Impuls Kansrijke Start voor GIDS-gemeenten

22 februari 2019

Minister Hugo de Jonge heeft GIDS-gemeenten uitgenodigd een belangrijker rol te gaan spelen om pasgeboren baby’s een kansrijke start te geven. Alle GIDS-gemeenten (Gezond In De Stad) zijn door de minister uitgenodigd om zich aan te melden voor het landelijk stimuleringsprogramma voor een lokale, integrale aanpak van gezondheidsachterstanden. De uitnodiging geldt voor die GIDS-gemeenten met wijken met een lage sociaal economische status die lokale of regionale coalities willen gaan vormen. Deze lokale coalities moeten ketenafspraken gaan maken tussen alle organisaties die een rol spelen rondom de geboorte en de eerste levensjaren van kinderen. In deze coalities zitten dus bij voorkeur naast de gemeente de belangrijkste lokale vertegenwoordigers van organisaties, zorgaanbieders, zorgverzekeraars, jeugdgezondheidszorg en betrokken professionals (wijkteammedewerkers, huisartsen, verloskundigen, kraamzorg en gynaecologen) rondom het jonge kind. Gemeenten en regio’s moeten zelf aan de slag gaan met het bouwen van lokale coalities.
CPZ praat momenteel met VWS hoe CPZ kan helpen om de verbinding tussen de geboortezorg en het sociale domein tot stand te brengen. Hou de berichtgeving van het CPZ hierover in de gaten.

Alvast in je eigen gemeente aan de slag? Is jouw VSV werkzaam in een GIDS-gemeente? Vraag dan bij je gemeente of ze zich hebben aangemeld voor dit stimuleringsprogramma en zoek de samenwerking met elkaar op. Inmiddels hebben 38 GIDS-gemeenten zich aangemeld. Gemeenten hebben tot 15 maart de tijd om zich aan te melden voor de stimuleringsregeling Kansrijke Start.

Voor meer informatie Kansrijke Start, klik hier

Voor meer informatie over GIDS-gemeenten, klik hier


Lees ook

21 februari 2024
Kansrijke Start

Regiotour 2024 ‘Samen voor een Kansrijke Start’

De regiotour 'Samen voor een Kansrijke Start' in 2023 was een succes waarop we veel enthousiaste reacties kregen! Het CPZ...
20 februari 2024
Kansrijke Start

Nieuwe video’s Rookvrije Start voor zorgprofessionals

Wil je in een paar minuten je kennis bijspijkeren? Rookvrije Start legt in drie nieuwe video’s uit wat een verslaving...
6 februari 2024
Kansrijke Start

Nieuwsbrief Kansrijke Start januari 2024

In de eerste nieuwsbrief Kansrijke Start van 2024 vijf mooie artikelen met o.a. een oproep om je aan te melden...