Gratis training voor lokale Taskforces Rookvrije Start

31 augustus 2021

Vind je het belangrijk om roken bespreekbaar te maken en kun je nog wat hulp gebruiken? Dan is dit een mooi aanbod voor je. De Taskforce Rookvrije Start biedt aan om de trainingen gratis te volgen als je een lokale taskforce opzet of binnen een bestaande taskforce hulp kan gebruiken.

Een verloskundige over Rookvrije Start

Irene Zuijdgeest, klinisch verloskundige, heeft de training afgerond. Ze vindt “het soms best lastig om het gesprek in de spreekkamer te beginnen over stoppen met roken als de zwangere en/of partner aangeven dat helemaal niet te willen”. Tijdens de e-learning kreeg ze “handige tips over de verschillende manieren van het stellen van vragen”. Dat heeft ze als “heel praktisch” ervaren.

Ook zegt ze: “van de e-learning heb ik echt geleerd een gesprek over stoppen met roken zonder oordeel aan te gaan. Ik had wel de nodige basiskennis over feiten en fabels over stoppen met roken. Bij de e-learning hoorde ik meer over de achtergrond, alternatieven, kansen en mogelijkheden. Een breed kader om de zwangere en partner van informatie te voorzien”.

Het doel en de opzet van de training

Tijdens de training leer je hoe je een gesprek over stoppen met roken voert. Daarvoor oefen je onder andere met voorbeelden uit het werkveld.

Normaal kost deze training € 1.100, maar is nu dus tijdelijk gratis. Het bestaat uit:

  1. Een e-learning Rookvrije start: 9 hoofdstukken van 10-40 minuten per hoofdstuk. (Accreditatiepunten: 4)
  2. Een e-learning begrijpelijk communiceren: 6 hoofdstukken van 10-25 minuten per hoofdstuk. (Accreditatiepunten: 2)
  3. Een workshop van 4 uur: fysiek met maximaal 12 deelnemers of digitaal met maximaal 9 deelnemers. De workshop vervangt de V-MIS training. (Accreditatiepunten: 3)

De tijdsinvestering komt neer op ongeveer 6 uur voor beide e-learnings en 4 uur voor de workshop.

Zo meld je je aan

De training is bedoeld om lokale taskforces Rookvrije Start te ondersteunen, zowel nieuwe als bestaande.

Check ook de toolboxen van de KNOV voor ondersteuning in gesprek met cliënten

Je vindt de toolboxen op de pagina van het project Vroegsignalsering Leefstijl & Zwangerschap. Het zijn er 3: de toolbox Alcohol & zwangerschap, Roken & zwangerschap en de toolbox Voeding & zwangerschap. Iedere toolbox bevat interventietools die je ondersteunen tijdens gesprekken met je cliënten.

Gedurende dit project updaten we de toolboxen zodra er nieuwe input beschikbaar is.


Lees ook

21 februari 2024
Kansrijke Start

Regiotour 2024 ‘Samen voor een Kansrijke Start’

De regiotour 'Samen voor een Kansrijke Start' in 2023 was een succes waarop we veel enthousiaste reacties kregen! Het CPZ...
20 februari 2024
Kansrijke Start

Nieuwe video’s Rookvrije Start voor zorgprofessionals

Wil je in een paar minuten je kennis bijspijkeren? Rookvrije Start legt in drie nieuwe video’s uit wat een verslaving...
6 februari 2024
Kansrijke Start

Nieuwsbrief Kansrijke Start januari 2024

In de eerste nieuwsbrief Kansrijke Start van 2024 vijf mooie artikelen met o.a. een oproep om je aan te melden...