aangevuld worden.

Maak het verschil!
Het thema van de week is ‘Maak het verschil!’ Wat heeft Kansrijke Start de afgelopen 5 jaar opgeleverd voor de gezinnen om wie het gaat? Merken zij het verschil? Wat hebben jullie als lokale coalities de afgelopen 5 jaar bereikt? En hoe zit het met jullie als professionals die zorg en ondersteuning bieden aan deze gezinnen? Is jullie werkwijze veranderd en bereiken en ondersteunen jullie de gezinnen daardoor beter?

Impuls Verschilmaker Kansrijke Start
Om goede ideeën voor een kansrijke start aanpak te stimuleren stellen we in die week de impuls Verschilmaker Kansrijke Start beschikbaar. Deze impuls reiken we uit aan 3 lokale coalities die een goede manier hebben gevonden om gezinnen goed te bereiken en ondersteunen tijdens de eerste 1000 dagen. De uitgekozen ideeën worden samen met Pharos uitgewerkt, zodat ook andere lokale coalities naar wens dit idee kunnen toepassen. Er zijn 3 impulsen beschikbaar: 2 van € 7.500 en 1 van € 10.000. De uitslag van de gekozen Verschilmakers wordt bekend gemaakt tijdens een feestelijke afsluiting op vrijdagmiddag 3 november.

Idee indienen als Verschilmaker?
Heb jij als lokale coalitie een innovatief idee ontwikkeld en/of uitgevoerd? En vind je het leuk en ben je bereid om mee te denken hoe we dit initiatief ook voor andere coalities beschikbaar kunnen maken? Meld je idee dan hier aan en maak kans op de Impuls Verschilmaker Kansrijke Start. NB: als dit nodig is, mag je voor de tijd die dit kost een deel van de impuls inzetten. 
Je kunt je idee indienen als jouw initiatief:

  • Succesvol is in het bereiken en ondersteunen van gezinnen tijdens de 1e 1000 dagen; 
  • Samenwerkt met onder andere de mensen om wie het gaat;
  • Al bestaat op lokaal of regionaal niveau (dus geen nieuwe werkwijze ontwikkelen);
  • Ook heel waardevol is voor andere coalities Kansrijke Start;
  • In maximaal 2 A4 te beschrijven is.

Organiseren van een werkbezoek of andere bijeenkomst
Wil je als lokale coalitie een werkbezoek organiseren met als thema Maak het verschil! Of wil je als lokale coalitie of organisatie in die week iets anders organiseren over Kansrijke Start? Laat het ons dan via deze link zo snel mogelijk weten met het oog op een tijdige voorbereiding. Voor het organiseren van een werkbezoek kan je gebruikmaken van een draaiboek dat Pharos hiervoor heeft. Ook dat kan je in bovenstaande link aangeven.

Namens het Comité Kansrijke Start 5 jaar:

  • Spiegelgroep Kansrijke Start: Eefke Postma
  • Pharos: Marieke Stopel en Krista Okma
  • CPZ: Corrie van der Ende
  • AEF: Sanne van Eerden
  • VWS: Iris Swaalf en Laetitia Kuijpers

Lees ook

2 juli 2024
Cliëntparticipatie

Strong Babies reikt Jonge Onderzoekers beurs uit voor gelijke kansen in de geboortezorg

Komend najaar 2024 reikt Strong Babies de Jonge Onderzoekers beurs uit voor onderzoek gericht op het bestrijden van kansongelijkheid in...
19 juni 2024
Kansrijke Start

Terugblik webinar (Hoe) Stel jij de vraag: Wil je het komend jaar zwanger worden?

Vanuit het actieprogramma Kanstijke Start is het de ambitie om het gesprek over Gezond Zwanger Worden bij iedereen in de...
13 juni 2024
Kansrijke Start

Verwijs (aanstaande) ouders naar ZwangerWijzer

ZwangerWijzer helpt mensen met een kinderwens bij de voorbereiding van de zwangerschap. Door het invullen van de online vragenlijst kunnen...