Hoeveel kinderen hebben een ‘valse’ start bij de geboorte in mijn gemeente?

19 maart 2019

‘Hoeveel kinderen in mijn gemeente hebben een ‘valse’ start door vroeggeboorte of een te laag geboortegewicht?’, ‘Hoeveel baby’s in onze gemeente overlijden rond de geboorte?’ Enkele vragen die je wil beantwoorden om in je gemeente te komen tot een aanpak om ieder kind een goede start te bieden. Voor een gerichte aanpak heb je namelijk inzicht in feiten en cijfers nodig. En deze cijfers kun je sinds kort via de website waarstaatjegemeente.nl opvragen. Onder het thema gezondheidsverschillen vind je hier voor iedere gemeente de zogenaamde perinatale kerncijfers.

Over een periode van 5 jaar (2013 – 2017) kun je informatie vinden over:

  • Vroeggeboorte en/of te laag geboortegewicht voor de duur van de zwangerschap;
  • Sterfte rond de geboorte, gedefinieerd als de sterfte van 24 weken zwangerschapsduur tot de eerste week na de geboorte. Voor deze ondergrens van 24 weken is gekozen omdat in de gemeentelijke registraties gegevens pas vanaf 24 weken worden vastgelegd.;
  • Start zwangerschapsbegeleiding vóór 10 weken (Perined-gegevens).

Daarnaast vind je op waarstaatjegemeente.nl cijfers over onderwerpen die een sterke relatie hebben met gezondheid rond de geboorte. Denk bijvoorbeeld aan kinderen die opgroeien in armoede, tienermoeders en kinderen die opgroeien in eenoudergezinnen. Gegevens van verschillende bronnen, zoals CBS, GGD en de Burgerpeiling, worden hierin geïntegreerd.

Met de gegevens van deze website is het voor iedereen mogelijk om snel inzicht te krijgen in de gezondheid en gezondheidsverschillen rond de geboorte en jeugd en jeugdhulpverlening in de eigen gemeente en deze te vergelijken met andere gemeenten of met Nederland. Deze informatie is waardevol voor jouw organisatie, voor het VSV en voor het gesprek zowel binnen als buiten jouw VSV, over bijvoorbeeld de relatie tussen de sociale economische status en de incidentie vroeggeboorten en/of kinderen met een te laag geboortegewicht.


Lees ook

1 juni 2023
Kansrijke Start

Webinar 31 mei 'Een Kansrijke Start met GALA en SPUK' terugkijken

Wat je als professionals in Kansrijke Start over het GALA en SPUK moet weten Op vrijdag 3 februari 2023 is...
16 mei 2023
Kansrijke Start

Regiotour ‘Samen voor een Kansrijke Start’

Na de succesvolle conferentie 'Samen voor een Kansrijke Start' nu een vervolg met de Regiotour.
10 mei 2023
Kansrijke Start

Webinar CenteringZorg en Kansrijke Start

Op dinsdag 25 april organiseerden wij van 20:00 tot 21:00 uur, live vanuit de studio, het webinar CenteringZorg en Kansrijke...